Blogging, Știri & Trends
Cuibul reginei Elisabeta si Palatul Regal
Cuibul reginei Elisabeta si Palatul Regal

Cuibul reginei Elisabeta si Palatul Regal

Am vazut un articol in Cuget Liber, apoi am vazut adineauri si o emisiune la CTV cu Doina Pauleanu (directoarea Muzeului de Arta), am zis ca trebuie neaparat sa vorbesc si eu acum despre locul de relaxare al reginei.

Poza de mai sus arata fostul Pavilion al Reginei, cunoscut de asemenea si sub numele de Cuibul Reginei. Este vorba desigur despre regina Elisabeta de Neuwied (Carmen Sylva), sotia regelui Carol I.

Doina Pauleanu vorbea de aparitia Pavilionului dintr-o dorinta a reginei de a nu mai sta in Palatul Regal.

PALATUL REGAL

Aceasta cladire a fost construita in perioada 1904 – 1906 si a avut scop de resedinta de vara a familiei regale. In prezent, aceasta cladire este Tribunal, asa ca intrand pe pagina lor oficiala, am gasit cateva detalii despre viitorul sau scop, dupa acela de resedinta Regala:

Cunoscut de-a lungul timpului drept „Palat Regal”, imobilul intră în administrarea Ministerului Justiţiei în anul 1922 şi este inaugurat ca nou sediu al Curţii de Apel Constanţa la 16 septembrie 1923.

Gradul avansat de deteriorare a determinat  începerea lucrărilor de consolidare şi de reparaţii capitale în luna octombrie 2001, lucrările derulându-se pe o perioadă de doi ani. Pe lângă imperativul restaurării elementelor de arhitectură veche ale clădirii clasificate ca monument istoric, lucrările au vizat, totodată, creşterea funcţionalităţii şi asigurarea cerinţelor de modernizare necesare unei instanţe de judecată.

S-a realizat, astfel, cu sprijinul nemijlocit al Ministerului Justiţiei, punerea în valoare a acestui obiectiv, de o inegalabilă valoare istorică, redat în funcţiune la exact 125 de ani de la revenirea Dobrogei în cadrul statului românesc.

Dupa cum spuneam, reginei nu-i placea acolo, nu-i placea sa fie atat de departe de mare.  In anul 1910, Elisebeta se plimba pe faleza si a dat de o zona de la capatul digului care arata foarte atractiva. S-a gandit ca i-ar prinde bine o locuinta in acea zona, drept urmare, peste un an, s-au demarat lucrarile la Pavilion.

Constructia era una simpla si modesta. Regina a vrut confort dar nu si lux. Despre cel care a proiectat aceasta cladire se stiu cateva variante. Unii zic ca a fost Anghel Saligny, Doina Pauleanu spune ca a fost arhitectul Victor Ştefănescu (acelasi care a mai construit in Constanta cladiri precum: Primaria, Muzeul Ion Jalea, Casa Cananau, Geamia Carol I si Cazinoul din Mamaia), insa arhitectul Radu Cornescu spune ca Victor Stefanescu doar a refacut aceasta cladire, in perioada interbelica, schimbandu-i fatadele.

Stilul Pavilionului Reginei era simplu, cu elemente eclectice si neo-romanesti. Forma era asemanatoare unui vapor iar zona o facea pe regina sa se simta ca si cum ar fi aflata la o granita dintre pamant si mare, dandu-i un sentiment poetic, tipic felului sau.

Doamna Pauleanu mai spunea ca Elisabeta se simtea bine aici si ca atat ea cat si regele Carol I, iubeau portul. Tind sa o contrazic aici. Conform scrisorilor reginei, aceasta se plangea de lipsa interesului lui Carol pentru port si mentiona ca doar ocazional il mai interesa o forfota anume, ce-l mentinea activ. Desigur, regina era sentimentala, pe cand Carol, era rece si calculat.

La doi ani dupa moartea reginei, cladirea a fost abandonata. Dupa un timp a avut loc un incendiu si inevitabil, in anii ’60, unele persoane vroiau sa demoleze aceasta cladire. Aici iar aud doua pareri. Doina Pauleanu spune  ca aceasta cladire a fost renovata si salvata, insa arh. Radu Cornescu spune ca a fost demolata de comunisti si ca ceea ce vedem acum acolo este Muzeul Portului, care a fost construit partial pe locul fostului Pavilion Regal, reprezentand in prezent o institutie ce prezinta traditiile si activitatile portuare din perioada Tomisului antic pana in zilele noastre.

Intradevar, diferenta arhitecturala este clara. Nu ma indoiesc prea tare ca acei comunisti chiar au reusit sa darame Pavilionul Regal, avand in vedere ca acestia au tot ascuns dovezile de adorare a regalitatii, precum numele strazilor sau statuia reginei de pe faleza Cazino. Probabil si in prezent gasim oameni amenintati cumva de astfel de persoane, insa trebuie sa ne amintim de regina Carmen Sylva si sa intelegem ca adora orasul Constanta si ca era si ea adorata de asemenea. Nu doar de localnici dar si de marinari, care au organizat primul eveniment al Zilei Marinei in cinstea ei, dupa acum spuneam si aici, la bordul unui crucisator ce purta numele reginei. De asemenea si regele Carol I a schimbat orasul Constanta, facandu-l mai bun si mai prosper, insa cu toate astea,  nu exista nici macar o strada in oras care sa-i poarte numele.

Ar fi bine sa schimbam acest lucru si ar fi bine sa scoatem statuia reginei din subsolul Muzeului de Arta si sa o amplasam undeva langa mare, acolo unde isi gasea cea mai adanca liniste.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *