După cum probabil ați aflat, ieri 21 August 2013, o echipă de muncitori a descoperit în zona Casa de Cultură rămășițe umane ce probabil datează din secolul IV sau V dHr. Nu vă mirați, nu e prima descoperire din oraș făcută cu lopata sau cu escavatorul. Dacă n-ați uitat, așa s-a descoperit și Edificiul Roman cu Mozaic la sfârșitul aniilor ’50…și nu numai.
Bizar însă cum probabil un ajutor de arheolog amator pare să bage scheleții într-o sacoșă, lucru ce era mai amuzant dacă mai scria și LIDL sau Penny pe sacoșă. Dar e trist, iar declarațiile oficiale sunt și mai triste. Practic, fostul director al Muzeului de Istorie, Constantin Chira, a declarat oficial că sunt oase datând din perioada secolului IV-V…probabil. Nimic nu este sigur de fapt, căci doar nu poate să aplice metoda de datare cu radiocarbon doar așa…din priviri și experiență. A făcut legătură probabil cu vechimea Edificiului sus-menționat. Conform ziarului Replica, acesta a continuat:
Este necropola antică a cetăţii Tomis. Este o necropolă care se întindea pe o surpafaţă destul de mare, este vorba de aproape 1 kilometru. Suntem într-o zonă în care, în antichitate, s-au făcut înmormântări. Sunt oase din secolul IV sau V, nu pot să precizez exact pentru că nu am găsit nici un obiect la care mă pot raporta, dar după contextul general al zonei este probabil să fie din secolul IV sau V.
Nu s-a scos tot scheletul, doar partea deranjată a scheletului de conductele care se înlocuiesc în momentul de faţă. Noi nu încercăm să scoatem tot afară, pentru că nu are rost să sparg strada şi să opresc circulaţia. Lăsăm şi generaţiilor viitoare să mai pună şi ei oasele la treabă. Noi facem săpături de salvare, mai ales aici în oraş. Asta înseamnă că am eliberat terenul respectiv de sarcina arheologică.
Deci este probabil să fie de cândva când se făceau înmormântări în zonă. În primul rând, de când până când e zona Casa de Cultură atât de bogată în arheologie? E prima oară când aud de această necropolă. Apoi, de ce nu facem un caz mai mare despre asta? Îmi place ce spune mai încolo, ca și cum brusc ar fi lucrător RAJA. Deci…asta e, doar nu blocăm acum lucrările că am găsit niște pietre și scheleți…mai dă-o încolo de istorie! Considerați arheologia eliberată din funcție!
Nu mă surprinde asta, uitați-vă și la ruinele neglijate din spatele Arhipiscopiei, cele de sub Hotel Ibis ce sunt ascunse și îngropate grotesc în ciment, ba chiar și cele de lângă hotel Ibis, ce sugerează existența a unor turnuri din sec. V…
(aceste ultime 3 poze cât și ilustrația fac parte din portofoliul lui Radu Oltean, dacă nu mă înșeală memoria)
…Cavoul Hypogeu, unic în regiune deși tratat cu o construcție de coteț de câine (de asemenea descoperit…cu buldozerul), ba chiar și același Mozaic sus-menționat ce n-ar avea șanse să fie modernizat vreodată fără acordul și interesele grosolane ale unui Consiliu Județean de toată jena. Toate acestea și altele sunt rezultatele inacțiunii (în mică parte) dar și a rău-voinței și a setei de bani (în mare parte). Noi suntem orașul ăla în care dacă ne vin cu 10% mai mulți clienți, creștem prețul de 10 ori. La ce să te aștepți de la o conducere cu o astfel de gândire? De ar pune osul la treabă cei ce deja sunt în funcții de conducere, n-am mai avea parte de batjocura asta.