Azi-noapte, înainte de somn, o știre m-a făcut să zâmbesc rău de tot. Eu am dat de această știre pe arstechnica.com și conform acestora, cercetătorii unui centru nuclear din orașul Sarov (Rusia) au fost prinși când încercau să folosească supercomputerul centrului pentru a…mina Bitcoin.
Ideea nu a fost deloc rea ca tehnică de minare, însă total ilegală și periculoasă vizavi de secretele bazei All-Russian Research Institute of Experimental Physics (RFNC-VNIIEF), Centrul Nuclear al Federației Ruse, unde a fost concepută prima bombă atomică a Rusiei. Sarov este orașul ce găzduiește un uriaș muzeu de Arme Nucleare, unde nu au acces foarte mulți oameni. Însăși orașul este unul închis și bine-păzit de forțe armate. Străinii veniți în misiuni oficiale în acest oraș, trebuie să-și lase la punctele de acces pașaportul, telefonul și alte dispozitive electronice. Experimentele din această zonă au început din anul 1946.
Din cauza naturii secrete a muncii, niciunul din supercomputerele institutului (inclusiv cel de un petaflop) nu are voie să fie conectat la Internet. FSB-ul Rusiei (Federal Security Service, succesorul KGB-ului) a depistat imediat tentativa de conectare la Internet și a identificat și arestat un număr neprecizat de oameni de știință ce doreau să facă un ban în plus din criptomoneda încă la modă.
Imaginați-vă laptop-ul propriu ca un țânțar conectat la sângele unui om. Cât poate să aspire, atât îi va fi profitul. În loc de sânge, imaginați-vă Bitcoin. Acum imaginați-vă că „laptop-ul” unui astfel de institut este cât un țânțar de mărimea unui câine! Supercomputerul de 1 petaflop din Sarov era cel mai mare din lume cândva. Astăzi este detronat lejer de către Titan, un supercomputer de 17,59 de petaflopi (cu o funcționare maximă teoretică la nivelul de 27 petaflopi), operat de către Cray INC, un producător de supercomputere din Seattle, Washington (SUA). Acest petaflop este o unitate ce măsoară capacitatea de procesare a unui lanț de computere funcționând în același timp. Vezi aici cum se calculează.
Nu este inedit să vedem un astfel de uz pentru supercomputere în raport cu minarea de criptomonede. Tot în Rusia, omul de afaceri Alexey Kolesnik a cumpărat recent două centrale energetice pentru a fi folosite exclusiv pentru minarea de Bitcoin! Alte companii uriașe au raportat tentative ale angajaților de a se folosi de puterea calculatoarelor acestora pentru a mina criptomonede iar reprezentanții acestora au declarat categoric că astfel de acțiuni vor fi blocate imediat și reprezintă fără discuție o activitate ilegală.