Știri, Evenimente & Trends
Cui îi urăm La Mulți Ani de Sf. Ion și cât de răspândiți pe județe sunt sărbătoriții de azi?
Cui îi urăm La Mulți Ani de Sf. Ion și cât de răspândiți pe județe sunt sărbătoriții de azi?

Cui îi urăm La Mulți Ani de Sf. Ion și cât de răspândiți pe județe sunt sărbătoriții de azi?

Astăzi îl sărbătorim pe Sf. Ion – sau mai degrabă Sf. Ioan, de la Ioan Botezătorul. Este o sărbătoare mare la români iar numele de Ion precum și derivatele acestuia, sunt multe pe întreg teritoriul României. Azi sărbătorim nume comune și larg răspândite național precum: Ion, Ionuț, Ionel, Ioan, Ioana, Ionela, Oana sau nume mai aparte precum Nelu, Nela, Ionelia, Onuța sau chiar Jana.

Conform site-ului nume.ottomotor.ro, unele nume apar în număr mai mare în anumite regiuni față de celălalte. De exemplu, numele de Ioana pare să fie cel mai des întâlnit în Capitală. Este comun de asemenea în Prahova, Vâlcea, Gorj și în regiunea Filiași din județul Dolj.

Vedeta zilei, Ion, ne „aprinde” harta României ca instalația de brad. Conform site-ului menționat, tot Capitala are cei mai mulți Ioni. Mențiuni notabile: Constanța, Ialomița, Prahova, Tulcea, Focșani…

Numele exact al Sfântului sărbătorit azi apare din nou ca nume comun în Capitală, deci o să începem să ignorăm această statistică. Mai apare ca nume prezent în numere mari în Tulcea, județul Prahova, prin Tîrgoviște-Dâmbovița, ba chiar și prin Ucraina puțin!

Ionel triumfă prin Iași și pe la marginea Vasluiului; prin Suceava, Neamț și Bacău. Zona Moldovei, a lui e!

Parcă nu țin minte ca Oana să fi fost sărbătorită acum mulți ani cu ocazia acestei zile din calendar, însă uite că este! Este un nume foarte răspândit, uneori combinat cu numele de Maria în sensul de Oana-Maria, alternativă la mult mai popularul Ana-Maria. O regăsim pe Oana în numere mari prin Ucraina de asemenea, iar în țara noastră prin regiuni precum: Arad, Sibiu și Brașov.

Nelu ba dă cu virgulă, ba toți Nelu vin din Galați.

Voi ce spuneți? Sunt precise aceste informații? Locuiți în regiunile respective și cunoașteți întradevăr mulți de Ioan, Ioana sau Oana? Sau…Nelu? Oricum ar sta treaba, Ion este un nume puternic răspândit în România, iar numele derivate din acesta nu fac excepție! La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *