Blogging, Știri & Trends
Colegiul National Mircea cel Batran – istorie si elitism
Colegiul National Mircea cel Batran – istorie si elitism

Colegiul National Mircea cel Batran – istorie si elitism

Consideram oarecum discriminant succesul mediatizat al acestei institutii de invatamant, ba chiar ma gandeam ca se si exagereaza reusitele elevilor ce studiaza aici, insa istoria acestui loc imi clarifica de ce anume aceasta institutie face foarte bine ceea ce face.

Totul a inceput in data de 1 septembrie 1896, cand printr-un proiect al Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice, la Constanta se infiinta Gimnaziul clasic pentru baieti. Acesta a functionat initial intr-o cladire ce exista in zona Mihai Viteazu cu Lahovari. In acest prim an de functionare, existau doar clasele I si II plus cele din ciclul inferior. In anul 1901, datorita miscarilor culturale ale timpului, institutia isi schimba numele in „Mircea cel Batran”.

Conditiile de functionare erau foarte precare, insa dupa vizita lui Carol I la acest gimnaziu, lucrurile s-au schimbat. Aceasta vizita a avut loc in primavara anului 1906 iar una din observatiile regelui a fost ca acest gimnaziu este „singura scoala care poata sa contribuie la opera de nationalism”. Dupa aceasta vizita, au urmat unele schimbari (inclusiv locative) si modalitati de crestere a interesului asupra acestei unitati, incat in anul 1911, gimnaziul acesta devine liceu. Momentul festiv a fost oficializat in Capitala.

Totul mergea din ce in ce mai bine, insa Primul Razboi Mondial a fost dezastruos pentru aceasta institutie. In anul 1916, elevii erau instruiti despre motivele intrarii Romaniei in razboi iar unii din acesti elevi plus profesorii lor, au murit, plecand pe front.

Cladirea a fost transformata imediat in spital militar iar apoi in spital militar german, in urma bombardamentelor de la 9 octombrie 1916. In decembrie 1918, autoritatile s-au reintors in oras iar institutia si-a continuat demersurile, insa ascest lucru s-a intamplat in conditii grele.

La 13 octombrie 1923, cu ajutorul Ministerului Instructiei Publice, Primariei si a localnicilor generosi, s-a pus piatra de temelie a actualei cladiri pe care o putem vedea si astazi, inaugurarea avand loc in data de 26 octombrie 1928.

A urmat Criza Economica si al doilea Razboi Mondial, elevii murind din nou pe front sau fiind arestati, fiind suspectati de afilieri cu legionarii. In perioada 1945 – 1958, cladirea a fost ocupata de armata sovietica, cursurile mutandu-se dupa-amiaza in liceul „Domnita Ileana”, actualul Colegiu National Mihai Eminescu.

Dupa 1958, lucrurile au revenit la normal si Liceul Mircea cel Batran a putut sa-si continue ascensiunea. In anul 1974 s-au mai construit 8 sali de curs si sala de educatie fizica. Teatrul de Stat de astazi, este fosta sala de festivitati a acestei institutii. In 20 Mai 1996, denumirea liceului s-a transformat in Colegiul National „Mircea cel Batran”.

Printre absolventii acestei institutii se numara:  sculptorul Ion Jalea, scriitorul Ion Marin Sadoveanu, dramaturgul Grigore Salceanu, poetul Virgil Teodorescu,  pictorul Lucian Grigorescu,  medicul chirurg de reputatie mondiala Alexandru Pesamosca,  biologul Marian Gomoiu si multi altii.

Pentru acest articol, m-am inspirat de pe site-ul CNMB, dintr-un istoric demn de aplaudat.

10 comentarii

 1. taifunx

  profesori fosti securisti, pile cu pregatire profesionala mediocra, dar cu aere de profesori de olimpiada, concursuri castigate fraudulos cu subiecte stiute dinainte,majoritatea elevilor sunt copii de securisti, memoratori de texte si gretosi,atmosfera de teroare, minciuna, anulare a personalitatii, sila cum era inainte de 89

  1. Luigi Mitrache

   Ai fost elev al acestui liceu ? Cum explici ca era liceul cu procentajul cel mai ridicat de admiteri în facultăți în perioada in care concurența era din cele mai acerbe ?
   Vrei să spui ca profesorii Sava, Țifrea si Caragea erau securiști ?
   Nu denigra, te rog, una dintre puținele valori ale acelor locuri

 2. Pingback:Conducatorii, Regii si Dictatorii Romaniei | Constanta City

 3. Pingback:Statuia lui Ovidiu, cel exilat si dupa moarte | Constanta City

 4. Pingback:Prelungirea Zonei Peninsulare | Constanta City

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *