În imaginea de mai sus putem vedea ceea ce în anul 1958 urma să devină cel mai complex Acvariu din România. Vin în completare cu poze și informații la articolul de aici.
Încep cu evenimentul în cauză. Astăzi se împlinesc exact 55 de ani de la înființarea Acvariului de pe Faleza Cazino, o secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Până în anul 1950 această clădire servea alt scop pentru public, însă înainte de asta, pe același loc se regăsea primul nostru Cazino, o construcție din lemn, cu privire spre mare. Hai să ne uităm înapoi la câteva imagini din anul 1902.
În anul 1906, Cazinoul de lemn își schimba puțin structura din cauza planurilor lui Daniel Renard de a construii un nou Cazino pe o nouă faleză.
În esență, vechea construcție rămâne pe poziții, însă prin anul 1911, din cauza noii construcții impunătoare de stil art-nouveau, cazinoul de lemn dispare, urmând ca în viitorii ani să vedem în zonă doar spații verzi și poteci.
Prin anul 1920, putem vedea o nouă construcție în locul celei de lemn. Această construcție pare să fi fost folosită ca Restaurant al Cazinoului.
În anul 1938, puteam vedea deja forma actuală a acestei clădiri, ocupate din nou de un Restaurant ce de data asta probabil era de sine-stătător.
Cu siguranță, ultima sa utilitate a fost precum am văzut în prima poză, respectiv Restaurant și Bodegă.
După anul 1950, s-a lucrat la reamenajarea spațiului pentru a putea servi ca Acvariu, instituție regăsită și în ziua de azi în același loc.
Au apărut și câteva reclame foto de-a lungul timpului însă una din ele mă induce în eroare puțin.
Ultima poză arată clădirea ce se regăsea fix lângă Hotelul Carol I (Comandamentul de Flotilă azi). Nu știu dacă ar fi existat în acel loc un mic muzeu marin sau un mic acvariu însă nu m-ar mira să fie întocmai precum insinuează poza.
Acvariu din Constanța era cândva cel mai mare și cel mai complex din țară. În prezent, în ciuda altor acvarii mai moderne din țară, rămâne cel mai complex în speciile deținute.
Patrimoniul expoziţional este reprezentat de peste 100 specii (1300 exemplare ), de vieţuitoare acvatice este structurat pe mai multe secţii. Repartizarea organismelor acvatice pe secţii are la bază criterii ecologice şi biogeografice, iar în cadrul secţiilor la amplasarea diferitelor specii în bazine s-a respectat pe cât posibil, criteriul taxonomic.
Varietatea deosebită de formă şi culoare este pusă în evidenţă prin prezenţa a celor peste 50 de specii care populează cele 4 secţii de peşti exotici printre care amintim: 3 varietăţi de peşte Piranha, peştele cuţit, peştele înger, peştele lopată, peştele pisică etc. Spun cei de la ziuact.ro, în articolul sus-menționat.
Am vrut totuși să pun o întrebare simplă unei persoane de la Acvariu așa că am sunat la numărul de telefon al Acvariului din Constanța (0241 481 461). Vroiam să aflu o poziție oficială; dacă întradevăr această instituție rămâne în top prin numărul de specii prezentate.
Persoana cu care am vorbit mi-a confirmat că așa pare a fi iar apoi m-a certat că îi iau interviu prin telefon și că nu mă deplasez la locație. Se supărase că nu m-am prezentat, chiar dacă m-am prezentat suficient la începutul discuției și chiar dacă însăși dânsa nu s-a prezentat. E păcat că nu poți pune nici măcar o întrebare (deci nu un interviu) unui funcționar public fără să fii certat, însă la ce să te aștepți de la angajații unei foste bodegi…
În esență, Acvariu din Constanța rămâne în top prin multitudinea de specii prezentate, printre ele se numără și cele de sturioni, unici în Europa. Apropo, cu plăcere de reclamă!
In cladirea de langa Comandament a functionat Muzeul Marii, in anii ’70. Aveau acvarii, dar si mulaje de mamifere marine, in mariem naturala, punctul principal de atractie la fostului muzeu.