Blogging, Știri & Trends
Cat valoreaza arta si cum
Cat valoreaza arta si cum

Cat valoreaza arta si cum

Imaginea din stanga mi-a inspirat brusc ceva. Daca oare as face o poezie atat de simpla si atat de scurta, precum cea vazuta in poza din stanga? As scrie aceste cuvinte si acest concept in anul 2012. As putea oare s-o compar sau s-o vand la valoarea unei poezii de 21 de randuri scrisa in anul 1829 de catre Edgar Allan Poe? Da, as putea!

Multi ar spune ca ma insel, ca este absurd sa incerc sa compar asemenea lucruri, insa aceeasi oameni ar spune ca e absurd sa vinzi un tablou ce contine doar un fundal alb sau doar un punct in mijlocul acelui fundal alb. Si totusi asemenea lucrari se vand, pe bani buni ce ajung cu usurinta la ordinul sutelor de mii de dolari. Ba chiar, indraznesc sa zic ca cineva ar da 50.000 de dolari pe poezia mea si ar da doar 20.000 de dolari pe o poezie scrisa de faimosul Edgar Allan Poe. Cum se poate intampla asta?

E simplu. Nu trebuie sa blamam oameni, sa criticam oameni, caci oricum nu rezolvam nimic. Trebuie sa intelegem, de ce un om ar cumpara o panza goala si ar numi-o arta si de ce acelasi om nici nu ar privi de 2 ori o sculptura interesanta. Raspunsul este ca pentru acel om, panza aia goala reprezinta ceva. O poezie de doar o strofa pentru el este povestea vietii sale sau un mare moment din aceasta viata. Daca si artistul are emotii ce coincid cu emotiile cumparatorului atunci cu siguranta acest cumparator va cumpara si emotia lui, empatia lui si o va face nu intr-un stil capitalist malefic ci intr-un stil de apropiere si intelegere.

Este posibil deci sa vinzi o pictura ce poate pentru multi nu inseamna nimic si sa o vinzi la un pret astronomic, tocmai pentru ca astronomica e si natura emotiei celui care cumpara. Poti pune pret corect pe orice insa pe anumite lucruri dai un ban mai scump tocmai pentru ca asa ai simtit tu ca merita.

De cate ori n-am cumparat fiecare din noi ceva la un pret mare tocmai pentru ca ni s-a parut ba onorabil ba emotionant sa facem asta? Stiam cu totii ca obiectul ala nu are un pret justificat in materie de cost dat pe asamblare sau intocmire dar ulterior, asta n-a mai contat. Asadar, arta are avantajul de a purta multe forme si de a purta de asemenea diferite etichete de pret, tocmai pentru ca cel care alege sa vada artă si emotie in ceva anume, alege asta cu un grad anume de implicare si traire.

Daca o sa ajung sa am destui bani, sunt sigur ca pe unul din peretii mei va fi agatata o lucrare aparent banala dar costisitoare pe care multi nu ar intelege-o. Insa eu as stii ce inseamna si n-as regreta alegerea facuta, caci stiu ca o panza goala sau o poezie aparte isi merita uneori toti banii din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *