Blogging, Știri & Trends
10 obiceiuri dezastuoase ce ne fac să aruncăm banii pe fereastră
10 obiceiuri dezastuoase ce ne fac să aruncăm banii pe fereastră

10 obiceiuri dezastuoase ce ne fac să aruncăm banii pe fereastră

Spun doar 10 obiceiuri dezastruoase deşi sunt mult mai multe şi cred că aş sta câteva ore pentru a le descrie pe toate. Sau poate o să mai fac o parte adiţională pentru acest articol.
Avem câteva rutine zilnice ce practic ne sărăcesc în mod constant. De asemenea, multe din acestea sunt dăunătoare sănătăţii noastre. Drept urmare, ieşim în dezavantaj în minim două moduri. Hai să vă fac o listă cu lucrurile pe care le cred eu destul de dăunătoare pentru traiul nostru modern. Nu am nicio ordine intenţionată pentru acest clasament căci fiecare lucru dăunează mult în felul său.
1. Când laşi apa să curgă inutil. Mulţi din noi avem obiceiul eronat de a lăsa apa să curgă mult prea mult atunci când de fapt nu este nevoie. De exemplu, sunt mulţi bătrânei ce locuiesc în zone bune ale oraşului, în apartamente mari dar au o întreţinere extrem de mică. De ce? Aceştia fac economie la sânge. Ba chiar şi apa de la toaletă o trag doar când se împute treaba cu adevărat (la propriu). Nu zic să-i imitaţi până la un asemenea nivel dar zic să-i imitaţi într-o măsură! Atunci când ne spălăm pe dinţi sau atunci când ne bărbierim, avem obiceiul comod de a lăsa apa să curgă. Uitaţi-vă puţin la Apometru…el se învârte destul de repede, nu stă pe loc. Indicat ar fi în unele cazuri să salvăm puţină apă într-un lighenuş şi să ne folosim de ea sau să punem dopul aferent chiuvetei şi să salvăm acolo apă în acel bol ce are totuşi un scop secundar dacă nu primar: să salveze apă în el! De asemenea e mai recomandat să facem un duş de maxim 10 minute decât să umplem o cadă uriaşă cu apă căci nu ştim să medităm în pădure sau în alt loc decât în cada fierbinte. La vreo 3-4 astfel de băi poţi consuma degeaba un metru cub de apă iar RAJA nu ne iartă la preţuri.
2. Când foloseşti tehnologie veche. Televizorul cu tub catodic, oricât de mare şi frumos ar fi el pentru tine, este o tehnologie depăşită. Consumă mult prea mult! Chiar şi vechiul tău monitor PC CRT este incredibil de „calic” atunci când vine vorba de Wattii consumaţi. Vorbeam despre asta şi aici, un CRT poate consuma 80 W pe când un LED consumă doar 14 W! E o diferenţă incredibilă! De asemenea, şi becul cu incandescenţă e ceva depăşit. E drept că becurile economice au un preţ nesimţit de mare dar sunt întradevăr mult mai economice şi mult mai rezistente. De când m-am mutat în casă nouă am insistat să avem peste tot numai becuri economice şi aşa avem!
3. Când foloseşti prea mult tehnologiile secundare. O hotă poate fi considerată o tehnologie secundară. Acest lucru poate fi comparat cu nevoile omului. Nevoia sa primară este hrana şi adăpostul, nevoile sale secundare sunt extensii ale acestor lucruri iar apoi urmează şi nevoile sale de lux ce ar însemna de fapt să ai în casă un spălător de vase sau un sistem video cu un audio Dolby Surround de înaltă calitate. Aceste lucruri trebuie folosite cu moderaţie. Ca de exemplu, aerul condiţionat. Mulţi recomandă să foloseşti ventilatorul căci este mai economic dar şi mai puţin dăunător sănătăţii. În zone caniculare precum Constanţa s-ar putea să ai nevoie mare de aer condiţionat însă este bine să-l foloseşti mai rar şi să nu deschizi şi geamul dacă tot aeriseşti artificial… Hota şi Aerul Condiţionat sunt totuşi sisteme electrice, intră în priză! Fiind atât de puternice, consumă mai mult decât alte lucruri din casă. De asemenea, cuptorul cu microunde sau alte electrocasnice ce pot consuma mult (mai ales dar MAI ALES maşina de spălat) trebuie folosite cât mai rar şi doar la o nevoie moderată.

4. Când foloseşti prea mult din ceva. Aici putem vorbi chiar şi de tehnologie. Adică, dacă nu ai neapărată nevoie de un PC, ai putea economisi ENORM folosind un laptop! Dar hai să vorbim şi despre şampon sau alte produse din această gamă. Eu m-am trezit uneori că folosesc mult prea mult dintr-un produs de îngrijire corporală. Uneori mă tundeam şi fiind obişnuit cu mai mult păr, îmi turnam în mână mult prea mult şampon. Chiar nu era necesar, mai ales că foloseam unul bun ce făcea oricum multă spumă. Ba chiar şi spuma de ras o foloseam atât de prost încât după ce mă mozoleam pe toată faţa, rămâneam cu jumătate din cantitatea turnată în mână şi o aruncam sub jetul de apă ce curgea generos în chiuvetă. Dar fetelor, voi sunteţi cele mai risipitoare în acest domeniu! Aveţi în primul rând mult prea multe produse ce oricum sunt mult prea scumpe. Folosiţi gelul de duş în exces, mai folosiţi şi nu ştiu câte creme de piele ce susţineţi că sunt necesare. Vă goliţi dintr-o tură jumate din sticluţa de parfum…este oribil obiceiul vostru de baie! Pe lângă modul incredibil de scump şi nesănătos aplicat, mai evitaţi şi realitatea practică a mascării frumuseţii voastre naturale. Ştiu că unele din voi poate radiază de fericire uneori, dar eu n-o să pot vedea asta sub o tonă de fond de ten şi machiaj. Nu vă supăraţi pe mine căci ştiu că mi-aţi da dreptate dacă vă duceţi acum în baie şi vă uitaţi puţin la sumedenia de produse de pe rafturi, din dulăpioare şi de pe suportul oglinzii. Ia faceţi un calcul! Ia rememoraţi de când aţi cumpărat un produs şi cât de golit e recipientul astăzi! Nu toate fetele fac aşa dar pot generaliza căci generalizarea înseamnă un număr superior. Aici intră neapărat şi alimentele. Ştiu că în reclame toarnă lumea cu încetinitorul tot recipientul de şampon sau ba chiar pe cel de ulei dar…nu vă luaţi după ei. Apropo, uitaţi-vă la o parodie pe tema asta pe filmuleţul de la Romercial.
5. Când laşi tehnologia să funcţioneze degeaba. Tehnologia folosită ocupă un loc destul de fruntaş în obiceiurile noastre proaste. Mulţi au obiceiul de a dormi cu televizorul deschis. Nu ştiu de ce nu observă lumea că mai toate televizoarele au o funcţie de stingere programată. Alţii dorm cu lumina aprinsă. Poate nu consumă chiar atât de mult, dar e un consum inutil. Mă mai amuză uşor iritat când unii aprind lumina într-o cameră ce este deja luminată destul de geamul aferent spaţiului. E un obicei rutinal ce trece deseori neobservat. De exemplu, în unele dimineţi, când mă pun să-mi fac patul, deschid jaluzeaua geamului dormitorului dar aprind şi lumina. După ce fac câteva lucruri realizez că de fapt nu citesc şi nici nu caut vreun ac pe podea. N-am nevoie de mai multă lumină decât cea intrată pe geam şi nici diferenţă reală nu există între camera cu lumină naturală şi cea cu lumina aprinsă de la bec. Învăţaţi să stingeţi la loc lumina când instinctul vostru o aprinde inutil!
6. Când te foloseşti prost de frigider şi de mâncare. O chestiune aparte pe care nu o auzi de la oricine este folosirea greşită a frigiderului. Câţi din voi sau mai ales câţi din părinţi voştri îşi fac timp pentru a citi un manual de utilizare? Este cea mai mare greşeală pe care o poate face cineva, aceea de a nu citi regulile obligatorii de folosire a echipamentului scump şi important proaspăt cumpărat! Ai ştii astfel că nu trebuie să pui orice fel de mâncare în frigider, că nu trebuie să dai gheaţa jos cu cuţitul sau că nu trebuie să chemi un instalator dacă vezi că îţi curge apă din frigider. De exemplu, de obicei, pentru problema cu apa ce curge este o soluţie simplă. Ştii „joja” aia de plastic găsită în aceeaşi punguliţă cu manualul? Este folosită pentru găurica aia mică din frigider ce se poate înfunda. De la ce se înfundă? De la obiceiul unor părinţi de a arunca în frigider mâncare lichidă sau vâscoasă în containere improvizate, în borcane sau chiar în pungi. Aceste obiceiuri nu doar strică buna funcţionare a frigiderului, dar îţi poate afecta mirosul zonei, proprietăţiile chimice ale mâncării, ba chiar îţi strică şi gresia cu apa ce curge continuu într-un asemenea caz. La fel şi la maşina de spălat, trebuie să citeşti Manualul de Utilizare. Îţi creşte considerabil durata de viaţă a produsului. Mâncarea de asemenea e importantă. Nu doar că e oribil să pui în borcane şi în recipiente de iaurt fel şi fel de ciorbe şi alimente (căci oricum se vor deteriora mai repede) dar poate ar fi o idee bună să mânânci mai sănătos nu doar „ce ai”. Poţi să ai şi o omletă şi nişte paste uşoare ocazional şi nişte pilaf şi multe lucruri mult mai sănătoase şi ieftine ce te vor scuti eventual de vizite la doctor, plăţi la farmacist şi suprapreţ la magazinul ce-ţi vinde o haină XXL. Inclusiv obiceiurile noastre culinare sunt luate în vizor de comportamentul eficient.

7. Când ne folosim timpul greşit. Uite una nouă! Timpul înseamnă bani! Dar Timpul înseamnă mai ales…timp! De obicei nu avem timp să facem sport sau să ne gătim o mâncare. Deseori, asta se întâmplă din cauza unui trai dezordonat şi dezorganizat. Putem aşadar din cauza timpului irosit să ne îmbolnăvim căci nu facem sport sau nu mâncăm bine şi drept urmare ajungem la doctor sau putem să întârziem la muncă sau să ne apucăm mai greu de o muncă sau să muncim prea puţin şi să pierdem bani. Dar cum ne pierdem Timpul? Casa noastră e un templu. Că stăm cu părinţii sau nu, tot trebuie să avem un mediu propriu. Cuierul nu trebuie să fie plin de haine, patul nu trebuie să rămână deranjat, hainele nu trebuie aruncate toate pe un scaun, rufele nu trebuie împrăştiate prin baie… Of! Cât de multe sunt! Toate aceste lucruri consumă timp! Găseşti mai greu o haină şi dacă nu o ai călcată şi pe umeraş o să-ţi ia mai mult timp să te găteşti. Dacă nu ai cărţiile sau bijuteriile aranjate, îţi va lua mult timp să răscoleşti casa. Dacă vesela nu e la locul ei sau dacă ai condimentele ascunse prin cine-ştie-ce dulapuri şi sertare îţi va lua din nou mai mult timp să faci ceva. Cel mai eficient mod de a salva timp este să ne ocupăm la momentul potrivit de lucrul ce necesită o atenţie. Adică dacă te scoli din pat, fă patul! Dacă te speli pe dinţi, pune periuţa exact la locul ei şi roteşte naibii la loc capacul acela la pasta de dinţi! Ai venit în casă din oraş? Nu-şi arunca haina pe unde poţi. Aşeaz-o frumos în cuier sau pe umeraşul din dressing. Unde mai pui că mai pierzi lucruri şi trebuie să le cumperi, unde mai pui că uzezi lucruri prea repede şi trebuie să le cumperi. Un stil de viaţă dezordonat este foarte costisitor.
8. Când nu citeşti indexul. Altă treabă costisitoare este delăsarea când vine vorba de a urmări mecanismele prin care funcţionează un serviciu. Asta este probabil cea mai dezastruoasă dintre toate. Nu ne gândim câţi km ar face un taxi de acolo până acolo şi plătim prea mult, nu ştim cât costă de fapt un produs şi îl luăm mai scump din altă parte… Dar nici acasă nu scăpăm de propria ignoranţă. ENEL, de exemplu, îţi cere să îi transmiţi un index o dată la două luni. Dacă nu faci asta, ei estimează un cost al consumului tău şi te fac să plăteşti mai mult degeaba. De asemenea, poţi plăti mai puţin dar la o recalculare trimestrială îţi va contoriza diferenţa şi vei plăti scump. Tu trebuie doar să dai un telefon, să „vorbeşti” cu un robot şi să-i dai indexul. Atât! Te scuteşte de mulţi bani! Desigur, ca să îţi vină şi factura mică trebuie să urmezi indicaţiile din punctele 2, 3, 5… Apa consumată este de asemenea un chin enorm pentru locatari, căci mulţi administratori de bloc profită că tu nu ştii ce-i ăla un metru cub consumat şi că nu ştii care este unicul preţ de consum tarifat şi că nici nu dai apometrele la timp. Insistă! Sunt banii tăi. Multe asociaţii au o poştă pe scară şi o obligaţie cerută ca pe data de 23-34-25 ale lunii să introduci acolo o foicică unde să ai notate indexurile de pe apometre. Învaţă să citeşti acest index căci nu e complicat şi te scuteşte de milioane de lei uneori sau hai, rareori. Orice serviciu, orice consum, are un mecanism coerent sau trebuie să aibă unul! Caută să insişti în a-l descoperi!
9. Când cumpărăm inutil. Fie pentru casă, fie pentru consum propriu, mulţi bani se duc pe categoria produselor „Alte”. Aici intră ţigări, shaworma, pizza, dulciuri, chipsuri… Toate acestea pot să consume o parte uriaşă din salariul tău iar tu nici nu vei ştii că ai cheltuit atât căci îţi aminteşti că ai cumpărat produse mici, cu un cost mic. Fă-ţi neapărat o listă cu ceea ce cheltuieşti! Asta funcţionează bine şi când eşti dator cuiva cu bani. De asemenea, evită să cumperi româneşte! Adică să vii acasă cu sacoşile pline, ca şi cum ţi-ai face provizii pentru Iarnă. Ştiu că-i mai greu să ieşi de fiecare dată din casă dar poate îţi e aşa greu că nu mănânci prea sănătos şi că duci un stil de viaţă dezorganizat! Poţi să-ţi iei tu multă brânză, şuncă şi destul lapte dintr-o dată degeaba, căci o mare parte din aceste produse se vor strica în frigiderul tău. Mă refer desigur la oamenii care cumpără mult prea mult degeaba şi care văd clar că îşi aruncă eventual multă mâncare la gunoi. Dacă nu locuieşti cu multe persoane, dacă persoanele alea chiar nu vor ciorbă dar tu decizi să le faci…e rău! Cumpără mai puţin şi cumpără cantităţi suficiente căci restul se vor strica şi vei fi dat banii pe ele degeaba!
10. Când nu faci curăţenie în casă. Un produs cumpărat are conturul unui deal. Creşte…creşte…ajunge undeva sus…apoi scade…scade…se strică. Îl repari apoi şi mai creşte puţin dar va funcţiona mai prost sau pentru mult mai puţin timp. Acest lucru se numeşte Ciclcul de Viaţă al unui Produs şi se referă chiar şi la casa ta! Spuneam adineauri de apa lăsată să curgă pe gresie. La frigider nu prea se întâmplă dar în baie da! Acolo se adună apă murdară sau detergent scurs sau multe ce dacă nu sunt şterse destul de repede, murdăreşte imediat spaţiile albe dintre plăcile de gresie şi inevitabil pătează această gresie. Ştiu că unele spaţii sunt mai greu de curăţat (în spatele frigiderului, în spatele aragazului, după wc…) dar mizeria sau uzura se adună şi în cazuri de neglijenţă majoră poţi deteriora multe ca aspect sau poţi strica lucruri prin rugină sau uzură a furtunelor, racordurilor şamd. Mai ales pe lângă aragaz e problemă atunci când sare mult ulei pe pereţi dar şi pe podea. Trebuie şters constant şi evident…e indicat să ai în zona aragazului un perimetru suficient de gresie şi faianţă. În dormitor, praful se poate acumula şi poate eventual să-ţi creeze şi anumite alergii sau pata aia de suc ascunsă sub noptieră îţi poate strica parchetul. O casă dezordonată şi de-a dreptul urâtă poate scădea moralul oricui şi lansează de obicei pe oricine într-o formă de depresie. Poţi să eviţi asta fiind proactiv, făcând o curăţenie la timpul potrivit sau cel puţin nu la un timp prea îndelungat. Uitaţi-vă la casa voastră! La mochetele murdare, la pantofii nespălaţi, la gresia murdară… Să zicem că e o zi ca azi, una de Sâmbătă. E mai interesant Pro Tv-ul şi Acasă Tv sau ar fi mai satisfăcător de fapt să daţi cu mătura şi cu mop-ul prin camere?
Hai să fim mai sănătoşi şi mai eficienţi printr-un mod mai ordonat şi isteţ de trai! Voi ce aţi mai adăuga la această listă?

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *