Blogging, Știri & Trends
Apartamentele se vor scumpi din ce în ce mai mult…mereu!
Apartamentele se vor scumpi din ce în ce mai mult…mereu!

Apartamentele se vor scumpi din ce în ce mai mult…mereu!

Niciodată în istoria ultimelor trei decenii a prețurilor apartamentelor, nu a fost vorba realist de vreo scădere. Ba chiar mai mult, din cauza sugrumării prin taxe a Statului, trend-ul va fi în continuare unul crescător. În ce orașe din România? În toate!

Se știe deja ce orașe sunt scumpe. București, Sibiu, Cluj, Constanța… Însă, multe orașe au prețuri mari deși…nu merită. Adică pe lângă prețul ridicol de mare în raport cu salariile din România și în raport cu cele mai recente condiții vitrege ale Băncilor, multe orașe n-au de ce să ceară un preț anume. Nu, nu pe metrul pătrat. Învățați și voi că metrul pătrat nu contează! Nu așa se vinde un apartament. Nu vă orientați pe asta! De exemplu, eu nu văd Brașovul ca fiind demn de prețurile pe care le are la apartamente într-o zonă bună. Ok, e zonă bună, dar….este…….Brașov. Nu-mi pare un oraș mare ca evoluție economică, în ciuda studenților și a turismului local. Dar, pe sprânceană, prețul e mare. Nu pe metrul pătrat statistic ci pe…gura lumii.

Prețul real este cel măsluit de agenții economici de-a lungul anilor. Fiind o piață liberă, s-a permis asta și la asta am ajuns: la statistici de OLX. Ăla e prețul real, nu ce crede INSSE (Institutul Național de Statistică) prin statistici superficiale. Apoi ai prețul anume, dar…aia e valoarea? Valoarea nu este doar a apartamentului atunci când vinzi sau cumperi ci se…ramifică.

În primul rând, ai valoarea totală a afacerii. Se vinde un 2 camere de x metri pătrați. Te interesezi desigur de suprafață și dacă e decomandat și dacă are geam la baie și dacă blocul are lift și dacă una și alta de acest ordin. Te interesezi însă și de zonă, de hypermarket lângă, de parc. Lucrurile astea cresc cu mii de euro în plus prețul. Pe merit.

În al doilea rând, consider că cea mai recentă schimbare majoră în preț a devenit și cea a confortului, a stresului și a costurilor extra. Să numim asta „costuri de acomodare„. Un preț corect în anul 2024 ar trebui să includă și stresul de a avea de-a face cu Statul și Notarul, în primul rând. TVA-ul nu mai e cum era odată și de acolo îți dă o lovitură mare în vânzare sau cumpărare și trebuie să-l iei în calcul. Apoi intervin alte chestii stresante: Trebuie să-l mobilezi? Costă mai mult mobila în ziua de azi. Trebuie să-l mobilezi la comandă? Succes! Mare succes! Mai ai reparații și ai nevoie de meșteri? Succes și aici! Trebuie să spargi, să modifici apartamentul? Succes cu vecinii! Un mobilat/utilat merită mai mulți bani, tocmai din aceste considerente. Desigur, trebuie să fie un mobilat/utilat cu cap și cu gust nu cu un Ikea aruncat pe ici pe colo sau cu o mobilă ieftină de Dedeman improvizată ca nuca-n perete într-un spațiu sau altul al imobilului. Sau…asta, dar la preț corect! Apoi din nou Statul, cu schimbările din Taxe și Impozite și alergările de colo colo cu foile prin online și mai ales prin offline, căci online-ul nu funcționează. Culmea, aici ar trebui să fie avantajat Cumpărătorul, căci el suferă cel mai mult, dar…prețul tot urcă, în loc să coboare. Asta pentru că și să Vinzi este dificil în ziua de azi și – din nou – un apartament mai bine amplasat și mai corect mobilat și utilat te scutește de niște stresuri incredibil de mari!!

Așadar, ca de obicei, răspunsul la eterna întrebare: Vor crește prețurile imobiliarelor? va fi întotdeauna: Întotdeauna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *