Blogging, Știri & Trends
Ce ofertă de energie electrică e mai avantajoasă în județul Constanța
Ce ofertă de energie electrică e mai avantajoasă în județul Constanța

Ce ofertă de energie electrică e mai avantajoasă în județul Constanța

De la 1 Ianuarie 2021, piața energiei electrice s-a liberalizat, adică Enel sau Engie sau Electrica sau CEZ, șamd…, pot să-și pună prețul lor la factură, nu unul limitat de Stat, ca până acum. Asta înseamnă că piața devine mai amplă iar consumatorul mai…confuz.

Dacă până acum eram obișnuiți doar cu un Enel sau Electrica sau CEZ și abia de curând am aflat poate de Digi Energie, să zicem – uite că acum avem și Nova Power și ICCO Energ și Energy Distribution Services și Renovatio Trading și o grămadă de alte firme ce practic îți oferă energie electrică în locuința ta.

Se spune că ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) e mână-n mână cu cei mari din domeniu, ca să rămână clienții la ei și să plătească facturi mărite. Zice hotnews.ro, de exemplu. Poate așa e. Cei care zic asta o zic căci blamează modul tardiv al ANRE de a-i anunța pe români de o asemenea schimbare. S-a anunțat schimbarea asta de acum o grămadă de luni, când ne plictiseam în casă și n-aveam cum să ratăm știrea. Ba chiar cred că și fiecare furnizor în parte a fost obligat să trimită înștiințare în acest sens. Așa că a picat asta cu românul ce nu a fost informat. Orb, da. Neinformat, nu.

În județul Constanța, de exemplu, ca să găsești ce oferte au alții la ceea ce plătești tu deja acum și nici nu știi ce plătești, trebuie să intri pe anre.ro, pe comparatorul de tarife. Ai aici un formular.

Esti consumator CASNIC de regulă, pui și tu data de azi, alegi din OFERTELE CONCURENȚIALE căci despre ele e vorba, județul tău, JOASĂ TENSIUNE, prețul eu l-am pus FIX. Ai două elemente importante: kWh și prețul. Aici te poți inspira din istoricul facturilor tale, căci scrie acolo câți kWh ai consumat lună de lună. Faci o medie și pui și tu ce-ți dă. De regulă 100 sau maxim 200 kWh poate. Apoi dai Compară oferte și îți apar cei ce îți oferă energie electrică și la ce preț în lei/kWh.

Culmea, Enel al meu are 0% Energie regenerabilă, restul cam toți au implementată o soluție eco. Interesant. Pe primul loc apare Speeh Hidroelectrica cu prețul de 66.64 lei factura la 100 kWh adică 0,67 lei/kWh. Pe locul 2 apare Nova Power & Gas SRL cu 0,67 lei/kWh de asemenea sau 0,69 lei/kWh la oferta de preț garantat pe 24 de luni. Enel apare pe locul 7 cu 0,72 lei/kWh iar Enel Dobrogea nici nu există. Probabil este Enel Energie de pe locul 12 cu 0,74 lei/kWh.

Hotnews mai dă niște exemple de cât de mult s-ar scumpi factura la energia electrică dacă rămâi la furnizorul tău actual:

Adică, dacă erai consumator în regim reglementat la Enel și nu vei semna un contract pe piața liberă, vei fi trecut automat pe serviciul universal, la Enel, urmând să plătești, în funcție de zonă, cu până la 26% mai mult față de luna decembrie. Mai exact, la Enel Muntenia ai plăti cu 23% mai mult, la Enel Dobrogea cu 18% mai mult, iar la Enel Banat cu 26% mai mult. Dacă ești client E.ON și nu închei un contract, vei plăti cu 13% mai mult. Dacă ești client CEZ și nu vei încheia un nou contract, vei plăti cu 17% mai mult. Dacă ești client Electrica Muntenia Nord și nu închei un nou contract, vei plăti cu 15% mai mult, la Electrica Transilvania cu 17% mai mult, iar la Electrica Transilvania Nord cu 14% mai mult.

Eu sunt bulversat. Eu care am studiat cândva toată factura mea ca să înțeleg de unde vine fiecare chestie și ce se plătește și cum. În exemplele de pe site-ul ANRE văd un tarif anume, dar nu știu dacă e cu TVA sau fără, cu accize sau certificate verzi sau fără din nou. Apoi, nu știu firmele astea noi. Tind să rămân – ca orice român „creștin”- fidel companiei mele, dar pe de altă parte, compania mea poate e o lipitoare din 2021 și rămân eu fraier cu factura de 18% crescută. Sau 28%… Sau…

DECI…CE?

Deci bănuiesc că…multe. Se vorbește de o prelungire până la data de 31 Martie 2021 a opțiunii fiecăruia să alegem un nou Furnizor sau să rămânem la cel vechi. De ce până atunci? Nu știu. Adică după, nu mai pot schimba contractul? Nu sună plauzibil, dar cine știe. E un domeniu complex și cei din Guvern niciodată n-au știut să explice complexul în termeni simpli. Vezi situația Covid sau Vaccinarea.

În esență, poți rămâne la actualul furnizor. Îl știi, merge bine treaba, aia e. Vei plăti probabil cu 10, 20 sau 30 de lei mai scump, în funcție de suma facturii. A doua opțiune nu e simplă. Trebuie să faci o comparație REALĂ cu noul furnizor. Iei actualul contract de energie electrică și cauți nu OFERTA ci CONTRACTUL noului furnizor. Compari acolo costurile, citești bine absolut tot și dacă îți sună bine, te bagi. Nu se schimbă nimic pentru tine ca și rețea și întreruperi sau modificări tehnice fizice. Noul furnizor intră practic la volan în locul vechiului furnizor. Doar că la un alt cost.

Așadar, rămâneți unde sunteți dacă vreți să nu vă bateți capul și să plătiți ceva extra (în termeni rezonabili), sau studiați bine de tot (căci e vorba de un contract, totuși) și alegeți ceva mai avantajos ca preț ce este practic la aceeași calitate. Atenție însă că piața liberă poate însemna și multe capcane în domeniul ăsta. Adică dacă tu semnezi un contract pe 100 kWh estimați, s-ar putea ca la depășirea acestor kWh să intre în efect alt cost extra ce ar fi cu mult mai păgubos decât ce plăteai la vechiul furnizor. Alegeți cu cap că nu-i nimic de joacă aici! Tare mă tem că a-ți face un contract la Gaz sau Energie Electrică o să fie ca un contract de Credit la Bancă… Să vedem ce va urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *