Blogging, Știri & Trends
Complex Sportiv „Badea Cartan”
Complex Sportiv „Badea Cartan”

Complex Sportiv „Badea Cartan”

In zona Tomis Nord – Badea Cartan, se afla complexul sportiv „Badea Cârţan”.

Pe Badea Cartan il chema de fapt Gheorghe Cartan, „badea” fiind apelativul cu trimitere la statutul sau de taran roman. Nascut in data de 24 ianuarie 1849, in localitatea Cârţişoara din Sibiu, G Cartan a ajuns sa lupte pentru independenta romanilor din Transilvania, distribuind in mod clandestin carti romanesti (aprox 200.000 de volume). Acesta si-a dedicat toata viata in ideea intregirii neamului romanesc.

Cartierul „Badea Cartan” sufera de o dubla ironie. In primul rand, se spune ca in anii ’70, acesta a servit drept groapa de gunoi a orasului constanta, lucru ironic datorita pozitionarii sale nordice si relativ decente. A doua ironie este ca desi a incetat sa fie groapa de gunoi, imaginile din prezent insista sa pastreze memoria trecutului:

Multi caini, extrem de multe gunoaie, garduri daramate, totul aratand dezastruos. Credeti-ma ca mi-ar placea nespus de mult sa spun lucruri frumoase despre Constanta, dar locatiile de genul asta nu ma ajuta, chiar asa arata aceste locuri si toti pot vedea asta, inclusiv turistii. Ba chiar, din pacate pentru noi, aceste imagini sunt imortalizate.

Am auzit ca pe unul din aceste stadioane a avut loc candva si curse de masini, lucru ce a daunat mult locului. Ai putea face jogging sa zicem, desi mai vezi cate un om al strazii sau cativa caini in jur, insa cand ploua, totul se transforma in mocirla pe stadion. Este o zona minunata, superb de spatioasa, in care se afla de asemenea si o fosta piscina olimpica- piscina Badea Cartan, devenita nefunctionala in anul 1990 – care de asemenea se afla intr-o situatie jalnica…

…dar evident, este neingrijita si in acelasi stadiu de putrefactie precum alte locuri din oras (asta pe langa Zona Peninsulara). Trebuie neaparat sa se ia masuri! Nu sunt lucrari grele de facut, deci ar trebui sa se inceapa odata o reabilitare a intregii zone.

2 comentarii

  1. Pingback:Evoluția complexului Badea Cârțan din Constanța

  2. Pingback:De ani de zile, complexul sportiv Badea Cârțan se află în paragină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *