Blogging, Știri & Trends
Biblioteca gratuită rămâne fără cărți din cauza constănțenilor uituci
Biblioteca gratuită rămâne fără cărți din cauza constănțenilor uituci

Biblioteca gratuită rămâne fără cărți din cauza constănțenilor uituci

foto via observator.ro
Proiectul lui Victor Maxim devine din ce în ce mai puternic. Vorbesc în acest caz de Biblioteca Colorată, ce presupune închirierea gratuită a cărților. Pe timp de vară, aceste cărți erau găsite prin câteva parcuri dar acum sunt toate adunate la etajul 3, în Tomis Mall (spre partea cu geamuri, acolo unde era vaporașul acela pentru copii). Ce cărți sunt? De la cărți de Știință și Know-How la romane mari și groase de genurile SF, Crimă, Dramă, Dragoste și…tot! Ba chiar sunt și cărți în limbi străine; eu personal am dus câteva cărți în Lb. Engleză (două dintre ele citite deja: The Perfume Collector de Kathleen Tessaro și The Postcard Killers de James Patterson). 
Traficul bibliotecii din Tomis Mall a crescut la 800-900 vizitatori unici ce au de ales din puțin peste 4000 de volume donate. McDonald’s o să regrete că și-a închis spațiul de la etaj. Deci traficul e bun și e în creștere.

Care este problema însă?

Niște porky pig de oameni, uită să mai aducă volumele înapoi după ce le împrumută pe moca! Asta se întâmplă mai ales cu cărțile voluminoase, căci românul e strângător și îi strălucesc ochii în fața unei posibilități de a păstra un bun. Acest lucru l-a împins pe Victor să facă un apel la cititorii hoțomani, ce au adunat până în prezent 8490 de zile de întârziere (and counting…). Regulile noi sunt așa:
1. „Daca aveti carti imprumutate de la una din cele 5 biblioteci in aer liber, va rugam sa le returnati zilnic intre 10:00am si 22:00pm la Tomis Mall etajul 3, unde am deschis Biblioteca Colorata.”
2.  „Daca aveti fise de biblioteca la noua locatie a Bibliotecii Colorate din Tomis Mall etaj 3, va rugam sa fiti atenti la ziua de returnare declarata si incadrarea returnarii cartilor in timpul si data exprimate pe fisa de biblioteca.”
Unde mai pui că îți poți prelungii durata închirierii cărții? Dar pentru asta trebuie s-o returnezi mai întâi sau poate ar fi util un sistem prin care să anunți online că o mai ții un timp, fără să depășești o limită ridicolă de timp. Nu e totuși simplu să citești o întreagă carte dar dacă închiriezi una, bănuiesc că ți-ai făcut deja timp pentru lectură! De asemenea, e cam rușinos să faci asta știind că sunt niște oameni ce stau în locația respectivă pentru tine dintr-un pur simț de voluntariat și bunăvoință.

1 leu pe zi penalizare
 

Regulile noi mai spun așa:

De Sambata, 20 decembrie 2014, in noile fise de imprumut, va exista o clauza pentru returnarea cartilor si pentru recuperarea acestora prin protocolul nostru cu autoritatile partenere. Orice zi de intarziere a returnarii cartilor imprumutate din zona Carti Noi, se va penaliza cu 1 leu pe zi de intarziere. Aceasta masura este mecesara pentru a facilita accesul la cartile noi catre toti cititorii, mai ales prin prisma faptului ca fondul de carte este limitat ca si numar de exemplare.
Păi ce? Eu donez o carte ca să mi-o furi tu? Unde mai pui că vorbim de cărți foarte scumpe, la peste 100 lei bucata. Asta e deja infracțiune. Dacă facem ceva frumos, hai s-o facem frumos până la capăt! Ajungi în zona Tomis Mall cu autobuzele 101C, 2-43, 5-40, 48, 44, 51, maxi taxi 302, 301, 312…mașină personală! Serios acum…e așa greu să bați un drum ca să returnezi o carte? Reveniți-vă!

Revenind la proiecte, mai menționez și inițiativa de a împodobi câțiva brazi din Constanța cu decorații donate de constănțeni la locația Bibliotecii Colorate. Am pozat o cutie modestă ce arată doar câteva lucrușoare. Vor fi suficiente de o împodobire două așa…de simbol. Ideea e frumoasă însă. Implicați-vă cum puteți!
Același spațiu de la etajul 3 va fi modificat constant pentru a vă aduce câteva noi surprize. Dar despre asta, într-o ediție viitoare a emisiunii „Du naibii cartea aia înapoi!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *