Blogging, Știri & Trends
Ce sa faci daca bancomatul iti inghite cardul ?
Ce sa faci daca bancomatul iti inghite cardul ?

Ce sa faci daca bancomatul iti inghite cardul ?

card blocat in bancomat

Am avut ghinionul luna aceasta sa-mi blochez cardul intr-un bancomat. Prima data cand mi se intampla, asa ca m-am gandit sa scriu un scurt ghid de prevenire/rezolvare a acestei situatii. Dar mai intai cateva date:

  • 3 telefoane s-au dat pentru remedierea situatiei
  • 2 banci au fost implicate pentru un card restituit
  • 1 ora a durat intreaga operatiune

Era o seara calda de Decembrie cand m-am decis sa scot bani de la un bancomat Unicredit Tiriac. Cardul meu este de la Banca Transilvania, dar pentru ca-l folosisem de zeci de ori in acel bancomat n-aveam motive sa-mi fac griji.

Bag cardul, ma pregatesc sa introduc PIN-ul si…nimic. Pe ecranul bancomatul imi apare un mesaj ca a avut loc o eroare si ca trebuie sa sun la un numar de telefon. Era joi, ora 17:55 si angajatii bancii Unicredit Tiriac al carui bancomat il foloseam deja strangeau documentele si se pregateau sa plece. Pentru ca nu aveam nevoie de bani in acea zi, mi-am zis ca nu e o problema majora. Pe de alta parte, a doua zi – vineri – plecam la Bucuresti si aveam nevoie de bani cash pentru microbuz.

In spatele meu la bancomat mai astepta un client care foarte calm a asteptat sa-mi termin treaba si sa-si introduca propriul card. Am vrut sa-l avertizez ca mi-a inghitit cardul meu acolo, dar m-am gandit ca e destul de inteligent sistemul incat sa poata procesa inca o operatiune. Ceea ce a si facut. Era de parca cardul meu a fost mestecat, inghitit si s-a trecut mai departe.

Ramasesem pe de o parte speriat de situatie, iar pe de alta uimit de eficienta unui astfel de bancomat. M-am intrebat daca avea o cutiuta speciala, in interior, pentru cardurile pe care le considera “suspicioase”.

Am imprumutat bani de la un prieten pentru seara de joi, asa ca acea zi era ok. Am dormit cu greu, dar linistit ca a doua zi stiam ce trebuie sa fac. Tot joi seara sunasem la numarul indicat si mi s-a spus ca trebuie sa merg sa discut cu angajatii Unicredit Tiriac.

Vineri, ora 10:00, ma prezint la banca. Le explic situatia, le dau detaliile pe care mi le cer. Trebuie sa merg la banca mea – Banca Transilvania – si sa cer o adresa (document prin care mi se valideaza identitatea si se cere eliberarea cardului) catre Unicredit Tiriac.

Stiam ca n-o sa fie un proces simplu, dar eram totusi dezamagit de atata birocratie. In timp ce mi se explicau toti acesti pasi, un alt angajat al bancii a cerut unui coleg ajutor pentru deschiderea bancomatului. Deci il puteau deschide in doar cateva secunde si as fi scapat de drumurile ulterioare. Doar ca…birocratie.

Pana la urma pe card era numele meu. Aveam buletinul cu numele meu. Pentru ca aveam un card de PFA, aveam pana si stampila cu numele meu. Mai aveam putin si aduceam si o copie dupa certificatul de nastere, daca asta m-ar fi ajutat.

Am mers la Banca Transilvania – aici am oftat usurat pentru ca nu a trebuit sa ma duc la sediul principal unde mi s-a emis cardul. Sfat #1: Dati cat mai putine detalii. Nu insistati sa mergeti altundeva – folositi-va de sistem si puneti cat mai multe din sarcini in seama bancilor. Altfel ajungeti pe drumuri, prin locuri pentru fotocopii sau mai stiu eu unde. Timpul e pretios, nu-l irositi.

La banca am explicat situatia, am dat buletinul si mi s-a spus ca in termen de o ora se va trimite faxul (da, fax, am primit numarul de la Unicredit Tiriac) si voi putea reveni la bancomatul initial sa-mi ridic cardu blocat in el. Am fost asigurat ca voi fi sunat in momentul in care se va trimite adresa, pentru a stii sa revin la Unicredit Tiriac. Lucru care nu s-a intamplat, dar pentru ca am norocul sa fiu in zona celor 2 banci, am revenit eu la Banca Transilvania.

“Da, aaa, stati sa verific. Da, vad in sistem ca s-a trimis faxul, puteti merge inapoi la Unicredit”

Le-am multumit si mi-am vazut de drum, nu inainte sa aud “La centru! La centru s-a trimis!” inainte sa inchid usa bancii. Se refereau la locatia in care s-a trimis faxul. Pentru ca Unicredit imi dadusera 2 numere de telefon pentru fax, cei de la Transilvania au vrut sa se asigure ca le comunic unde sa verifice.

Inapoi la Unicredit o domnisoara inaintea mea astepta pentru aceeasi situatie. Completeaza un formular scurt, ma uit la unul din angajatii bancii si primesc si eu unul. Vad deja cardul meu, dar nu-l pot lua inca. Completez formularul, dar nu-l pot lua inca.

Inca se verifica daca s-a trimis adresa. Un prim telefon nu rezolva problema. Acum se suna la centru.

“Da, un card blocat. Ati primit? De la Transilvania. Da, se termina in (citeste ultimele 4 cifre de pe card). Da, e aici. E ok, da?”

Sunt chemat sa dau o ultima semnatura, ma uit sa nu-mi fi uitat vreun document la banca si plec linistit. Dupa o ora pe drumuri si griji, mi-am ridicat cardul. Sunt sunat si de cei de la Transilvania. Mi se spune ca uneori se poate intampla ca un bancomat sa blocheze un card, daca-l scaneaza si-l “vede” mai ciobit, mai lovit, mai neingrijit. Nu stiu daca-l scaneaza si impotriva furturilor, dar ma simt relativ protejat.
Pasii pe care i-am urmat si pe care vi-i recomand:

  • Ramaneti calmi. Este o procedura standard si se va rezolva daca urmati indicatiile.
  • Puneti intrebari unde nu stiti – nu mi-era clar ce era o adresa, dar am aflat. Intrebati cum se numeste sediul bancii asociate bancomatului si adresa exacta. Puteti nota toate aceste detalii, daca e un bancomat pe care-l folositi pentru prima data.
  • La banca de care apartine cardul mergeti cu respect. Explicati-le situatia si ce trebuie sa faca – uneori sunt angajati noi care nu au trecut prin acest proces. Furnizati-le toate informatiile. Daca e ceva ce nici voi nu intelegeti, vorbiti sa sune la sediul bancii bancomatului blocat. De obicei acesti functionari se inteleg intre ei.
  • Aveti rabdare ca lucrurile sa intre pe fagasul lor. Nu ma asteptam sa situatia sa se rezolve instant, dar nici sa dureze o ora. Cereti numere de telefon de la ambele bancii (daca e cazul sa fie bancii – estimez ca procedura e mai simpla si mai rapida daca aveti un card de la banca X si cardul e blocat in bancomatul aceleiasi banci).
Multumiti persoanelor implicate si intrebati de ce s-ar fi putut intampla acest lucru. Mai departe puteti fi mai precauti cu cardurile – sa nu se taie, zgarie etc.
In rest, va doresc sa nu vi se intample sa va blocati cardul intr-un bancomat. Sau daca vi se intampla, sa aveti bancile in apropierea voastra. Altfel, estimez ca procesul va dura mai mult de o ora.

Acesta este un Guest Post, scris de Sorin Amzu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *