De astăzi, 08 Ianuarie 2022, intră în efect o interdicție nouă în România. De astăzi putem spune că și noi avem Fashion Police, adică un control din partea Poliției și a Jandarmeriei asupra tipului de mască purtat în public.
Este o știre care a nedumerit multă lume. Auzeam un grup de pensionari discutând despre știri și altele și au menționat și noua problemă cu mască și că ei nu înțeleg ce alt tip NOU de mască mai vor ăștia acum. Alții au intrat iar în teoria conspirației și spun că e planul Statului de a-i îmbogății pe producătorii de măști (lucru ce poate e așa poate nu, dar oricum se întâmplă – la fel ca și cu alte industrii ce au îmbogățit miliardarii lumii în Pandemie), alții precum Sindicatul Europol spun că se transformă milițianul în croitor, designer vestimentar sau inginer prin aceste obligații venite de sus.
Eu spun altceva. În primul rând spun că-s sătul de Pandemie. De când a început sunt sătul. În al doilea rând, Statele lumii (politicienii) profită mult de aceste probleme, făcând noi probleme pentru a ne controla, pentru a ne impune măsuri, pentru a ne mulge de mai mulți bani. Asta e treaba lor, nu alta. În al treilea rând, vizând acest subiect, dacă aș fi polițist și aș vedea-o în mall pe Billie Eilish de mai sus cu masca aia Gucci, logic că i-aș da amendă între 500 și 2500 de lei pentru asta, căci AIA NU E MASCĂ DE PROTECȚIE.
Nici masca Zara, nici masca Louis Vuitton, nici masca Adidas. Nici nicio mască care este din pânză sau plastic. Și o poartă multă lume, căci e trendy! Dar aia nu e mască de protecție.
CE MASCĂ E BUNĂ?
Rămân bune măștile medicale. Eu personal folosesc mai mereu măști de la Dr. Mayer. Le poți cumpăra de pe emag, pe multe culori, drept urmare și ele sunt trendy, dar sunt și sigure, având 3 straturi de protecție, cu rol anti-bacterial, cu bandă metalică. Sunt bune și cele clasice, albastre sau verzui, atâta timp cât sunt cu adevărat medicale, preferabil cu 3 straturi și cu acea banda metalică pe ea.
Apoi, se mai recomandă pentru o protecție sporită masca FFP2. Nu știu ce să vă recomand aici că nu folosesc, însă dacă mai rămânem mult timp cu pandemia asta pe cap, cred că o să-mi iau și eu FFP2, dar cu valvă de expirație, căci chiar și o mască normală îți cam taie respirația în interior dacă o porți mult timp…
Ideea e că e important să purtăm mască. Până își dau seama tâmpii ăștia din Parlament ce să facă și cum, noi ne luptăm între noi cu transmiterea virusului. Pseudo-protecția trebuie descurajată întradevăr și ăsta e scopul noii interdicții. Polițistul are o sarcină simplă: Să vadă dacă lumea poartă măști precum cea a vedetei de mai sus, sau dacă par a fi măști albastre clasice și bune sau măști medicale generale. Adică… Oricine poate face diferența vizuală. Nu cred că poate interveni mai mult polițistul sau jandarmul, să te pipăie el, dar poate observa în mare măsură dacă ești ok, sau dacă ești Șoșoacă…
Și sunt muuuulte Șoșoacă în România asta. Uite că acum nu vor mai fi în mod legal! Get it? V-ați prins de ce Legea? Căci sunt mulți nesimțiți și nebuni printre noi, de aia.
Unde mai pui că dacă tu ești șoșoacă pe lângă mine și mă bagi în spital, cine mă despăgubește? Mâncare zi de zi, șpaga la asistente ca să nu fie scârbe, pastilele pe care Statul ar trebui să ți le dea gratis dar nu ți le da, alte costuri… Legea asta e una din Legile Anti-Mârlănie. Dacă s-ar verifica mai des și mai mult aceste nereguli (date și amenzi cu căruța), ar fi mai bine.
Sunt însă curios ce se va întâmpla cu măștile din bumbac care arată drăguț. Adică, tehnic poți să le pui peste masca medicală. Vă riscați? Mai respirați? Nu știu dacă e practic. Ideea e să nu le purtați DOAR pe acelea căci s-ar putea să aveți ghinionul de a fi parte din primii aceia care iau amendă mare pe tema asta doar pentru a fi dați exemplu.
Deci e simplu: masca să fie doar medicală, aia albastră sau verde, aia medicală oricare cu 3 straturi, sau aia FFP2. Amenda e între 500-2500 lei dacă nu porți așa ceva. De azi trebuie să purtăm masca din nou și în interior, dar și oriunde în exterior. În rest, lucrurile rămân cam la fel. Vă redau din hotnews.ro:
- Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
- Persoanele care sunt singure în birou;
- Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
- Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
- Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;
- Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
- De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
- Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.