Blogging, Știri & Trends
Ce înseamnă de fapt crema de protecție solară și SPF?
Ce înseamnă de fapt crema de protecție solară și SPF?

Ce înseamnă de fapt crema de protecție solară și SPF?

Vedem pe recipientele de cremă solară cifrele alea anume și știm că înseamnă protecție solară. Dar…ce fel de protecție și cum? Asta nu prea știm. Folosim cam greșit produsele astea…

Crema solară are niște SPF-uri anume. SPF este un acronim englezesc și înseamnă Sun Protection Factor. Adică Factor de Protecție Solară.

Care-i diferența între SPF 15, 30 sau 50?

Nivelul de protecție solară este un pic cam…relativ. Nu relativ ca Timpul lui Eienstein, ci relativ în funcție de puterea razelor de soare. Un 15 văzut pe ambalaj ar însemna practic o protecție solară/SPF împotriva razelor UV venite dinspre soare de vreo 93%. Un SPF 30 blochează cam 97% din aceste raze și un SPF 50 cam 98% din aceste raze. Mai există și SPF 100 care blochează cam 99% din razele solare.

Care-i SPF-ul potrivit?

Aici intervine un calcul matematic de bază. Se recomandă să folosești SPF-ul cu care te simți mai comod. Adică specialiști recomandă cel puțin SPF 30 și chiar acolo te poți opri, dar nu-i nimic în neregulă cu cel de 50, de exemplu. Depinde cum vrei să te bronzezi… ÎNSĂ, mai contează ceva: Te-ai aruncat în apă? Ai stat la soare mult timp? Tot specialiștii recomandă să aplici crema la un interval de 2 ore. E ora 9 dimineața sau e ora 12 după-amiaza? Schimbă tactica! Razele soarelui sunt bunicele într-o măsură anume, dar prea multe raze și poți să te trezești cu colagenul afectat și cu…riduri.

Recomandări și aplicări:

Există câteva tipuri de protecție solară, în câteva forme. Există și spray și cremă și altfel de produse, dar de regulă este recomandată crema și 30 SPF. Cum îl aplici? Până se creează un soi de filament, ca și cum pui untul pe pâine: să fie un strat continuu. La bebelușii sub 6 luni se recomandă aplicare extrem de mică și mai degrabă protecția lor prin așezarea undeva la umbră și îmbrăcatul în haine ce protejează împotriva căldurii. Sau….nu ieși în soare!

E și asta o alternativă: Să eviți expunerea prelungită. Mulți specialiști recomandă evitarea bronzului între orele 10:00 și 16:00, când radiațiile sunt cele mai nocive. De acolo și relativitatea SPF-ului, căci dacă te regăsești la ora 13 la plajă, ar fi bine să ai o protecție solară bună și s-o aplici cel puțin la 2 ore distanță (sau poate mai des).

Vremea călduroasă devine din ce în ce mai predominantă deci…folosiți produsele potrivite, dar folosiți-le și în maniera potrivită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *