Aceasta este una din cele mai mari descoperiri de pe teritoriul Dobrogei, fiind ceva unic in regiune. Este un mormant hypogeu pictat, descoperit in anul 1988. Asadar, cum se face ca n-ati auzit de acest loc timp de 22 de ani? Mai are rost sa ne intrebam cum stam cu fenomenul eficientei in domeniul patrimoniului arheologic?
Acest mormant are o asemenea constructie in jurul sau caci este fragil si trebuie protejat. Pentru a-l putea vedea mai bine, va invit sa vizitati acest blog, cu poze rare din interior. Trebuia sa se faca o amenajare mai buna, insa au aparut probleme si litigii in legatura cu terenul respectiv plus probleme cu banii.
Acest mormant hypogeu ( grecescul hypo inseamna „sub” iar geo inseamna „pamant”) pare sa dateze tocmai din secolul al IV-lea dupa Hristos. Reprezentatiile animaliere (porumbei, iepuri…) si cele vegetale demonstreaza perioada trecerii de la paganism la crestinism, lucru ce face acest loc un patrimoniu de o pretuire la superlativ.
Una din pasari este o potarniche, pasare ce in credinta crestina semnifica Diavolul, care fura suflete de la Dumnezeu, la fel cum potarnichea fura ouale altor pasari. Mi s-a parut interesant acest detaliu si suna a fi ceva negativ, insa unii sunt de parere ca arta din interior arata un mediu paradisiatic. Inauntru s-au gasit cel putin 6 schelete umane ale locuitorilor Tomisului antic.
In primul rand, trebuie sa mentionez ca acest loc chiar se afla in Constanta, lucru pe care l-am acceptat cu greu, crezand ca-mi cunosc orasul. Locatia sa este in apropierea restaurantului Zorile.
Se spune ca cei care au descoperit acest mormant, sunt arheologii Constantin Chera si Virgil Lungu, insa tehnic, cel care a descoperit acest loc, este soferul buldozerului care facea lucrari in zona. Drept urmare a acestor lucrari, o bucata mica din mormant a fost stricata, insa restul artei din interior se presupune a fi intacta. Zic „se presupune” caci n-am avut cum sa intru in interior, caci repet, constructia e inchisa bine deoarece este fragila. De asemenea, este inchisa bine pentru a fi protejata de hoti, insa acest bine este desigur o exagerare a cuvantului, candva acest loc fiind jefuit de cateva aparate din interior, ce aveau scopul de a inregistra umiditatea si alte fenomene.
PLANURI DE VIITOR
Desi pana de curand a fost un loc anonim, mormantul hypogeu pictat este luat in seama, chiar si asa…in teorie. Panoul de informare din zona a aparut de curand. In data de 8 Iulie 2010, deci acum cateva zile, am fost prin padurea plajei Modern. Scopul primar era sa gasesc mormantul acesta. Negasindu-l, am plecat, luand-o exact prin locul in care se afla mormantul, loc la vedere. Mormantul era deghizat „inteligent”, deci e de inteles de ce nu l-am vazut, dar un panou informativ urias, n-am cum sa ratez. Deci banuiesc ca nu era instalat inca. Apoi, in data de 16 iulie, data in care am facut aceste poze de mai sus, am observat cu mare surprindere aceasta amenajare turistica.
Ma bucura acest lucru, caci denota un interes, apoi ma bucura si traducerea in limba Engleza, caci in Zona Peninsulara sunt foarte populare traducerile in limbile Franceza si Germana.
Dupa cum spuneam, a existat si un litgiu. Un oarecare Teodor Vasile, a revendicat acel loc, lucru ce a condus la o compensare cu un teren in alt loc. Mereu m-am intrebat, cum se face ca atatia oameni au de revendicat terenuri in orasul Constanta. In 2007, Consiliul Judetean a alocat fonduri pentru conservarea mormantului iar singura masura mai serioasa a fost cadastrarea monumentului, dar atat. Alta treaba tipic romaneasca (la fel ca si in cazul Tunelului facut de Anghel Saligny), avand in vedere ca un proiect pentru introducerea acestui mormant in circuitul turistic, a existat tocmai din anul 2003, dar din lipsa de fonduri, nu s-a mai facut nimic.
In 2010 s-a mai vorbit despre construirea unei noi structuri, demna de a acoperi un asemenea loc istoric, insa totul s-a rezumat momentan la prezentari 3D ale acestui cavou, in cadrul unei expozitii desfasurate in Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.
Asadar, ramane de vazut daca se vor scoate vreodata la iveala multe din elementele de patrimoniu national, la care publicul inca nu are acces.
[LE] 16-11-2012
Vine sfarsitul lumii si tot nu s-a luat nici o masura.
[LE] Vedeti o panorama virtuala aici
[LE] Cititi o stire recenta despre acest subiect, aici
[LE] 11-07-2016
În sfârșit, l-au deschis puțin. Să vedem dacă rămâne permanent deschis. Citiți știre, aici.
[LE] 24-01-2023
De abia ACUM au început să facă lucrări de consolidare. Vezi știre aici.
Planurile de restaurare ale autorităților locale au fost făcute încă din 2016, atunci când a fost realizat și studiul de fezabilitate, însă de-a lungul timpului, au întâmpinat numeroase probleme. Până în prezent a fost realizată săpătura de fundație și a fost turnat primul strat de egalizare de beton. Monumentul va avea un demisol și parter și se va întinde pe o suprafață de 280 mp, pentru a putea fi vizitat de către turiști și constănțeni. Lucrarea ar trebui să fie gata până la finalul acestui an, iar valoarea lui se ridică la 4,4 milioane de lei. În acest moment, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța există o replică a mormântului în mărime naturală, realizată de către studenții Facultății de Arte din București.
[Later Edit 06.06.2024] În sfârșit, a fost deschis! Nici nu le-a luat ceva timp… Citiți știrea, aici.
extraordinar sit-ul si acest articol.
tin insa sa te contrazic… panoul despre care vorbesti si care este aratat in poza este de ani multi acolo… chiar panoul in sine m-a ajutat sa aflu in urma cu mai multi ani ce era acolo in spatele lui… probabil ca intial nu l-ai vazut din cauza masinilor care sunt de multe ori parcate in fata lui. (din pacate)
Abia acum fac legatura cu articolul lui Radu Oltean!
Constanta are si avantajul vestigiilor antice, mai ales ca la Bucuresti nu exista asa ceva.
Simbolistica este ceva ce se estompeaza tot mai mult in zilele noastre, asadar un refresh nu strica.
Per total, investigatie f buna. Felicitari detectivului.
Hmm, intradevar erau mereu multe masini acolo. Oricum, bine ca am gasit acum acest loc, caci inainte nu stiu daca as fi scris prea multe despre el.
Mormantul pictat are norocul unic pana acum ca doua institutii sa puna bani deoparte pentru a-l reintroduce in circuitul turistic.
Ma refer la CJC-care a pus bani deoparte, dar si la Primarie ncare in toamna prin fonduri europene doreste sa faca acelasi lucru.
Imediat dupa finalizarea litigiului propietarul urmeaza a fi expropiat si despagubit pentru a putea fi preluat mormantul si redat constantenilor si turistilor.
Foarte bine, de-abia astept.
Foarte Tare informatia, tin-o tot asa ,Apropo de ce doar asa de putine commentrui?
Mersi. Da, din pacate, cam putine, insa multi inca nu stiu ce comoara e acolo!