V-am dezvăluit de curând o nouă acțiune socială specială marca Heineken. Vezi aventura noastră de acum câteva zile, aici. Se numește Open Your City și are scopul de a scoate la iveală multe locuri ascunse sau speciale din acest oraș.
Astăzi vă voi arăta încă 10 din locațiile pozate și pregătite pentru acest proiect, la care sper să participați și voi aplicând hashtag-ul #OpenYourCity, pentru a putea descoperi mai ușor pe Internet această categorie aparte de explorare urbană.
Pentru hărțile locațiilor m-am folosit de celebrul Google Maps iar locația exactă este dată de steaua Heineken.

O construcție unică în oraș (și nu numai) este cea din zona Km4-Anda, numită Casa cu Scoici.
Aparține unui constănțean creativ și a construit-o pe când avea 28 de ani, izolând pereții exteriori cu scoici albe și colorate, de diferite mărimi. A completat aspectul cu multe bucăți de mozaic al cărui număr nici acesta nu le mai știe. În unele zone ale perețiilor exteriori se pot vedea inițialele M, F, V și A, aparținând proprietarului, soției și copiilor acestora. Este o adevărată operă de artă ce probabil nu va mai exista pe viitor. Așadar, grăbiți-vă s-o vizitați! O găsiți vizavi de strada Câmpinei.

Găsită pe strada Sulmona din Zona Peninsulară a orașului, se știe că această casă a fost construită în anul 1890 (deși proprietarul declară că anul de construcție este 1909).
Prezintă urme de stil neo-românesc probabil și sigur urme de influență grecească. Detaliile sale încă rezistă iar combinația dintre galben și alb îi conferă un aspect îngrijit și aproape tradițional românesc. Aspectul său amintește de Muzeul de Artă Populară aflat la mică distanță de aceasta, deși stilul este unul diferit. Se află la marginea zonei Peninsulare și merită făcut un drum în zonă nu doar pentru această casă dar și pentru multe altele impresionante de pe străzile adiacente.

Nu pare a se afla nimic special în acest loc, dar The Escapers este noua afacere a unor tineri ce a adus în Constanța specialul loc de joc logic și analitic bazat pe originile curentului apărut în Japonia în anul 1988.
O echipă de oameni e închisă într-o cameră și e provocată să iasă din aceasta într-un timp cât mai scurt, bazându-se pe diverse indicii. Este o alternativă frumoasă la plimbări prin oraș, cluburi și cafenele și este un proiect foarte apreciat de către locuitorii Constanței. Locația poate fi găsită pe strada Aristide Karatzali, față în față cu Teatrul Elpis. În ultimul timp au mai apărut câteva astfel de locuri, precum Quest Mission de pe strada Ion Rațiu, nr. 119A, Roomscape de pe strada Bogdan Vodă, nr. 9, Doors Escape de pe strada Eremia Grigorescu, nr. 18 și Break The Code de pe Bd. Tomis, nr. 8.

În urmă cu peste 30 de ani, în urma înfrățirii orașului Constanța cu orașul japonez Yokohama, a apărut un mic monument de piatră în Parcul Tăbăcărie. Acesta reprezintă prietenia și diversitatea unor astfel de relații diplomatice dintre orașe aflate pe continente diferite. Orașul Yokohama este al doilea cel mai populat oraș din Japonia (după Tokyo) și mai este înfrățit cu alte 10 orașe precum Lyon (Franța), Mumbai (India), San Diego (SUA) sau Shanghai (China).
Monumentul se află aproape de zona Expoflora din parc și este, mai nou, propus pentru o reamenajare vizuală ce are scopul evidențierii importanței evenimentului simbolic petrecut acum peste trei decenii.

Construit între anii 1974-1976 și reabilitat pentru a doua oară în anul 2014 (prima dată în anul 1991), podul din parcul Tăbăcărie a fost mereu o atracție pentru mulți localnici și turiști ce au îndrăznit să traverseze lacul peste vechea construcție din lemn și metal. Se spune că acest loc era punctul de întâlnire al îndrăgostiților, fiind întradevăr un reper unic în zonă. Probabil cei mai fideli sunt pașii pescarilor, ce-și fac prezența în zonă din primele ore ale dimineții.
Este un obiectiv demn de vizitat și demn de traversat, oferind nu doar o experiență frumoasă dar și o priveliște plăcută a apei din jur. Proaspăt reparat, nu face altceva decât să inspire atât curioșii dar și vechii iubăreți să-l viziteze ori de câte ori ies la o plimbare prin parc.

Clădirea „Marco Polo” este una unică în stil arhitectural exterior. Deși „pălăria” verde a clădirii dă impresia de stil Irlandez, restaurantul cu același nume ce funcționează în această clădire este de specific Italian.
Aflat vizavi de Sala Sporturilor, Marco Polo este o clădire aparte ce este rar amintită sau vizitată pentru stilul său. Dacă vă plimbați prin parcul din apropiere, admirând poate o fântână frumoasă și câteva sculpturi impresionante, treceți și pe lângă această construcție aparte pentru a decide dacă este sau nu ceva demn de ținut minte în acest oraș!

Aproape de o zonă intens circulată, pe strada Mihai Viteazul, se regăsește o clădire puternic decorată și foarte bine prezervată.
Multitudinea de detalii clare te face să te gândești cum anumite clădiri din Constanța de aproape 100 de ani sau mai mult pot rezista atât de bine. Atât elementele florale cât și arcada clădirii inspiră un stil Art Nouveau, precum multe alte edificii din localitate, inclusiv Cazinoul de pe Faleză. Este o clădire întradevăr majestică ce merită să te oprească din drumeție pentru a o admira-o în detaliu!

În spatele veteranului Tomis Mall, se află o clădire din anul 1923 rar observată de către locuitorii orașului sau de către turiștii ocazionali din zonă.
Impresionează prin mărimea ei dar și prin detaliile ce au rezistat în timp. Fiecare porțiune a sa ne arată un detaliu floral, sau unul cu chipuri ce amintesc de motivele grecești, aceeași cultură ce a pus temelie primelor facilități moderne din oraș, pe când acesta purta numele de „Tomis”. Este categoric una dintre cele mai frumoase clădiri din Constanța și este la un pas distanță de cel mai intens circulat bulevard din zonă.

Aproape de Colegiul Carol I, se află o clădire cu o cupolă metalică în vârful căreia se găsește ceea ce pare a fi planeta Saturn.
Este ceva de-a dreptul unic și oarecum jucăuș din partea unui arhitect pasionat de Cosmos. Clădirea, „îmbunătățită” prin termopan și aer condiționat, poartă o amprentă veche, ce încă face concurență multor stiluri arhitecturale cotidiene și construite „în grabă”. Ocazional, un pescăruș aterizează pe această planetă, odihnindu-se în urma zborului extenuant deasupra atâtor comori ascunse din oraș.

Aproape de Casa Căsătoriilor se află o clădire veche, ce are în componență un turn foarte simpatic și plăcut vizual.
Inscripția aflată pe această structură ne dezvăluie că aici se află sau s-a aflat Uniunea Artiștilor Plastici. Imaginea clădirii pare să inspire un stil Dobrogean, ce ne duce cu gândul la o modestă cetate, amplasată în stil recreativ lângă malul mării. Construită cu lemn din belșug, arcade și fier forjat pe alocuri, această structură te va face cu siguranță să apreciezi varietatea de stiluri din oraș ce ni se fac cunoscute chiar și pe extremitățiile acestuia, aproape de valurile mării.
Voi reveni cu noi prezentări. Stați aproape și contribuiți și voi cu poze pe aplicația de Facebook Open Your City sau pe website-ul Heineken. Dacă aveți precizări și completări, lăsați-le mai jos în acest articol!