Blogging, Știri & Trends
Ce mai updatează Facebook la serviciul său!
Ce mai updatează Facebook la serviciul său!

Ce mai updatează Facebook la serviciul său!

În primul rând, amintiți-mi și mie ce serie era cu tipul ăsta de mai sus și mini-me-ul său. În al doilea rând, Facebook tocmai ce mi-a trimis un e-mail anunțându-mă de update-uri la termenii lor de condiții.
Mulți uită că Facebook e un serviciu ce poate deține câteva obligații asupra ta. În acest caz, vizavi de update-uri, avem link-urile despre Update-urile Propuse, Data Use Policy și Drepturi și Responsabilități.
Din prima mi-a zburat privirea către Drepturi și Responsabilități. Spune clar că ceea ce urci pe contul tău, este practic cedat cu titlu gratuit pentru folosiri ulterioare de către Facebook. Acest lucru se numește Royalty-Free adică liber de plată. Găsești de obicei poze de tip stock photos pe Internet cu oameni, animale sau situații asupra cărora ai dreptul de a le folosi liber, fără a le vinde desigur sau fără a le modifica. Facebook spune că la fel se întâmplă și cu informația ta, cu pozele tale sau alte detalii date de tine. Acest lucru încetează când îți ștergi conținutul sau când îți dezactivezi contul. Ce înseamnă asta? Nimic neapărat. Nu te afectează că se uită Facebook pe tine sau că spune că ce postezi s-ar putea folosi prin intermediul lor mai departe sau că ne spionează SRI. În mare parte, acestea sunt doar condiții de genul „în caz că”. Dacă ești prea paranoic sau posesiv pe materialele tale, atunci Facebook nu-i de tine!
O altă condiție de folosire a Facebook-ului este că atunci când postezi ceva Public, este liber să circule Public și să fie asociat cu tine. Tocmai de aia unii ajung amendați sau la închisoare din cauza postării pe Facebook. Deci orice postezi acolo, nu te aștepta să ai dreptul să protestezi când cineva dă vorba mai departe și o întoarce nefavorabil împotriva ta. Nici la tine acasă n-ai dreptul să faci orice până la urmă.
O funcție foarte utilă a Facebook-ului este că nu ai voie să hărțuiești pe cineva. Știu că funcționează treaba asta dar mă întreb oare cum se descurcă vedetele cu funcția asta, căci pare cam greu de aplicat.
O altă obligație interesantă e că n-ai voie să folosești Facebook dacă ai sub 13 ani. Nu văd asta.
Revenind la Update-uri, acestea fac referire fix la aceste Condiții cât și la Regulile generale de folosire a serviciului. Adică, dacă mâine Coca Cola o să zică „Gigel Petrescu ne place produsul” și afișează o poză cu tine, tu fiind acel Gigel, n-ai cum să ataci asta căci…doar ai dat Like, nu? Facebook practic îți zice „Bă, ești prost? Cât să-ți mai explic în ce te-ai băgat?”. Utilizatorii par deja nemulțumiți de „clarificări” dar…n-au de ales. Din nou, aceste lucruri nu fac pagube în general însă chiar trebuie să înveți să folosești Facebook-ul!
Practic, fiind nou aici, riști să dai Like pe tot ce prinzi iar un simplu Like te poate abona la o știre, poate da mai departe informația ta  (nume, prenume, telefon…) către o bază de date diferită, te poate agasa mereu cu propuneri și întrebări….de aia e bine să știi ce conținut ai pe pagină. Facebook nu este ca un simplu restaurant în care te simți bine ci este mai degrabă un Mega Mall iar promoteri sunt cu sutele acolo. Dacă le lași fiecărora datele tale de contact, nu ai cum să te plângi că primești știri de la ei sau că se folosesc de aceste date într-un scop sau altul.
Așadar, în mare parte, Update-urile vizează App-urile, adică aplicațiile gen Firme, Jocuri, samd, dar și condițiile de Confidențialitate și mai ales lipsa ei. Repet, Facebook doar spune din nou cu această ocazie că au dreptul să se folosească atât ei cât și partenerii lor de informațiile tale. Nu înseamnă ceva rău asta dar dacă ești profesionist și ai anumite materiale sensibile, s-ar putea să nu-ți mai placă brusc rețeaua asta socială. În cazuri mai rare, s-ar putea să-ți vezi datele în susținerea unei reclame sau a unei cauze. Însă…asta ai și vrut până la urmă, nu? Gândește-te bine înainte să dai un simplu Like!
p.s. Hai să vă ajut cu ceva. Intrați pe Facebook, în dreapta sus la iconița ca de asterix, intrați pe Privacy Settings și alegeți din stânga Apps. Acolo vedeți la ce aplicații vă abonați. Eu am doar una căci jocuri nu mă joc pe Facebook. Voi puteți să vă ștergeți de acolo ce nu mai doriți căci fiecare entitate de acolo are practic acces la detaliile voastre. Repet, nu e așa grav dar cine știe cum se vor folosi într-o zi de identitatea voastră.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *