Blogging, Știri & Trends
Câţiva constănţeni şi-au făcut singuri curăţenie în propriul oraş!
Câţiva constănţeni şi-au făcut singuri curăţenie în propriul oraş!

Câţiva constănţeni şi-au făcut singuri curăţenie în propriul oraş!

ecologizare parc tabacarie constanta - martie 2014 (1)

Câteva mănuşi de unică folosinţă, câţiva saci de gunoi şi o doză suficientă de spirit civic. De atât am avut nevoie azi noi cei 20 de oameni ce ne-am ocupat de o curăţenie de Primăvară în parcul Tăbăcărie.

Proiectul simplu de astăzi a implicat colectarea gunoaielor din varii zone ale parcului sus menţionat. De ce şi cum? Chiar trebuie să ne întrebăm asta? Este o iniţiativă de bun simţ, o iniţiativă a Ionelei Păduraru, o persoană pe care am cunoscut-o la alergările Sanasport din fiecare zi de Duminică ce au loc pe plaja din staţiunea Mamaia. Eram alături de ea câţiva din acelaşi grup dar şi câţiva voluntari pe care nu-i cunoşteam. Acest nou proiect se numeşte „Respir într-un oraş curat!!!„.

Ne-am început ziua la ora 9:00 cu o alergare pe plajă. Pe la ora 10 şi ceva deja terminasem toţi de alergat şi aşteptam ora 11:00 pentru a începe evenimentul de colectare a gunoaielor. Azi am fost deci sănătoşi de două ori! Ne-am adunat în parcare la City Park Mall, am împărţit mănuşi, am luat saci de gunoi şi am început să descoperim ce mai aruncă lumea pe jos.

ecologizare parc tabacarie constanta - martie 2014 (2)

ecologizare parc tabacarie constanta - martie 2014 (3)

ecologizare parc tabacarie constanta - martie 2014 (4)Ambalaje, pungi, sticle, bidoane şi mai ales mucuri de ţigară! Toate erau la ordinea zilei. Unele coşuri de gunoi erau vărsate de câini sau vandalizate de diverşi oameni lipsiţi de ocupaţie. Prin zona pescarilor mai ales, nu lipseau nici articolele de îmbrăcăminte sau lenjerie intimă. Ionela îmi găsise nişte ciorapi şi chiloţi fix pe mărimea mea, în schimb…i-am găsit şi eu o pereche de chiloţi roz de damă. Da…în parcul Tăbăcărie, undeva pe iarbă…zăceau nişte chiloţi rupţi de damă. Nici nu vreau să mă gândesc cum au ajuns acolo. Undeva pe lângă strada principală ce duce spre Ţara Piticilor am găsit…un cuţit! Cea mai murdară zonă a fost însă cea a pescarilor, la acel amfiteatru mic. Nu ştiu cum poate pescui cineva dintr-o apă atât de mizerabilă. Ne-am lungit cât de mult am putut printre trestii şi nămol dar n-am putut lua prea multe deşeuri din zonă.

ecologizare parc tabacarie constanta - martie 2014 (5)

ecologizare parc tabacarie constanta - martie 2014 (6)

Practic, am făcut asta noi cei oarecare…o mână de oameni normali ce au ieşit într-o zi cam înnorată pentru a produce o schimbare rapidă în mediul în care trăim. Oamenii din jur ne priveau curios iar un bătrân a spus că dacă ar face mai mulţi ce facem noi acum, ar fi totul mai bine. Exact acesta este şi sentimentul nostru. Motivaţia iniţiatoarei evenimentului este una simplă: „Nepăsarea mă deranjează şi iau atitudine”. Atât de simplu şi la obiect a fost acest eveniment de astăzi. Eu unul nu ştiam dacă o să particip dar am ales s-o fac şi uite că mă simt foarte bine din acest motiv. N-a fost greu, n-a durat mult, ba chiar te simţi minunat când faci un astfel de lucru în echipă. Nu te obligă nimeni să te prezinţi la un asemenea eveniment însă o să ai mai mare dragul de o astfel de participare. Dezavantajul este că după ce-ţi termini treaba şi mai iei puţin oraşul la pas, o să vezi mult mai rapid şi mai accentuat fiecare gunoi aruncat peste tot. Dar nu e dezavantaj ăsta…e doar o deschidere a ochilor în faţa situaţiei precare a oraşului Constanţa. Unii însă…mai iau uneori frâiele în mână şi fac ceva. Mă bucur că am fost azi cu toţii acolo şi sper să mai pot fi prezent şi la viitoare astfel de ediţii ce vor urma, de fiecare dată în alt loc. Găsiţi alte poze de azi în link-ul de aici. Mulţumim fotografului/fotografilor!

p.s.

În paralel, în Zona Peninsulară, un alt grup făcea practic exact acelaşi lucru pe care îl făceam noi. De Victor Maxim am discutat şi aici, definindu-l ca IT-ist şi Antreprenor dar uite că este şi ecologist. Împreună cu membri de la Noua Acropolă şi alţi voluntari, au curăţat câteva zone istorice din patrimoniul cultural. Vom colabora cu toţii împreună pe viitor deci fiţi cu ochii pe el! Vedeţi poze de la evenimentul desfăşurat de către aceştia, aici.

ecologizare piata ovidiu constanta 2014

4 comentarii

  1. ion

    Noi nu am folosit astfel de apelative, „domnule” vadineanu, nici macar fata de unele persoane, ce-si faceau veacul prin zona cu o trestie in mana si care „produsesera” mormane de pet-uri goale. Probabil ca dumneata esti unul dintre cei nepasatori fata de mediul inconjurator. „Felicitari, domnule!” „Tineti-o tot asa!” Sunteti jalnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *