Blogging, Știri & Trends
Bustul lui Eminescu de la Constanta si Oscar Han
Bustul lui Eminescu de la Constanta si Oscar Han

Bustul lui Eminescu de la Constanta si Oscar Han

Poza rara de mai sus arata monumentul de la Constanta ce este cunoscut generic ca fiind „Statuia lui Eminescu”. Insa, ceva pare ciudat, nu? Exact, statuia lui Eminescu a fost mutata candva in locul in care o stim astazi.

Statuia lui Eminescu este de fapt doar un bust din bronz. Acesta a fost realizat de sculptorul bucurestean Oscar Han in anul 1930 iar dezvelirea oficiala a monumentului a avut loc in data de 15 august 1934. Monumentul a fost amplasat in locul vazut in poza de mai sus. Parte a monumentului este o statuie, pe care unii au confundat-o cu marea iubire a lui Eminescu, Veronica Micle. Ei bine, nu este Veronica.

Aceasta sculptura o infatiseaza pe Calliope, muza lui Eminescu, in mitologia greaca fiind cunoscuta ca muza a poemelor eroice, fiind de asemenea inspiratia Iliadei si a Odiseei a legendarului poet Homer.

OSCAR HAN

Fac o paranteza pentru a vorbi putin despre sculptorul Oscar Han.

Acesta s-a nascut si a murit in Bucuresti (1891 – 1976), insa a facut drumetii prin mai multe locuri din strainatate, la expozitii si manifestari internationale organizate in locuri precum Venetia, Paris, Haga si Amsterdam. Oscar Han a fost unul din cei mai importanti sculptori ai perioadei interbelice, fiind apreciat atat de public cat si de casa regala. Oscar Han este acelasi sculptor care a realizat statuia lui Anghel Saligny din orasul Constanta si statuia lui Carol I de la Castelul Peles din Sinaia.

Statuia reginei Elisabeta, aflata in vecinatate, a fost facuta de un alt sculptor cu origini romanesti, Oscar Späthe.

Oscar Han a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.

MUTAREA BUSTULUI LUI EMINESCU

Deci cum spuneam, mai sus vedem monumentul lui Eminescu…hei…dar…ce s-a intamplat? Fix in acelasi loc, vedem un alt monument. Povestea sculpturii lui Oscar Han se intersecteaza cu povestea sculpturii lui Ion Jalea, respectiv monumentul dedicat reginei Carmen Sylva.

Spuneam ca monumentul lui Eminescu a fost dezvelit la 15 august 1934, ei bine, 3 ani mai tarziu, in data de 15 august 1937, monumentul reginei i-a luat locul lui Eminescu. Drept urmare, Eminescu a fost obligat sa observe marea din alta zona, ceva mai jos, spre Hotel Carol.

Perioada in care a fost mutat bustul e confirmata si de al 3-lea etaj adaugat hotelului Carol I, lucru ce s-a intamplat in anii 1924 – 1927. De-a lungul timpului au mai urmat mici amenajari, pana s-a ajuns la forma finala pe care o stim si astazi.

MAI AM UN SINGUR DOR

Mai am un singur dor
În liniştea serii
Să mă lăsaţi să mor
La marginea mării;
Să-mi fie somnul lin
Şi codrul aproape,
Pe-ntinsele ape
Să am un cer senin.

Primaria din timpul respectiv a onorat aceasta dorinta iar acum Mihai Eminescu priveste la marea schimbatoare, ce il fascina atat de mult.

Ca sa existe aici un bust al faimosului scriitor, trebuia ca acesta sa aiba o legatura cu acest loc. Prima si cea mai celebra legatura este cea din perioada cand Eminescu s-a cazat in fostul Hotel D’Angleterre, pe locul in care s-a construit Hotel Regina, actualul Intim.

De la terasa unei camere, pe data de 16 iunie 1882, Eminescu ii scria iubitei sale, Veronica Micle:

„[…] O sa ma intrebi ce efect mi-a facut marea, pe care-o vaz pentru-ntaia oara? Efectul unei nemarginiri pururea miscate. Dar, abia de doua zile aici, n-am vazut-o in toate fetele, caci ea e schimbacioasa la coloare si in miscari, de unde unii autori o si compara cu femeia.

Constanta sau Chiustenge este un mic orasel, dar indestul de frumos. Nu are a face deloc cu Rusciucul. Casele au o oarecare eleganta in cladirea lor, caci piatra e ieftina aci si cladirile sunt din piatra patrata, iar primaria, de cand stapanesc romanii si exista un consiliu comunal, a facut foarte mult pentru oranduiala si infrumusetarea orasului.[…]”

Rusciucul este actualul oras Ruse din Bulgaria. Eminescu era obisnuit cu denumirea de Chiustenge, deoarece asta era denumirea orasului in timpul ocuparii turcesti a Dobrogei, din anul 1420. Peste mult timp, in anul 1877, a urmat razboiul Ruso-Turc iar in 1878 ne-am capatat inapoi atat independenta cat si Dobrogea.

Desigur, multi il displac pe Eminescu, mai ales din cauza celora care l-au numit pe Eminescu „Poetul National al Romanilor”,  ridicandu-l in slavi mai mult decat pe ceilalti scriitori. Un oarecare Razvan Radulescu, om ce candva se afla in compania scriitorului Mircea Cartarescu, spunea candva:

Pe un postament de beton, la două sute de metri în largul mării, acolo unde valurile nu se sparg, ci doar se ondulează, Eminescu ar trebui turnat în bronz. Să fie înalt de şaizeci şi trei de metri. Nu Eminescu din fotografia de la Viena, ci acela din ultima poză, un adult cu chelie, adipos, cu ochii uşor exoftalmici. În statuie, ochii să fie luminoşi ca farurile duble ale unei locomotive Pacific, capul lui să se rotească în jurul gulerului înalt de la cămaşă, şi lumina de sub genele lui ostenite să călăuzească vapoarele spre ţărm. Înăuntru să fie scări şi lifturi, iar tot mecanismul rotitor al farului să se afle sub fruntea de bronz a poetului. Acesta să fie farul din Constanţa.

Un atac oarecum poetic dar nejustificat, avand in vedere ca un critic ar trebui sa separe omul de arta sa. Cam asta a fost si viata lui Eminescu: un om ca oricare altul, cu defecte si slabiciuni, dar separat de majoritate de talent si viziune  literara si romantica.

p.s. Stiati ca pe Mihai Eminescu il chema de fapt Mihail Eminovici? Numele sau fiind schimbat de comunisti, pentru a suna a nume romanesc. Nu a fost singura masura politica luata impotriva lui, unele stiri zicand ca Eminescu a fost arestat de cel putin 8 ori din diverse motive superficiale si ca a fost catalogat ca fiind atins de o nebunie mintala, stire lansata in mod special pentru a-l denigra.

9 comentarii

 1. control+alt+del

  Cred ca denumirea de „Eminescu” a fost adoptata mult mai devreme.N-am vazut niciodata o carte pe care sta scris Eminovici.Nu m-as mira daca e de fapt invers:Eminescu s-a transf in Eminovici prin anii ’50

 2. Alin

  Nu ii mai tin minte numele acum, dar din ce retin, numele i-a fost schimbat in „eminescu” de catre redactorul de la prima publicatie unde a lucrat poetul, deoarece suna mai melodios decat „eminovici”

 3. un alt constantean

  cred ca personalitatea absolut remarcabila a Reginei Elisabeta ne indreptateste sa cerem reamplasarea statuii acesteia pe faleza cazinoului.
  ps: avem de facut aceesi mentiune, deja amendata, privind schimbarea numelui.

 4. Mihai

  Se vede cam cata cultura au unii romani,schimbarea numelui de familie din Eminovici in Eminescu a facut-o Iosif Vulcan,care era conducatorul revistei FAMILIA ce aparea la PESTA!Eminescu a avut numele schimbat cam cu vreo 80 de ani de a se instala regimul socialist in Romania!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *