Blogging, Știri & Trends
Când utilitatea tehnologiei devine ceva dăunător
Când utilitatea tehnologiei devine ceva dăunător

Când utilitatea tehnologiei devine ceva dăunător

Vorbesc aici în mare parte despre Laptop și Computer, invențiile alea deosebite ce ne permit să învățăm rapid orice sau să găsim rapid o informație, dar pe care stăm în general să ne jucăm Candy Crush sau să urmărim poze funny pe 9gag.
Nu am nimic cu brand-urile pomenite ci am ceva cu depășirea unei limite. Mulți s-au speriat de-a lungul timpului că Wireless-ul sau undele emanate de tehnologie ne fac rău, că ne schimbă mintal și fizic. Nu știu cât de adevărat e asta. Nu zic că nu, dar am observat alte lucruri. Eu cred de fapt că exagerarea ne face rău. Exagerarea noastră și comoditatea pe care ne-o inspiră tehnologia de lângă noi, fac din noi niște legume. De câte ori n-ați zis ceva de genul „azi voi citi o carte”, „azi voi învăța”, când de fapt ați mai dat un click și un scroll în plus ce v-a dus către alte știri, alte video interesante sau funny plus nu-știu-câte discuții în plus pe Facebook? Asta ne dăunează nouă. Asta este exagerarea noastră ce duce inevitabil la o amorțire fizică dar mai ales la una intelectuală. Culmea, nu? Ai dat atâtea clickuri pe TED Talks și episoade Discovery de pe Youtube dar…ești mai prost și mai leneș ca niciodată! De ce? Căci deși vorbim de cultură generală, nu o alegem bine și practic. Toate zilele astea petrecute pe diverse website-uri trec și în viața ta reală, pe care o ai într-o societate diferită față de cea de pe internet. De asemenea, în societatea asta trebuie să fii activ. A fi activ în societate înseamnă mereu să fii activ și acasă. De acolo pleci spre Școală, Muncă, o carieră nouă sau o pasiune nouă.
Azi am cam ignorat laptop-ul. Am ascultat muzică pe el, dar între timp am căutat să fiu activ fizic, să fiu util. Știu că sună ca și cum m-aș lăuda dar de dragul experimentului trăit pe propria piele, trebuie s-o zic! Azi am gătit micul dejun pentru iubită. Am făcut o omletă cu ceva șuncă în ea și cașcaval răzuit și măsline, apoi câteva muslitos peste care am turnat puțin ulei de măsline iar apoi niște rozmarin. În același timp, am făcut și o cafea pe care trebuia s-o păzesc constant. Nu mi-a luat mult timp dar a trebuit să fiu investit în treaba asta. După acest moment matinal, am făcut ordine prin casă. Am schimbat lenjeria de pat, am spălat vasele și le-am și șters și pus la loc, am spălat aragazul, ba chiar și o tigaie nesuferită. În tot acest timp, mă gândeam să fac niște paste pentru iubită dar și pentru mine la muncă. Nu eram sigur dacă o să am chef, mai ales că laptop-ul îmi făcea cu ochiul. Cum m-am văzut cu bucătăria curată, am simțit toată disponibilitatea de a găti și paste. Le-am pus la fiert, am tăiat câteva felii de șuncă și cubulețe de salam, am răzuit iar cașcaval și l-am pus în compoziția de ou, sare și lapte. Am călit șunca și salamul, am turnat pastele peste și compoziția din nou peste. Ba chiar am pus totul și la cuptor, pentru a se prinde mai bine. Au ieșit…decente. Le lipsește parcă un condiment ceva. Mai încerc și altă dată.
De ce dau atâtea detalii? Imaginați-vă ziua aia paralelă, ba chiar, la mine, e una din zilele din săptămâna ce a trecut. Am stat toată ziua pe laptop și m-am jucat una sau alta. Cât de ironic ar fi fost să mă joc cu un caracter pe care să-l pun să gătească sau să facă mișcare fizică în mediul virtual? Am pățit-o asta cândva, la jocul San Andreas. Am pus caracterul meu să meargă la sală des și îl puneam să facă și cardio. M-am uitat apoi la mine și mi-am dat seama de ironie. 
Revenind la ziua în care am stat doar pe laptop… Am mai și citit câteceva pe internet și am rămas la curent cu multe. Dar…cu ce cost? Costul timpului. A trecut ziua și nu mi-am dat seama cum de s-a întâmplat asta așa de repede. Credeți că ziua de azi n-a trecut la fel de repede? Ok, n-a trecut deloc la fel, a trecut mai lent dar…a trecut. Mâine la muncă! Ideea e să nu exagerăm. Nici cu iubita sau iubitul, nici cu vreo curățenie dar nici mai ales cu ceea ce facem foarte des de-a lungul unei zile, respectiv a sta la computer sau laptop. Timpul trece iar noi trebuie să căutăm a porționa foarte bine activitățile noastre!
Dacă ai creea un caracter într-un joc, ți-ar fi mai ușor să vezi ce trebuie să faci ca să-l menții sănătos și funcțional. L-ai pune să facă fitness doar câteva momente până când îi crește o bară de sănătate, l-ai pune să citească îndeajuns de mult cât să-i crească bara de Inteligență pe ziua respectivă, ba chiar l-ai pune și să facă sex doar pe o perioadă atent măsurată, ca să aibă timp și de alte lucruri. După acest model de joc ar trebui să ne raportăm obiceiurile! Nu te aleargă nimeni, deci nu trebuie să exagerezi cu un mix de activități dacă nu faci față, dar nici să lucrezi la un obicei prost nu e recomandat. Orice înveți bun din acest obicei, te face să pierzi în alte arii ale vieții tale. Plus că nu orice lucru bun îți este util ȚIE. Așadar, consumați tehnologia și internetul și tot cu moderație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *