Blogging, Știri & Trends
Cred că românii s-au săturat deja de ospitalitate și refugiați! Efectul de musafir!
Cred că românii s-au săturat deja de ospitalitate și refugiați! Efectul de musafir!

Cred că românii s-au săturat deja de ospitalitate și refugiați! Efectul de musafir!

foto via epochtimes-romania.com

Am citit azi un articol interesant de pe dcnews. Un sociolog pe nume Alrfred Bulai avertizează că entuziasmul exagerat al voluntarilor și al campaniilor de ajutorare a refugiaților epuizează rapid REZERVELE EMOȚIONALE a societății noastre și în scurtă vreme va deranja, ajungându-se la ceea ce numește el: efectul de musafir.

Face o comparație cu musafirii ce îți vin acasă. Le dai cea mai bună mâncare, îi acomodezi în orice cameră și le dai poate și patul cel bun. După un timp însă, deranjul se poate simți apăsător și nu prea mai vrei să auzi de musafiri. De aici se duce spre alte exemple relevante, deci…citiți articolul!

VEZI ARTICOL

Exact asta ziceam și eu cuiva, anticipând efectul. Adică, au mai fost românii așa amabili și apoi s-au găsit mulți să se întoarcă împotrivă. Și acum, apar multe vorbe cum că și noi avem copilașii noștri și noi avem sărăcie. De ce asta? Aș face un capitol întreg despre PROSTIA MASS-MEDIA.

De la Antene și Pro Tv la alții chipurile mai serioși gen DIGI24, toți fac aceeași PROSTIE. Aceștia INUNDĂ opinia publică cu anumite repetiții despre doar UNELE întâmplări din lume și apoi mai și ÎNFLORESC situația reală. Dacă din 100 de persoane una plânge și e și copil, Presa Româneasca va da transfocare (zoom) pe chipul acelui îngeraș drăgălaș mic și neajutorat și o va da pe REPLAY zi de zi. Este o MIZERIE, iar Presa din România trebuie SCHIMBATĂ FUDAMENTAL!

Apoi, asta va genera și alte nenorociri. După cum spune și sociologul sus-menționat, mulți au ajuns acolo și cu haine și cu biscuiți și cu apă, ca să ajute refugiați. Mai toți refugiații care au venit sunt înstăriți sau de nivel mediu poate. Nici nu s-au uitat la voluntari ci s-au dus mai departe spre un autobuz spre aeroport. Alții aveau poate Audi, BMW și Porsche. Cum mulți oameni au. Presa MINȚIND că totul e grav, lumea se poate irita aiurea și se descarcă pe cine nu trebuie și fără să fie cazul. Cei neajutorați încă au rămas în urmă și nu ajung așa de ușor la granițele altor țări. Unde mai pui că și în timp de război toți iau șpagă în stânga și-n dreapta. Apropo, azi CNN zicea că situația stă așa:

Punându-se reflectorul eronat pe o tragedie trasă de păr (nu vorbesc de situație ci de locație), apoi voluntarii venind degeaba cu resurse greu obținute la fața locului, apoi realitatea fiind alta la fața locului și raportată pe rețele sociale ca fiind altfel, se creează combinația perfectă de scandal și refulare falsă a emoțiilor negative și dezinformare.

Românii se întrec să ajute, da, dar se stinge repede „cheful” când situația nu e raportată corect și când nici nu se ORGANIZEAZĂ corect ONG-urile și Instituțiile în acest caz. Aș vrea să văd mormanul de deșeuri și gunoaie ce cândva au fost donații! Doar așa înțelegem ce înseamnă să vrei să ajuți, dar să o faci prost. Ca românul-clasic ce lasă punga cu pâine semi-uscată atârnată de ghena de gunoi. Asta e mila noastră. Bine-intenționată, dar prost executată.

În rest, n-am cum să nu dau dreptate „supărațiilor”. Și noi avem sărăcia noastră, sau problemele noastre. Încă nu știm ce naiba s-a întâmplat cu prețul curentului electric și al gazelor, încă nu știm unde e subvenția aia la benzină sau motorină, încă nu avem garanția unei reveniri economice pertinente, încă multe…! Iohannis ia în brațe copiii din Ucraina și vizitează militarii din Kogălniceanu, însă uită să mai dea o mână de ajutor persoanelor fizice și a firmelor ce sunt în faliment sau uită să vină la Constanța la înmormântarea unor militari ce au murit stupid în accidente aviatice cu niște aparate de zbor cumpărate cu MILIARDE DE DOLARI de la „prietenii” americani și cu – mai nou – 2,5% din Produsul Intern Brut al României (adică peste 22,746 de miliarde de lei, cât aveam în 2021).

Și cică să luptăm noi pentru România în caz de Război. Să fim noi patrioți, când alții sunt pur și simplu hoți. Nu cred că ai să vezi asta la noi!

Așadar, atât primul subiect cât și subiectul proastei gestionări a țării ne epuizează foarte repede rezervele emoționale. Totul de la aceeași bază: hoția, prostia și dezinformarea.

4 comentarii

 1. Yoyo

  Articolul asta este o ciorba cu de toate. Ai scris din frustrare, furie, ciuda, etc. Iti sugerez sa iti pui la punct emotiile, sa te impaci cu ele apoi sa gandesti la rece ce vrei de fapt sa scrii. Romanii s-au saturat de propriul trai. Inteleg frustrarea asta, dar nu ii inteleg pe cei care se leaga de mine ca donez catre ucraineni, cand si noi avem saracii nostri. O spun si repet, sunt banii mei, facuti de mine, e problema mea unde doresc sa mearga. Si nu, nu imi pasa de astia din tara mea, cata vreme peste 50% sunt niste lepre obosite care fug de munca si prefera sa stea pentru ajutoare sociale si pomeni. Ar fi mult mai multe de spus, dar ma opresc aici tocmai pentru ca nu am inteles prea multe din ce ai vrut sa spui.
  Astept cu drag un articol mai coerent, care sa trateze problemele mai clar.

  O zi frumoasa!

  1. Joie Negru

   Pai si ce vina am eu ca nu poti urmari firul logic al unui articol? Ai citit si articolul sociologului? Caci poate aia era lipsa pe care nu o intelegi. Apoi, nu stiu de ce-mi zici mie de frustrare cand vad ca tu esti destul de nervos ca te acuza nu stiu cine ca dai tu bani nu stiu cui…

   1. Yoyo

    Vad ca suferi de whatabout-ism… :)) Vina ta este ca treci de la o idee la alta fara a dezvolta concret niciuna.
    Linisteste-ti creierii si nu te mai ofensa asa usor. Nu faci nimic cu raspunsurile din impuls. Mai citeste-ti odata articolul cand esti mai detasat.
    PS: Nu sunt deloc nervos, am expus foarte calm punctul meu de vedere legat de romanul clasic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *