Pentru perioada 3 – 4 Noiembrie 2022 a fost gândit un eveniment notabil, desfășurat în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
„Istorii Pontice în benzi desenate” este evenimentul ce l-a adus la malul mării pe Dodo Niță, istoric și critic, președinte al Asociației Bedefililor din România, cel ce în aceste zile ne-a făcut o introducere în istoria și arta benzii desenate din România, prezentând tehnicile de lucru, a limbajului și narativității firului povestitor. Alături de acesta, am putut să-l apreciem și pe Octav Ungureanu, cunoscut autor de benzi desenate, cu o activitate de peste 10 ani de ilustrator, editor, traducător și organizator de evenimente pe scena de benzi desenate.
Un moment special ce a avut loc în ziua de 3 Noiembrie, i-a avut în prim plan pe doi artiști constănțeni aflați încă la liceu și la începutul carierei lor pe domeniul artei vizuale transpusă în medii digitale și nu numai. Primul tânăr-artist ce a luat cuvântul a fost Vlad Minculescu, elev în clasa a XI-a a Colegiului Național de Arte din Constanța. Cunoscut sub psudonimul „art_quill” acesta a explicat momentele de început în arta sa și colaborările fructoase apărute ulterior, inclusiv prin asociere cu brand-uri mari.
Un personaj mai june ca precedentul artist, aflat la un început de drum fulminant în arta digitală, este și Luca Siea, cunoscut prin arta sa ca Lukrt. Acesta este elev în clasa a VII-a la Liceul Ovidius Constanța, iar dintr-o pură pasiune de desen în stil Doodle, a ajuns de asemenea să fie foarte apreciat local, însă în mod predominant internațional – acolo unde acest tip de artă se bucură de o susținere uriașă inclusiv în domeniul Marketing-ului sau a evenimentelor artistice.
Doodle este un desen în esență abstract, iar Luca Siea combină acest abstract cu simboluri sau personaje animate cunoscute pentru a rezulta o operă ce este fără nicio îndoială unică. „De ziua prietenilor mei îmi place să le fac un cadou unic, un tricou imprimat cu un Doodle bazat pe aspectul lor fizic.” ne spune Luca într-o sală cu toate locurile ocupate și cu ochi ațintiți spre el și spre tablourile sale de pe pereți, conținând lucrările ce-l definesc ca artist novice. Tricouri, hanorace, postere, stickere… Arta Lukrt a evoluat și prin magazinul online Lukrt, magazin pe care tot prietenii săi l-au motivat să-l pornească, aceștia dorind să poarte vestimentar o artă aparte sau de-a dreptul unică. Așadar, Luca nu este doar un artist-minune prin felul său unic de a vedea lumea ci și un antreprenor cu acte în regulă, fiind ajutat de către familia sa în gestiunea unei platforme online ce vinde articole de calitate, imprimate cu operele marca-Lukrt! Un adevărat succes, aplaudat în sala de la parterul Muzeului de Istorie din Constanța, unde au participat de asemenea elevi din cadrul Colegiului Național de Arte „Regina Maria” și elevi din cadrul Liceului Ovidius.
Toți aceștia din urmă au fost recompensați de către organizatorul evenimentului cu un mini-set artistic ce a conținut creioane colorate, markere și materiale specifice Desenului, în speranța că elevii vor fi motivați să insiste pe o pasiune până la rezultatele frumoase prezentate atât de către adulții-artiști cât și de către tinerii-artiști.
Pingback:Despre Artă și despre Lukrt la Carturești City Park Mall Constanța – Joie Negru blog