Umblă vorba prin târgul mediatic că Primăria Constanța vrea să colecteze deșeurile într-un mod separat și ecologic, dar cu mâna…altora. Cu mâna noastră mai exact, pe banii noștri.
Ei bine, momentan pentru mine este doar o vorbă în târg, căci încă n-am văzut vreo decizie anume pe site-ul Primăriei sau nu știu de unde s-o iau. A știut să o găsească Cosmin Zaporojan, redactor-șef al site-ului pe persoană fizică pe nume Constanța de Azi. În acest site, se spune scandalos și în maniera jurnalistică de Constanța adică maniera de Can Can că asociațiile de proprietari – adecălea constănțenii, adică TU – trebuie să taie iarba, să se ocupe de dezinsecție, să măture trotuarele din fața blocului… Mulțumim de „știre”. Asta era valabil de ani de zile și nu s-a plâns nimeni. Băgata prin lista asta de sarcini vechi mai e aruncată și treaba asta cum că…
Prin vocea lui Horia Constantinescu, omul de încredere al lui Chițac, asociațiile de locatari au fost notificate de Primărie să ia o serie de măsuri, cu amenințarea că cetățenii vor fi supra-impozitați dacă nu se vor conforma.
În termen de 45 de zile, asociațiile de locatari sunt obligate să încheie contracte cu prestatori de servicii, specializați în colectarea, transportul și eliminarea/valorificarea deșeurilor municipale selective. De asemenea, au obligația de a asigura locuri special amenajatedotate cu europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor menajere.
Cheltuiala se va face pe buzunarele locatarilor, care deja plătesc taxe și impozite, inclusiv taxa de salubrizare.
Sursa vocei sau sursa notificării sau sursa amenințării? Vorba lui Cosmin Zaporojan poate.
Știți cum e aia. Până nu vedem (dovada/sursa), nu credem.
Pe de altă parte, nu m-ar mira ca Primăria Constanța să vină cu o astfel de prostie de proiect și nu m-ar mira ca și alte Primării să încerce vrăjeala asta. De ce? Căci Uniunea Europeană o să ne sancționeze în curând pentru această lipsă de colectare separată a deșeurilor iar administrațiile devin din ce în ce mai disperate. Va fi legal de pus asta în cârca cetățenilor? Nu. Va fi posibil? Nu.
De exemplu, asociația mea de proprietari nu are pe ce teren să pună o ghenă serioasă de gunoi, dapăi să mai găsească loc acum și pentru alte pubele. Apoi, câte pubele să pui? Doar 3? Vreo 6? Se vor umple și alea inevitabil cu alte gunoaie decât cele ce trebuie și poate noua firmă cu care ar semna în mod ipotetic un contract asociația nu ar vrea să ridice pe pretextul că s-au aruncat prezervative în pubelele pentru hârtie și tot așa. Iar Polaris nu ar ridica gunoiul din noua pubelă căci…nu-i gunoiul său! Dar per total, noi ca societate plătim deja gunoiul cuiva care se ocupă de gunoi și plătim și impozite și multe taxe. În Constanța plătim supra-taxe pentru sub-servicii. Așa că furcile vor fi cu siguranță scoase la pomenirea unui astfel de plan prostesc. La disperare însă, poate că vor încerca primarii să bage pe gât oamenilor astfel de idei, însă doar vor încerca. Probabil despre asta e vorba și aici. O idee nebunească aruncată în public de către un prieten jurnalist sau doi pentru a testa reacția socială. Reacționez eu în numele tuturor: Cântați la altă masă!
[Later Edit] Dovadă video că o zice și Chițac. https://bit.ly/2RDR2NK
Lipsa de coeziune cetățenească in Constanța este evidentă. HC stie să profite de ea.
Acei bani (multi) plătiți de noi in anii ăștia, trebuiau să ducă inclusiv la strangerea selectiva a gunoiului!
Sunt localități care fac deja asta, la Constanța (oraș bogat)nu, au bani, să plătească cetățenii!
Pretinsa notificare trimisă asociațiilor este o mizerie ne-legală (dacă a fost trimisă formulată în acest fel). Nu există reglementare juridică prin care să se impună supra-taxarea. Chiar și textul zice că primăria solicită asociațiilor să încheie contracte de colectare a deșeurilor, pentru a evita supra-taxarea impozitării anuale. Dar asociațiile nu sunt supuse taxării la bugetul local, doar posesorii de imobile. Deci nu poți amenința asociațiile de locatari că în caz de neconformare vor fi penalizați proprietarii.
În plus, în legea 51 din 2006 (legea serviciilor publice) se spune care sunt servicii de utilitate publică (între care salubrizarea și administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale), cine le execută și cum se pot delega. De ex:
”Articolul 3
(1) Serviciile de utilităţi publice sunt în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau, după caz, a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, mandatate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre. Serviciile de utilităţi publice se înfiinţează, se organizează şi se gestionează cu respectarea prevederilor legale, potrivit hotărârilor adoptate de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale, în funcţie de gradul de urbanizare, de importanţa economico-socială a localităţilor, de mărimea şi de gradul de dezvoltare ale acestora şi în raport cu infrastructura tehnico-edilitară existentă.”
Un HCL nu poate modifica o lege, deci în cazul în care primăria chiar va implementa acest lucru prin HCL, vor curge contestații pe bandă rulantă. Pe care primăria le va pierde.
„Pretinsa” e cuvantul de ordine. Zic din nou ca este probabil o gaselnita a cuiva din Primarie si aruncata ca test in spatiu public prin intermediul unor prieteni din Presa. Atata tot. In rest, da, sunt de acord ca orice HCl pe tema asta va fi nul de drept pana la urma.
ok, nu mai e pretins. e video dovada ca o zice Chitac… https://bit.ly/2RDR2NK