Blogging, Știri & Trends
10 locuri speciale din orașul Constanța – Partea 1
10 locuri speciale din orașul Constanța – Partea 1

10 locuri speciale din orașul Constanța – Partea 1

Heineken_OpenYourCity 2015

V-am dezvăluit de curând o nouă acțiune socială specială marca Heineken. Vezi aventura noastră de acum câteva zile, aici. Se numește Open Your City și are scopul de a scoate la iveală multe locuri ascunse sau speciale din acest oraș.

Astăzi vă voi arăta 10 din locațiile pozate și pregătite pentru acest proiect, la care sper să participați și voi aplicând hashtag-ul #OpenYourCity, pentru a putea descoperi mai ușor pe Internet această categorie aparte de explorare urbană.

Pentru hărțile locațiilor m-am folosit de celebrul Google Maps iar locația exactă este dată de steaua Heineken.

01. Fantana Dragonului
1. Fântâna Dragonului

Harta locatie - Fantana Dragonului

Foarte puțini oameni știu că în orașul Constanța se află o fântână de dimensiuni impresionante, undeva prin zona stadionului Farul. Fântâna Dragonului are 41 de metri lungime și 17 metri lățime și a fost finalizată în anul 1953 (la fel ca stadionul din apropiere) iar pe acea vreme era cea mai mare și cea mai grandioasă fântână din țară!

Deși nu este funcțională în prezent, prezintă în continuare un mister prin stilul ales de afișare, respectiv motivul peștiilor-dragon și elementele chinezești. Amintește de o asemănare cu stilul Art-Deco dar nu îl adoptă pe deplin. Rămâne în continuare o comoară a acestui oraș, ce pe viitor poate va căpăta o nouă perioadă de glorie just meritată!

02. Cladire Cartea Rusa propunere 01
2. Clădire Cartea Rusă

02. Cladire Cartea Rusa propunere 02

Harta locatie - Cartea Rusa

La intersecția bulevardelor „Tomis” cu „Ștefan cel Mare”, se regăsește o clădire foarte frumoasă. Este de stil Art-Deco (gândită de arhitectul de origine armeană H. Gomikian) și este cunoscută ca fiind clădirea „Cartea Rusă”, după denumirea librăriei de cândva de la parter (prima librărie din Constanța).

Are patru etaje și o mansardă, iar în interior se afla cândva un ascensor (construit în Copenhaga, Danemarca) ce suporta greutatea a maximum 4 persoane. Data viitoare când treceți pe lângă ea, priviți-o cu o atenție mai mare căci merită amintită încă!

03. Vila Constantinidi - propunere 01
3. Vila Constantinidi

03. Vila Constantinidi - propunere 02

Harta locatie - Vila Constantinidi

Una din cele mai frumoase clădiri ale Constanței se numește „Vila Constantinidi” și a fost construită în anul 1905, cu o puternică influență Art Nouveau.

A fost inspirată după celebra stație-monument de metrou „Karlsplatz” din Viena (gândită de către Otto Wagner) și după Palatul Muncipal din Praga. În prezent, găsim aici Alianța Franceză. Este o clădire cu un aspect unic în Constanța și se află aproape de Hotel Carol și Plaja Modern.

04. Cavoul Hypogeu
4. Cavoul Hypogeu
04. Cavoul Hypogeu - interiror via Cuget Liber
Interior 3D Cavou Hypogeu – foto via Cuget Liber

Harta locatie - Cavoul Hypogeu

Nu vă lăsați păcăliți de această imagine! Aici se află una din cele mai importante descoperiri arheologice din Constanța, dar și din România!

Acesta este un cavou hypogeu (din grecescul „hypo” ce înseamnă „sub” și „geo” ce înseamnă „pământ”). Se află imediat lângă veteranul restaurant „Zorile” din oraș. A fost descoperit din întâmplare în anul 1988 și datează tocmai din secolul IV. Este foarte important atât pentru că a rămas intact timp de atâtea secole dar și pentru că arată cumpăna dintre trecerea de la Păgânism la Creștinism. Conține picturi murale cu tema florilor, a păsărilor și a arborilor. Nu poate fi expus din cauza riscului de degradare. Din fericire, cavoul a fost reprodus 3D și poate fi vizitat mai nou în locația Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

05. hotel carol
5. Hotel Carol

Harta locatie - Hotel Carol

În zona „Miga” din Constanța găsim un hotel din anul 1913, proiectat de echipa celebrului inginer Anghel Saligny. Se spune că Anghel Saligny este inginerul-părinte al portului modern al orașului.

Cu impresii bune inclusiv pe TripAdvisor, Hotel Carol reușește să impresioneze prin aspect și bun gust arhitectural. Se află aproape de plaja Modern și Muzeul de Artă și nu poate fi ignorat odată văzut chiar și cu coada ochiului. Poartă o amprentă a vremurilor de demult iar aspectul său îngrijit aduce cinste acestei memorii vechi.

06. Tiroliana
6. Tiroliana

Harta locatie - Tiroliana

Dacă nu știați, cea mai lungă Tiroliană din România (în prezent) se află în…Constanța! Desfășurată pe o distanță de 340 de metri și formată din două platforme, la o diferență de nivel de 24 de metri, „Extreme Zip Line” a adus de curând o nouă distracție la malul mării.

Inaugurată în luna Mai a anului 2015, această Tiroliană a beneficiat de atenția multor constănțeni și a multor turiști. Durează doar câteva secunde să ajungi până la platforma amplasată pe plaja „Modern”, dar experiența este unică. Merită încercat!

07. Hanul Balcan
7. Hanul Balcan

Harta locatie - Hanul Balcan

La începutul secolului XX, una din cele mai emblematice clădiri din Constanța începea să-și pună o amprentă durabilă.

În Constanța există un han! Este o clădire rară pentru un asemenea loc și deși de mult timp se află sub lacăt, continuă să ridice sprânceana pasionațiilor de locuri speciale. Pe timpuri, aici se aduna elita orașului, ce plătea un preț pe măsura notorietății locului. Chiar și oamenii de rând aspirau la o experiență de rang înalt la acest han și ajungeau să facă economii drastice pentru doar o seară în acest loc. Acest han se află pe celebrul bulevard „Ștefan cel Mare”.

08.Casa strada Stefan cel Mare
8. Casă strada Ștefan cel Mare

Harta locatie - Casa Stefan cel Mare

Pe bulevardul „Ștefan cel Mare” găsim o paletă bogată de clădiri vechi. Este vechiul loc de demonstrații politice dar și locul modern de plimbări și explorări arhitecturale.

Case precum cea din poza afișată răsar la fiecare colț iar arhitectura secolului XX și nu numai se pot observa în continuare la fiecare colț intersectat cu acest bulevard glorios. Aflate în degradare sau în reabilitare, aceste case își păstrează un farmec vechi demn de admirat de orice generație.

09. Palatul Navigatiei
9. Palatul Navigației

Harta locatie - Palatul Navigatiei

Pe strada Nicolae Titulescu se află una din cele mai frumoase clădiri din zona Peninsulară. Construită în stil Eclectic (deși unii spun că adoptă stilul Art Nouveau), aceasta încă își păstrează farmecul timpurilor apuse. Deși este o construcție veche, cu un aspect ce s-a deteriorat cu timpul, aceasta a intrat în reabilitare și are șanse să-și recapete culoarea și farmecul de cândva.

Unii o numesc „Palatul Navigației”, alții „Casa Embiricos” și se spune că a fost construită în anul 1922. Prezintă motive florale și ghirlande cu fructe, îmbinate într-un stil elegant și fastuos. Nu se află pe un traseu standard al unui ghid turistic dar merită din plin văzută și cercetată în detalii!

10. sinagoga evreiasca propunere 01
10. Sinagoga Evreiască

10. sinagoga evreiasca propunere 02

10. sinagoga evreiasca propunere 03

Harta locatie - Sinagoga Evreiasca

Construită în perioada 1910-1911, Sinagoga Evreiască din Constanța a reprezentat una din acele clădiri ce ajuta la imaginea de prietenie multiculturală pe teritoriul orașului.

A rămas singura construcție de tip evreiesc din oraș și deși este practic o ruină, a fost menționată în ultimii ani în diverse planuri de reabilitare pentru a putea beneficia de ea cei aproximativ 42 de evrei rămași în zona Constanței. Această reabilitare va începe cel mai probabil în toamna anului curent și va intra în circuitul turistic local. Din exterior putem observa în continuare câteva din detaliile impresionante ale arhitecturii sale (cu vitralii mari și formă unică a geamurilor) iar în interior s-au păstrat semi-intacte puține detalii colorate și bogate.

Voi reveni cu noi prezentări. Stați aproape și contribuiți și voi cu poze pe aplicația de Facebook Open Your City sau pe website-ul Heineken. Dacă aveți precizări și completări, lăsați-le mai jos în acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *