Blogging, Știri & Trends
Ce am mai învățat despre DSLR-uri
Ce am mai învățat despre DSLR-uri

Ce am mai învățat despre DSLR-uri

Cu mare întârziere, am căutat să analizez mai bine ofertele la aparatele foto D-SRL (Digital Single-lens Reflex Camera), inclusiv cele ce pot fi cumpărate în rate fără dobândă (aș da gen 200-300 lei pe lună timp de 12 luni pentru ceva destul de avansat).
La faza cu ratele intrăm în alte discuții dar în mare parte, treaba e simplă. Citește tot ce scrie în ofertă iar contractul de card de credit sau rate nu-l semna până nu citești toate costurile și comisionale implicate. Nu aș avea neapărată nevoie de rată dar aparent mă motivez mai greu să strâng o sumă de bani atunci când nu mi se forțează mâna. Plus că una e să aștepți luni de zile până aduni o sumă, alta e să primești bunul pe loc.
După cum spuneam și în paginea mea de Urbex, am descoperit mai bine Fotografia prin anul 2000 dar am făcut poze rar pe atunci. M-am apucat serios de asta pe când m-am apucat serios de Blogging, prin anul 2007. La fel ca și în poza de articol, prefer marca Nikon. Cu asta am lucrat cândva și a ieșit din aparatul compact de pe atunci niște poze foarte lăudate dar mai ales acceptabile pentru ochiul meu. Pe scurt, mă pricep la poze sau unde nu mă pricep, știu că n-aș face altceva decât să învăț despre Fotografie, dacă aș avea pe ce să practic (am încercat să fac asta fără DSLR și mai mult mă ofticam sau nu înțelegeam bine fără practică). Chiar și așa, am citit mult despre subiect și am adaptat asta la aparatul Compact cât am putut. Cu alte cuvinte per total, vreau să-mi cumpăr ceva în curând.
Am pus ochii pe Nikon D3200 de acum ceva timp. Dintre toate aparatele DSLR mai ieftine, acesta a ieșit în evidență prin calitate dar mai ales prin rezoluția mare de 24 Mpx. Cu toate astea, ceea ce înveți despre DSLR-uri îți spune că nu e de ajuns. Menționez că un DSLR (aparatul ăla foto mai scump) se diferențiază de un aparat Compact (de buzunar) printr-o calitate mai avansată a imaginii. Eu sunt trist că multe fotografii de aparate compacte nu sunt așa apreciate cum trebuie dar pozele HD (de tip DSLR) au acaparat prea multă atenție și au devenit deja un standard al viralului pe Internet sau în galerii foto în locații fizice. E oarecum de înțeles având în vedere că ochiul uman are o Rezoluție de 576 Megapixeli…
Ce am mai învățat despre DSLR-uri?
– Un body nu face nimic fără obiectiv foto. 
Sunt șanse mari ca obiectivul pe care vreau să-l cumpăr să fie ceva mai scump decât aparatul în sine. Fără obiectiv, un aparat DSLR nu face poze căci nu știe cum să traducă ceea ce vede fără obiectiv. Nu face nici Zoom, să știți!
– Obiectivul foto să aibă sens.
Mulți spun că atunci când vrei să cumperi un aparat foto, să te întrebi pentru ce vrei să-l cumperi. Mie îmi pare stupidă întrebarea asta căci vreau să-l cumpăr pentru orice și știu să-l folosesc pentru orice (evenimente, artă, video, vlogging…). Eu personal găsesc cu sens acel obiectiv foto ce are în jur de maxim 18 – 300 mm. Asta zice că 18 îți arată un cadru de ansamblu iar rotind de inelele obiectivului te duci spre 300 mm, asta însemnând un zoom mare, gen să spionezi pe vecina de la blocul din față când întinde rufele pe sârmele din balcon. Obiectivele standard sunt 18-55 mm deci nu poți face mai niciun zoom. Celălalte mai normale de 105 sau 200 mm sunt cam scumpe, dapăi unul de 300 mm… Dar…mai sunt oferte. Contează mult și f-ul acela ce de obicei este f 3.5, însemnând că intră un minim de lumină de valoarea aia. Un f 2.8 de exemplu, îți bagă mai multă lumină în obiectiv și îți face imaginea și mai ascuțită. Apropo, ca să înțelegeți mai bine care-i faza cu 18-55 mm ăla, jucați-vă puțin pe acest simulator. Ideea e că ai nevoie de un obiectiv scump, bun la toate. Eu unul aș înnebuni să nu pot face zoom, mai ales la o cameră cu rezoluție bună. E recomandat un obiectiv VR, cu motoraș de stabilizare a imaginii adică. E obligatoriu de fapt, nu știu de ce se vând celălalte…
– Orice modificare a pozei îți scade calitatea pozei.
De aia e bine să dai un zoom și să nu-i dai Crop în Photoshop sau Lightroom. Fiecare modificare într-un software îți cam scade aleator din rezoluția pozei. E cel mai bine să nimerești cadrul perfect dintr-o poză originală, gândită bine. Unde mai pui că și pentru Facebook sau Instagram ți se recomandă o poză originală la o rezoluție anume, căci altfel îți va scoate din pixeli în mod aleator cei de la Fb sau Instagram și vei rămâne cu un borș de poză.
– Posibilitatea de Upgrade.
La fel ca la un PC, la aparatul tău foto trebuie să ai o posibilitate de Upgrade. De exemplu, ajută să ai la DSLR o mufă jack pentru un microfon extern. Am văzut cândva niște videoclipuri despre diferența de sunet și chiar ajută. Un microfon extern poate costa ca standard un 800 de lei dar găsești microfoane bune și sub 300 de lei sau chiar la 100 de lei (depinde de marca virgula măsii compatibilă). Sau poate ai nevoie de obiective diverse. Unele aparate nu au compatibilitate mare, altele gen Nikon D3100, Nikon D3200, Nikon D5200…au posibilitatea de atașare a peste 150 de obiective sau în jur de 205. Fiecare își are un sens anume și îți dă o imagine diferită. Ca de exemplu un Fisheye ce este folosit de multe ori și pentru filmările alea de acțiune cu Snowboard sau Skateboard. Fii sigur că ai o cameră modernă totuși, de un minim modern!
Sunt multe de spus despre DSLR-uri. Ooof. Dar mie chiar îmi place să aflu despre. Te ajută mult orice forum, tutorial sau video de pe Youtube. Pasiune să ai, că răbdarea reiese de aici.
– Filtrul e important.
Un filtru este un disc ce se pune peste obiectiv. Lumina naturală poate să-ți distorsioneze cromatica pozei. Filtrul ajută nu doar la reglarea culorilor dar și previne pătrunderea de praf sau apă în obiectiv.
– Ar merge și un Trepied.
Dacă aveți planuri mai mari, ar merge să luați și un trepied de minim 140-150 cm înălțime zic eu. Nu costă așa mult. Sunt unele și sub 100 lei. Nu uitați să opriți VR-ul (stabilizatorul) atunci când faceți poză de pe trepied!
Sunt multe de spus despre DSLR-uri. Am mai zis asta? Vă zic mai multe, cu dovezi practice, atunci când în sfârșit, după atâția ani, voi reuși să-mi iau un DSLR. Sper. Aruncați-vă un ochi și pe snapsort.com căci e cool.
Sincer să fiu, după analize intense de calitate-preț, aș prefera un Nikon D5200 căci are în plus un display mobil ce m-ar ajuta enorm. Snaposort îți zice ce alte lucruri are în plus față de D3200. Să mă văd mai întâi cu un DSLR în proprietate și vă voi face apoi câteva demonstrații de calitate de tip stand-alone sau în comparație cu un aparat compact, fie el mai modern sau nu.
p.s. Pe lângă satisfacția vizuală obținută de pe urma unui astfel de aparat foto, se poate obține și o sastisfacție financiară. Se fac mulți bani din Fotografie (și nu mă refer la nunți). La fel ca în orice alt domeniu…trebuie să te pricepi. Ideea e că merită investiția asta atunci când ești genul de om care ar avea setea de diverse activități conexe cu Fotografia.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *