Blogging, Știri & Trends
Biserica Sfântul Gherman: Locașul incomplet din Poarta 6
Biserica Sfântul Gherman: Locașul incomplet din Poarta 6

Biserica Sfântul Gherman: Locașul incomplet din Poarta 6

biserica gherman poarta 6  (1)

În cartierul constănțean Poarta 6, există o singură Biserică în zonă iar aceasta se numește Sfântul Gherman.

Aceasta a fost construită pe la jumătatea anilor ’90, fiind mult mai modestă pe atunci și pe jumătate în dimensiune. Până în această perioadă, locuitorii acestei zone (inclusiv primarul Radu Mazăre) trebuia să traverseze liniile de tren, până în cartierul Km 5 pentru a merge la Biserica din acea zonă. După perioada aniilor 2005-2006, a început construcția unei alte părți complementare pentru Biserica neîncăpătoare din Poarta 6. Lucrările au stagnat însă.

Am căutat mai multe informații despre această Biserică dar parcă nici nu există oficial. Nu este menționată nicăieri pe listele online de Biserici din România și probabil a suferit mult timp din cauza indiferenței arătată de către cei din BOR, chiar dacă în anul 2011 Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat personal o Liturghie aici, cu ocazia cinstirii Cuvioșilor Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea.

biserica gherman poarta 6  (2)

Am trecut azi prin zonă și am decis să intru în curtea Bisericii, căci avea loc o slujbă. Observam mulțimea de oameni adunată, printre care se numărau și destui tineri (predominant fete). Cântarea era calmă iar la un moment dat, majoritatea oamenilor din Biserică au început să cânte aceleași cuvinte rostite de preot. Era o scenă solemnă dar pătată de ceea ce observam în jur. Pereții sunt nefinisați, goi și infernali chiar, cablurile atârnă peste tot în încăpere, becurile economice la vedere îți cam strică dispoziția, ba chiar și contorul de curent electric și panoul de electricitate stau fix lângă cei ce se roagă acolo zi de zi.

biserica gherman poarta 6  (3)

biserica gherman poarta 6  (4)

biserica gherman poarta 6  (5)

Afară putem vedea picturile ce își pierd din calitate pe zi ce trece, cărămizi așteptând etern constructori sau căsuța de unde îți cumperi lumânări ce pare a fi doar o antichitate kitsch cu termopane. Ar trebui schimbat tot aici, mai ales datorită suprafeței destul de măricele ce ar putea fi amenajată mult mai bine. Momentan, una din cele mai utile amenajări este făcută din întâmplare de către cei de la RADET; imensele lor țevi ce traversează grosolan de decenii acest cartier, sunt folosite de credincioși pe post de bănci. Este dezastruoasă imaginea…și cu toate astea, lumea vine zi de zi aici. O să le comunic și celor de la BOR despre asta și urmează să vă anunț dacă am vreo informație nouă.

biserica gherman poarta 6  (6)

[LE] BOR n-a răspuns deloc.

Un comentariu

  1. Pingback:Jogging și alte chestii de prin Poarta 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *