Scuzați-mi titlul de tabloid, dar situația este întradevăr gravă. Haide să vorbesc despre o Instituție înființată în anul 2009 și scoasă din uz în anul 2016. Până în prezent a „înghițit” 5.088.618 lei (620.881 lei adiționali, provenind din venituri proprii, zic ei). Vorbim despre fosta Direcție Județeană a Distribuției și Exploatării Filmelor Constanța.
Haide să vă fac un scurt rezumat de început al acestei situații. Da, în anul 2009 s-a înființat Direcția Județeană a Distribuției și Exploatării Filmelor Constanța. Mulți nu știu asta și nici nu știu de ce a fost înființată. Hotărârea înființării o găsiți aici. Motivul e unul simplu și unul just pentru acea vreme. Cei de la Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „România-Film” a aprobat predarea către Consiliul Județean Constanța a unor săli și grădini de cinematograf, regăsite în documentul de aici. Din Municipiul Constanța, locațiile fac referire la Cinematograful Republica, Cinema Studio, Arenele Tomis și multe altele.
Drept urmare, era necesară o înființare a unei Instituții locale care să se ocupe de sarcinile enumerate în documentul de înființare. Culmea, acest document nu precizează încă lucruri precise în acest sens. Aflăm însă un scop al DJDEFC, respectiv: „Scopul principal de activitate este acela de administrare a patrimoniului destinat exploatării și distribuției filmului, precum și al furnizării serviciilor aferente către public”. Ca la proști! Unde era prevăzut sediul instituției? B-dul Ferdinand, nr. 56, Constanța…adică fix Cinema Republica alias Bloc Cinemascop. Eu am tot fost prin zonă în acea perioadă și găseam deseori ușile închise. Manager al Instituției DJDEFC a fost aprobat ca fiind „domnul Tufeanu Gabriel”. Cine semna? Nicușor Constantinescu (plus Mariana Belu și alții).
În actul acesta de înființare găsim condițiile de venituri proprii, respectiv: „vânzarea biletelor de intrare la spectacole; prestarea unor servicii culturale; venituri din asocieri; organizarea și participarea în colaborare cu alte instituții la realizarea manifestărilor cultural-artistice; sponsorizări sau donații ale persoanelor fizice sau juridice, române sau străine; alte venituri constituite conform Legii”.
Deja am scris destul de mult și risc să vă obosesc. Nu-i nimic, o să fac un rezumat la sfârșit, cu link către documentele oficiale și tot. Hai să vedem care-i problema!
Cine a locuit în Constanța, știe foarte bine că nu a existat nicio măsură efectivă pentru rezolvarea situației cinematografelor sau a grădinilor de vară de pe aici. Așa că o instituție construită pentru fix asta, e inutilă prin simplul fapt al Prezentului. Nici în ziua de azi nu am văzut cinematograful Republica deschis, indiferent de lucrările făcute aici de abia de curând.
Preluarea asta a fost anticipată de către Legea 303/2008, ce specifică:
6. Pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultura, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure, pentru o perioada de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesara, difuzarea de film cinematografic – cu prioritate a acelor productii cinematografice realizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 39/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte activitati culturale.
7. Consiliile locale sunt obligate ca in termen de maximum 4 ani sa asigure prin investitiile necesare reabilitarea, dotarea si modernizarea salilor si gradinilor de spectacol cinematografic preluate.
8. In cazul in care se constata nerespectarea de catre reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale a obligatiilor ce le revin, conform protocoalelor de preluare incheiate, precum si conform prevederilor prezentei legi, Ministerul Culturii si Cultelor va initia procedurile necesare pentru trecerea respectivelor imobile din domeniul public local in domeniul privat al statului.
Tocmai din acest motiv al Legii știu sigur că Primăria Constanța sau CJC n-are niciun drept să mai declare că dorește să facă nu știu ce cu un Teatru de Vară sau Cinematograf… Ministerul Culturii încă nu-mi răspunde la sesizarea mea pe tema asta, deși au trecut de mult 30 de zile de la petiția mea transmisă prin e-mail către aceștia. Ministerul este complice prin lipsa unor evaluări periodice.
Ok, deci România-Film zice că dă mai departe dreptul către CJC de a se ocupa de cinematografe și grădini de vară. Apoi se înființează DJDEFC. Ce urmează? Un regulament de funcționare.
Ați resimțit voi aceste reglementări? Eu nu. Căci…nu au existat. Cu toate astea, s-au alocat Bugeturi Locale pe tema asta pe baza unor Hotărări, precum cea de aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici. În total, 5.088.618 de lei Subvenție din Buget Local și 620.881 de lei Venit Propriu al Instituției (ce oricum pare a fi un lucru fals). Nu pare a fi o sumă extraordinar de mare, dar e un furt din bugetul local, pentru o Instituție ce nu a făcut NIMIC. Ba chiar, nefăcând nimic, a dus la degradarea situației. Bine zis „exploatare”.
Unde mai pui și „coincidențele” astea de sume din Venituri Proprii? Unde mai pui și suma mare de final… Unde mai pui și anumite „nevoi” ale Instituției, tocmai din stadiile incipiente. Nevoi aprobate în ideea Bugetului Local.
Zău așa? Un „computer cu windows xp” în anul 2009 sau 2010 valora 2500 de lei? Apoi ați vrut și autoturisme? Mă doare capul cu toată lista asta…
Continuăm! Deci avem o decizie a România-Film și o înființare a unei Instituții locale ce nu și-a respectat obiectivul, apoi un buget local aruncat pe fereastră prin semnătura lui Nicușor Constantinescu (probă într-un viitor dosar penal poate)… Unde am rămas? Hai să vedem alte absurdități!
Pentru a se justifica sumele astea, era nevoie de un raport anual de evaluare și varii schimbări. Dacă din data de 25 Ianuarie 2010 îl aveam pe Gabriel Tufeanu ca Manager al Direcției Județene a Distribuție și Exploatării Filmelor Constanța, acesta este schimbat de către Cojocaru Varsami Dan, în data de 17.08.2012 (ca interimar, cu un salariu brut de 2196 lei) și ca titlu oficial în data de 17.07.2013 (cu o evaluare de nota 9 pentru Analizarea proiectului de management și nota 9.50 pentru Susținerea, în cadrul unui interviu, a proiectului de management. Un fel de frecție pseudo-didactică la nivel înalt.
Au mai urmat apoi câteva evaluări vizavi de realizările acestui proiect. Arăta bine orașul sau județul pe tema Cinematografelor sau a Grădinilor de Vară? Nu. Conta asta în ochii CJC? Să ne uităm la „note”. Următoarea evaluare a fost asta, apoi asta, apoi asta, apoi asta. Respectiv nota 9,75 (06.02.2012), nota 10 (17.03.2014), nota 10 (22.04.2015), nota 9,67 (11.05.2016). Ăștia ne iau de proști. Repet, note acordate pentru activitatea lor! Grădinile de Vară…sunt ruine. Cinematografele de Stat…sunt închise toate. Pe baza acestor evaluări, puteau imediat să continue cu acordarea de sume din Bugetul Local și rectificări a Bugetului Local, traduse prin acordarea unor noi sume.
Apropo, știți doar că în spațiul fostului Cinematograf Fantasio sau actualul Arenele Tomis, a funcționat un patinoar. N-o să intru în detalii, n-o să cercetez maxim subiectul. Vorbim de nume precum Mirel Titu Prușu sau Edi Bădilă cu al său SC Uniquatro SRL și cine mai știe cine alții. Ideea e una: Nu ai voie să organizezi așa ceva pe un spațiu cu o destinație clară! Asta prin Hotărârea de aici și prin Legea 303/2008. E ilegal. Oricum ai întoarce-o. E ilegal.
CE S-A ÎNTÂMPLAT TOTUȘI CU DIRECȚIA JUDEȚEANĂ A DISTRIBUȚIEI ȘI EXPLOATĂRII FILMELOR CONSTANȚA?
Ei bine, subtil, a fost scoasă din uz. Asta în data de 11.05.2016, pe când în data de 04.02.2016 s-a decis acordarea unui buget din Bugetul Local în valoare de 1.403.400 de lei de către CJC. „Ultimul tun” cum ar veni.
Comasarea din data de 11.05.2016 vorbește despre preluarea acestei Instituții-fantomă de către Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T Burada”.
CINE ESTE CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN CONSTANȚA „TEODOR T. BURADA”?
Sunt și aici niște suspiciuni. Acest Centru este înființat prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța din data de 22.03.2011. Hotărârea specifică:
Se aprobă schimbarea denumirii Școlii Populare de Arte și Meserii Constanța în Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” începând cu data prezentei hotărâri.
Fiind o instituție subordonată CJC, a primit de asemenea fonduri pentru funcționare. Mult mai multe ca în cazul discutat mai sus. Mai exact, din anul 2011, până în prezent, subvențiile date din Bugetul Local sunt în sumă de 21.956.780 lei! Ce-i drept, această entitate pare să mai miște câte ceva, dar trebuie analizate aceste sume. Semna inițial pentru decizia de funcționare fix Doina Păuleanu, actuala Directoare a Muzeului de Artă Constanța. Altă semnătură mult mai actuală este cea a Doinei Voivozeanu. Mă bucur să aud de Cultură, dar contează mult cât de corectă e suma acordată fiecăror proiecte în parte.
Apoi „coincidența” asta cu comasarea e prea de tot. Păi scăpăm fix de Direcția de Exploatare a Filmelor fix în preajma reabilitării cinematografului Republica și fix în preajma anunțării intenției de rezolvare a Grădinii de Vară din Mamaia? De ce ar accepta o instituție culturală serioasă comasarea cu o instituție-fantomă? Apoi, din toate sumele astea, cum de au ajuns în anul 2013 să fie executați silit? Le-au luat chiar și ușile! Și totuși au primit nota 10 la evaluare, înainte și după eveniment. Ar trebui detaliate aceste decizii de notare. Semnătură în acest caz, o are Dumitru Irina Roxana, Director Cultură, Sport, Turism și Sănătate, aceeași care semna și pentru acordarea de fonduri pentru Direcția de Exploatare a Filmelor.
Oricum ar fi, dacă luăm sub vizor aceste două instituții vedem niște nereguli de ordin penal. Iar asta e doar o anumită parte a problemei. Dacă luăm la puricat fiecare Hotărâre a Consiliului Local sau a Consiliului Județean, vedem clar unde-s cumetriile și unde-s banii aruncați pe fereastră. Dar, îi pasă cui trebuie? Entitățiile care ar avea puterea de a lua măsuri împotriva acestor nereguli spun ceva? Păi nu! Vedem clar, chiar și cu Nicușor Constantinescu, a cărei semnătură e peste tot în acest caz. Îl anchetează Justiția pentru ceva, dar fix asta n-a văzut-o? Atât de simplă dovada, atât de evidentă. Greu se învârt roțile Justiției… Am ajuns eu, un simplu cetățean, să fac anchete anti-corupție…
Hai să facem recapitulare! Așadar, situația Direcției Județene a Distribuției și Exploatării Filmelor Constanța:
Preluare – România-Film | Înființare | Regulament | Buget 1 | Manager 1 | Buget 2 | Buget 3 | Buget 4 | Buget 5 | Buget 6 | Evaluare 1 | Tufeanu pleacă | Interimar | Buget 7 | Buget 8 | Proiect 1 | Proiect 2 | Organigramă | Buget 9 | Buget 10 | Evaluare 2 | Buget 11 | Buget 12 | Organizare | Evaluare 3 | Buget 13 | Buget 14 | Buget 15 | Evaluare 4 | Evaluare 4 – Aprobare | Comasare
Iar apoi, să analizăm în paralel funcționarea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”:
Înființare | Evaluare 1 | Buget 1 | Obiective | Buget 2 | Buget 3 | Buget 4 |Buget 5 | Buget 6 | Evaluare 2 | Organigramă | Buget 7 | Buget 8 | Buget 9 | Evaluare 3 | Spațiu Imobil | Buget 10 | Buget 11 | Evaluare 4 | Buget 12 | Buget 13 | Buget 14 | Buget 15 | Buget 16 | Buget 17 | Buget 18 | Evaluare 5 | Evaluare 5 – Aprobare | Buget 19 | Evaluare 6 | Evaluare 6 – Aprobare | Comasare