Blogging, Știri & Trends
Constanța are nevoie de o Facultate de Ospătărie
Constanța are nevoie de o Facultate de Ospătărie

Constanța are nevoie de o Facultate de Ospătărie

Am zis-o mai întâi în glumă, spunând astăzi pe Facebook că am citit anunțurile din ziar și mi-am dat seama că trebuia să fac o Facultate de Ospătărie. Gândindu-mă mai bine, pentru un oraș precum Constanța, ar fi ceva indicat.
Se pare că în orice sezon am fi, în Constanța este la mare căutare meseria de Ospătar. Și barmanii sunt căutați intens însă nu așa precum ospătarii. Chiar și la AJOFM, printre cursurile disponibile șomerilor, găsim mai mereu cursuri pentru ospătari. Suntem un oraș turistic, fix în buza mării, ar fi trebuit să stăm bine la capitolul Servire și nu prea o facem. În afară de Facultatea de Management Turistic și Comercial „Dimitrie Cantemir”, nu știu ce altă facultate din oraș abordează Turismul și Serviciile. Chiar și așa, acolo nu înveți mot-a-mot cum să fii ospătar, agent de turism sau chiar recepționer, lucruri întâlnite de asemenea în categoria de Angajări din ziarele locale.
Nu știu dacă există vreo facultate pentru ospătari pe undeva, însă există cu siguranță Școli de Pregătire în Servicii. În San Diego, de exemplu, există Școala pentru Arta Servirii, unde se fac training-uri pentru servire în restaurant, servire de banchet, educație în materie de Vin, leadership și altele. Un alt exemplu vine din Texas, unde un proprietar de restaurant explică de ce meseria de Ospătar nu e ușoară și cum exact își învață el oamenii în această meserie. Sarge, persoana în cauză, face training în câteva etape:
Ziua 1 – Introducerea: Servitorii aka Ospătarii, trec prin câteva lecții înainte să ajungă să lucreze cu clientul. În prima zi se învață despre locație, ture de muncă, harta sălii (câte mese sunt și câți clienți au loc la o masă). După câteva ore de astfel de introduceri, învățăcelul este dus în Bucătărie pentru a vedea zona iar apoi i se arată și restul clădirii.
Ziua 2 și 3 – Platouri: Viitorul ospătar primește un alt trainer, ce îi explică ce anume servesc ei la această locație și cum anume o fac. Li se arată modul de preparare și modul de garnisit. În timpul unei ture în lucru, trainerul se plimbă în zonă cu învățăceii și le explică  în continuare despre mâncăruri iar dacă timpul îi permite, iese pe sală pentru a le arată modul corect de servire.
Zilele 4, 5, 6 și 7 – Urmăritul: Viitorul ospătar urmărește trainerul și observă modul de servire. Acesta va servi singur apoi și va fi supus și unui test oral spontan despre ceea ce a învățat.
Cam așa sună pe scurt o parte din training-ul primit de unii ospătari. Desigur, sunt multe de învățat și multe de făcut. În Constanța, mulți trec prin diverse etape învățând tot ce știu doar de la locul de muncă, însă alții fac și mici pregătiri ce depășesc cu mult nivelul standard de Protecția Muncii și Igienă.
Salariile sunt mici din câte știu eu însă în anumite locații îți iei un bacșiș măricel pe tură. Îți iei un bacșiș mare în locații mai mari și un bacșiș uriaș în locații uriașe și pretențioase, cum ar fi La Scoica Land. Îți iei minim 500 de euro pe seară ca ospătar sau barman în străinatate sau pe vase de croazieră, unde ai și salariu între 2000 și 3000 de euro. E o meserie vastă și plină de oportunități. 
Repet, ar fi interesant să vedem în Constanța mai multă calificare pe Servicii și Servire. Poate deja se întâmplă asta, voi ce credeți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *