Blogging, Știri & Trends
Cel mai bun SSD din 2014 de până acum
Cel mai bun SSD din 2014 de până acum

Cel mai bun SSD din 2014 de până acum

Cel mai bun SSD este considerat a fi pentru moment Optimus Max de 4Tb (Tera bytes) pe interfață SAS. Producătorul american al acestui uriaș al vitezei este San Disk.
PC-urile sau Laptop-urile au nevoie de un Hard Disk Drive pentru a stoca informație (filme, muzică, programe…). Noi îi zicem de obicei „Hard” sau „HDD” sau mai nou „SSD” acolo unde se aplică. Un HDD se mișcă mai repede în funcție de câțiva parametri, inclusiv viteza rpm adică rotații pe minut. Multe au 5400 rpm, cele mai bune au 7200 rpm (l.e. Mai nou avem si 10k). Un astfel de SSD de ultimă generație poate ajunge chiar și la un echivalent de 15.000 rpm! SSD-ul, deși scump în ziua de azi, are un avantaj major față de vechiul HDD. Practic, viteza de lucru îți crește de multe ori iar click-ul ăla dat pe o pagină îți va aduce informația mult mai repede pe display sau lucrul în Office, Photoshop și alte programe se va apropia de timp real.
Optimus Max are interfață de SAS, spuneam. Asta înseamnă cu nu e accesibil banalelor noastre sisteme SATA sau SATA 2, SATA 3… Este conceput pentru servere mai complexe iar prețul unui astfel de SSD de 4Tb (4000 de Giga) se apropie în ziua de azi de 30.000 de dolari! Dar…mai sunt și alții în top.
Aproape tot 4Tb are și SSD-ul de la LSI pe interfață PCIe3. Prețul cunoscut al acestui produs în luna Iulie a anului curent era de 29.000 de dolari! Pe locul doi după acesta este OCZ Chiron cu un 4Tb ce se spune a fi capabil de a depăși această limită. Ceva mai accesibil este Samsung 840 Evo ce este un SSD cu capacitate de 1Tb pe interfață SATA 3. Acesta costă în jur de 435 dolari (1457 lei). Crucial M550 se află de asemenea printre primii tot cu 1Tb capacitate la prețul de 454 dolari.
În România, am ajuns și noi cu produse SSD de 1Tb pe stoc. Emag de exemplu, are pentru PC-uri două SSD-uri mari. Unul este de 750Gb pe SATA 3 la 1950 lei iar celălalt este la 2200 lei! Pentru laptop, tot Emag are un pe SATA 3 la 900 de lei. Nu mă atrag aceste sisteme numite Hybrid.
Mult mai avantajos îmi pare Altex, ce are mai multe opțiuni SSD. Una destul de atractivă pentru mine este la 1010 lei. Este pe SATA 3 iar de data asta nu vorbim despre niciun Hybrid. La un preț mai mare există în prezent și modelul . Costă 2030 de lei și este tot pe interfață SATA 3.
Aveți grijă însă! Toate denumirile astea au un sens. HDD-ul meu, de exemplu, este simplu și are o viteză de 5400 rpm. În cel mai bun caz, eu aș putea doar să fac un upgrade la 7200 rpm dar tot HDD, nu SSD. Asta pentru că interfața laptop-ului meu este doar SATA, nu SATA 2 sau SATA 3. Deci dacă îmi cumpăr de la Altex un SSD de 480 Gb ce este pe SATA 3, se va potrivi cu partea hardware a laptop-ului meu…va funcționa; Dar asta doar la viteză mai mică, pentru că SATA nu știe de viteza lui SATA 2 iar SATA 2 nu se compară cu viteza SATA 3. Recomandat și obligatoriu de fapt, este să aveți un sistem ce permite viteze mai mari, ce are interfață SATA 3. Din câte am auzit, viteza unui SSD merită! Probabil chiar și pe un SATA simplu. Dacă aveți un laptop sau un PC decent…ați putea să vă informați despre Specificațiile Tehnice ale lor pentru a vedea ce upgrade suportă. Multe sisteme sunt la un preț mai ieftin tocmai din cauză că nu permit un Upgrade prea mare. Cât despre componente… Nu vă cumpărați niciodată ceva doar pentru că e mai puternic! Trebuie mereu să fie și compatibil cu propriul vostru sistem!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *