Probabil as fi generos, daca as spune ca pana acum nu se umpluse paharul, insa o zic si o completez cu mentiunea ca acum putem spune fara nici un fel de retinere, ca orasul Constanta se prabuseste aproape de tot, ca structura arhitecturala dar si din prisma culturala.
Multi se uita la Zona Peninsulara si o vad atat de schimbata, ba se uita la degradare, ba se uita la restaurante si shawormarii. Ar ajuta probabil sa se gandeasca mai bine la aceste lucruri, la faptul ca multe din aceste schimbari au aparut prin anii 2002-2003. Adica poate nu este inca prea tarziu sa revenim la unele stiluri. Alte schimbari dateaza din era comunismului, deci din nou, nu e prea tarziu sa aducem la loc ceea ce oricum inca exista undeva ascuns.
De exemplu, au disparut multe monumente si busturi, ca de exemplu, statuia „Carmen Sylva”, prima regina a Romaniei, care era o femeie cu un caracter nobil, talentat si inteligent. Aceasta era o persoana care iubea Constanta. Am vorbit despre acest subiect, spunand ca erau de vina comunistii, insa din 2002 pana in prezent, au fost de vina altii.
Mai erau busturi si monumente, chiar si in zona parcului de langa Spitalul cel Mare si in multe locuri. Acestea au disparut, au fost duse la fier vechi sau au fost distruse.
Mi se pare stupid la maxim sa ne zica noua o oficialitate ca noi nu avem grija de ele. Acesti oameni cu doar un sfert de creier, au impresia ca toti sunt hoti, ca toti umbla cu graffiti sau ca toti urasc orasul. Sunt oameni si oameni. Noi in prezent suntem fortati sa ne comportam ca si cum n-ar exista un Stat, ca si cum suntem 2 sau 3 tabere care se lupta una cu cealalta. Statul, Primaria, Politia, Jandarmeria – aceste sunt unele din organismele ce ar trebui sa ajute, nu sa critice. Eu vreau ceva frumos, altul vine si strica, pai pedepseste-l! Desigur, nu se poate face asta. Mereu nu e vina nimanui ca nu se poate face ceva. Daca vorbesti cu un reprezentant al culturii, spune ca nu poate face el nimic, caci asa sunt legile si birocratia. Daca vorbesti cu un politist, spune ca nu poate sa apere sau sa te apere, caci asa e legea si birocratia. Cineva mi-a recomandat sa anunt Politia, in legatura cu graffiti-ul din oras. Ce gluma proasta, cand ma gandesc ca si sectiile de politie constantene sunt pline de graffiti. Daca vorbesti cu cei de sus, prim-ministrii, presedinte…culmea, iti zic la fel, ca legea si birocratia e cum e. Deci pana la urma, noi ne traim viata aici, sau ne jucam un Monopoly foarte stangaci?
Parcurile au devenit din ce in ce mai mici iar spatiile verzi masacrate. Sa nu credeti gresit, avem foarte mult verde in Constanta, insa e gestionat prost. Prost spus este si ceea ce vedem in presa, ca spatiile verzi dispar, trebuie sa ne exprimam mai precis. Sunt multe zone frumoase care sunt ascunse de copaci inutili. Noi ar trebui sa taiem multe spatii verzi, extrem de multe, insa o facem unde nu trebuie.
Apoi s-a adancit problema culturii noastre. In 2003, minunatul nostru Guvern a trecut 120 de gradini de vara si cinematografe din patrimoniul RomaniaFilm in patrimoniul unor hoti numiti Centrul National al Cinematografiei. In tot judetul Constanta au disparut cinematografele, inclusiv in oras. Toti iubitorii cinematografului Republica – cel mai recunoscut si cel mai de succes din intreaga tara – asteptau sa se termine deratizarea anuntata pe o foaie de hartie lipita pe geamul cladirii respective. Ei bine, aceasta „deratizare” a durat exact 7 ani.
Apoi ajungem in prezent. Unde profesorii sunt mai prosti decat elevii. Am citit intr-o stire, ca in cadrul examenului de titularizare din Constanta din Iulie 2010, 257 de profesori au avut note sub 5, altii 479 note peste 7 si doar 2 profesori de muzica, nota 10. Eu am crescut auzind de la profesorii mei ca nota 10 este nota profesorului, cred ca este corect de presupus ca nu prea mai avem profesori.
Alta stire vorbeste despre protestul artistilor, in fata deciziei de a ucide Opera din Constanta. Eu nu prea am treaba cu asa ceva, insa am mers o data la opera si de mai multe ori la teatru si mi-a placut ce am vazut. Inainte de asta, au existat probleme uriase si cu Teatrul de Stat din oras, unde la fel, au existat proteste mari. Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta este prost gestionat, Muzeul de Arta ascunde secrete pretioase prin beci, Muzeul Ion Jalea este aproape necunoscut, Galeriile Amfora sunt luate in seama dar prea putin, Biblioteca Judeteana a fost inchisa. Daca nici asta nu este Iadul culturii, nu stiu ce altceva ar putea sa fie.
Ai spune ca cineva saboteaza intentionat cultura si poate asa si este, insa mai bine ne-am gandi la moduri de reparare a acesteia si la moduri de prevenire a distrugerii. Avem unul din cele mai frumoase orase din tara. Nu este pacat sa-l lasam balta ci este inadmisibil sa facem asta!
„avem foarte mult verde in Constanta””Noi ar trebui sa taiem multe spatii verzi, extrem de multe, insa o facem unde nu trebuie”- Stai sa imi revin.Cred ca nu ne referim la acelasi oras.Daca tu pui la socoteala si rosiile si castravetii lu` tanti Marita din fata blocului,stirul din rondurile unde tb sa fie flori,florile din balcoane si de la tanti florareasa de la intersectie,da,ai dreptate.
In ceea ce priveste spatiul verde,norma minima impusa de Uniunea Europeana,este de 26 mp pe cap de locuitor.Pe ultimele locuri in Ro se situează oraşul Galaţi – cu numai 2,5 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor -, Arad, Călăraşi, Constanţa, Ploieşti şi Focşani.
In Ct,cel mai bine se situează Eforie, care are 26 mp, şi Hârşova, cu 21,09 mp.
Presupun ca te simti bine cu cele 3!!! locasuri de inchinaciune din Parcul de la Casa Sindicatelor.
Incredibil.
Intradevar cred ca nu vorbim de acelasi oras. Avem mult verde in Constanta, extrem de mult. Eu cunosc multe colturi ale orasului asta, multe strazi si crede-ma, stam foarte bine la capitolul asta! Daca nu ma crezi, esti liber sa cercetezi timp de cateva luni toate zonele Constantei.
Ma plang de verdele care acopera mult ceea ce nu trebuie sa acopere. Sunt absolut mereu pro natura, insa, la fel ca la om, exista intretinerea. Adica mai tai si tu din copaci, mai dai o forma ierburilor, samd.
Fii liber sa enumeri aceste zone.Singura zona care se incadreaza in ceea ce zici tu este zona aia de la Modern-Zorile.
Si trimite=le un mail si celor ce au facut statistica,habar nu au ce e cu cifrele pe care le folosesc.Repet,lasa buruienile in pace,ala nu e spatiu verde.
„Avem mult verde,extrem de mult”, „Ct e unul dintre cele mai frumoase orase din Ro”- ori optica ta este destul de ciudata,ca sa nu zic mai mult, ori nu ai depasit granita de judet.Ce o fi atat de frumos in orasul asta?La cati locuitori are,ce potential economic,e jalnic.
Da,va tb sa cutreier „imensitatea” asta de oras,acum,vara,ca daca vine toamna culege nea Ion ardeii din gradinita din fata blocului,si uite asa iti mai dispare din spatiul ala verde de care vb.Algele de pe mare se pun?
Eu nu stiu de ce te incapatanezi sa crezi tampenia asta.Da-i un search pe google,cauta statistica,ia ziarele la citit ,si vezi cum sta problema cu spatiul verde in Ro.E cam deplasat sa refuzi sa cercetezi problema,si sa-ti sustii in continuare pdv.
p.s. nu mai zi si altora tampenia asta cu spatiul verde.
Nu ma refeream la asta…uita-te la zona Primarie, la zona Liceul Pedagogic…la toate zonele. E mult verde. „A cerceta” este exact ce am facut eu de ani de zile, nu o cautare pe Google si in statistici. Nu mai ironiza situatia zicandu-mi mie de gradini.
Am zis ca-i frumos orasul asta caci are atata istorie si locuri inca intacte care povestesc multe.
Zona Liceului Pedagogic imi e cunoscuta,am invatat acolo,da ,e ceva mai deosebita.Dar cu niste copaci nu e destul.Apropo de asta,nu stiu cine a avut ideea de a taia copacii de pe blvd. Bratianu,dinspre calea ferata,zona aia cu acel gard de fier,caile ferate,buruienile de acolo,nu arata prea bine.
Eu vreau piatete,vreau multe ronduri de flori,vreau gazon,vreau parcuri.Sper sa vad in Ct un parc vast,unde sa poti sa alergi 10 km,sa iti intinzi o patura,sa citesti,sa faci un picnic,sa te joci cu copiii.Stiu,cer prea mult de la Romania,de la romani.
Simulacrul ala de spatiu verde de pe blvd Mamaia ar tb regandit,scoase acele casete suprainaltate.
E normal sa vociferez,nu imi convin multe,si sunt reactiva la ceea ce vad in jurul meu,daca imi era indiferent orasul asta,as fi tacut sau m-as fi mutat.
Contrazicerile sunt bune,mai ales ca ne stimuleaza neuronii.Presupun ca scopul acestui proiect al tau, este si acela de a primi reactii,si sper eu ca nu vrei doar sa fii periat,ridicat in slavi.
Concluzia mea: te multumesti cu prea putin.
P.s. Noile tale ganduri,observatii la adresa Ct sunt asteptate in continuare,dar indiferenta autoritatilor ce au competenta in acest domeniu,blazarea constantenilor,imi aduc un gust amar.Asa ca,la ce bun?Doar sa ne ofticam ?
Nu se poate sa se atinga cineva de scuarul de pe Mamaia, eu sustin existenta acelui scuar!
E un ‘monument’ istoric.
Rolul initial al scuarului a fost de separare a liniei ferate spre Mamaia!
In prezent este foarte util in infrumusetarea zonei.
Bine bine, eu nu am zis ca avem parcuri, am zis doar ca avem verde. Verdele inseamna plantele multe care de obicei mai si strica arhitectura. Pai daca tot visam la mai mult, hai sa visam si la separarea stilurilor.
Nu vreau sa blazez dar n-am de ales in multe situatii. Asa ca fac un mix, intre voie buna si critica bine meritata.
Avem mult verde caci asa e natura, ne da ierburi, trebuie doar sa taiem si sa aranjam unde trebuie.