Blogging, Știri & Trends
Ciudata limba numita Engleza
Ciudata limba numita Engleza

Ciudata limba numita Engleza

A venit si a trecut si campania „Let’s Do It” Romania. Ia scoateti capul pe geam! E mai frumoasa viata? Mai curata si mai pura? Poate putin, insa nu o sa dureze.
Citeam stirea prin ziar si am vazut un comentariu, spunea cineva ca s-ar fi implicat in campanie, dar ca nu a inteles expresia engleza „let’s do it”. Ai zice ca e o gluma, insa am mai auzit persoane care nu stiau ce inseamna un simplu cuvant in Engleza.

Deci uite pragul nostru de multilingvism…domnule Orban sau care oi mai fi degeaba prin Consiliul European pe acest domeniu. Desigur ai zice ca multi tineri stiu Engleza, insa ma indoiesc de acest aspect. „Messenger”, „Facebook” si „Twitter” nu sunt suficient de vaste pentru a alcatui o conversatie. Eu stiu Engleza de o viata si tot mi-e greu cu unele lucruri, unde mai pui ca Engleza e pasiune pentru mine, deci daca mie mi-e greu, dapai altora… Eu zic ca se observa mai clar, daca in Romania aveam dexteritatea pentru doua limbi, eram si noi ca alte tari in care vorbeai si o limba si alta, in mod oficial. Avand in vedere marimea Romaniei (care este intradevar o tara destul de mare) ar fi trebuit sa…dar aici ne oprim noi de obicei, la pareri de rau.

Pana atunci, intradevar, multi ar trebui sa-si regandeasca campaniile si sloganurile cand vine vorba de Romania. Unii ar zice ca sunt nebun dar altii mi-ar multumi din suflet, caci ar vedea schimbarea reala in cifrele de afaceri. Romanii intradevar nu cunosc alte limbi straine si culmea, chiar si un simplu slogan nu poate fi tradus, iar aceasta treaba duce la pierderi monetare. Apoi, pe partea mai non-profit, sunt campaniile si initiativele.

Hai sa va dau un exemplu. Eu mi-am facut alt blog, in care sa vorbesc de peripetiile mele din Italia. Am vrut sa-l fac in Engleza, ca sa citeasca si altii, sa invete si ei din drumetia mea, insa am decis sa-l las in Romana, caci stiu foarte bine ca noi nu avem prea multe informatii in propria limba. De aia m-am cam lasat de Engleza si aici pe blog, caci nu vreau sa scriu o informatie pentru altii ca si cum romanii deja ar sti-o. Chiar nu se stiu multe lucruri si ar trebui sa incepem cu asta in calatoria noastra spre multilingvism. In primul rand, sa fim siguri ca multi stiu limba Romana, caci momentan…multi nu o stiu. Apoi sa fim siguri ca toti stiu cine-i ala Brancusi, Traian Vuia, ce-i orasul Bucuresti, Timisoara sau Constanta, ce specific traditional avem noi romanii, ce istorie avem, samd. In al treilea rand, poti trece la invatarea limbii straine iar apoi, in final, poti da vorba mai departe. Cam acestia sunt pasii necesari unei dezvoltari reale, atat in domeniul propriei limbi cat si in domeniul celor straine.

3 comentarii

  1. Fio

    Parca te vad peste ceva timp ca faci si o versiune de blog in italiana.. :D
    Parca n-ar fi o idee rea, nu?
    Numai ca nush cati surferi si bloggeri sunt prin vecinatatea ta pe acolo.. deci, tu stii mai bine daca va merita sau nu. :-?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *