Blogging, Știri & Trends
Cum a fost la fabrica Yuka Mobili din Constanța
Cum a fost la fabrica Yuka Mobili din Constanța

Cum a fost la fabrica Yuka Mobili din Constanța

Azi m-am întâlnit cu bloggerul Alexandru Busuioc și am făcut o vizită fabricii de mobilă a celor de la Yuka Mobili. Antonina Maritoi (directoarea de Marketing) ne-a făcut turul.
M-am încălțat cu ghetele mele mai „de scandal”, neștiind la ce să mă aștept. De fapt, aveam o imagine în minte, una de fabrică uriașă, plină de praf și gălăgie. Realitatea a fost cu totul alta. Situată pe strada Vârful cu Dor (undeva prin zona Viile Noi, lângă Km4-5, la sere), găsim fabrica Yuka, o zonă modestă, deloc uriașă așa cum mă așteptam. Este un complex format din câteva corpuri iar cel principal, unde „se întâmplă magia” este destul de compact pentru un volum de muncă eficient. Acest „eficient” este dat de câteva mașinării computerizate ce simplifică mult de tot sarcina angajaților. De exemplu, primul proces în creearea unei mobile este Tăiarea.
Mașinăria asta ajută la tăierea placajelor venite de la diverși furnizori, placaje pe diverse nuanțe și texturi. Pătrățelele colorate văzute în imagine sunt de fapt culori și coduri menite să ajute angajații în diferențierea lor, memorarea lor și în lucrul eficient cu acestea. Mașinăria este mult mai lungă decât vedem noi în imaginea de mai sus. De aici, placajul poate să ajungă în mașinăria CNC, o unealtă mecanică și electronică ce ajută la găurirea sau tăierea pe diverse forme. Prima poză din acest articol ne poate da o idee despre ce e vorba.

Exact ca un roboțel, mașinăria asta își mișcă întregul corp superior pentru a trasa diverse forme pe placaj. Ceea ce mi-a plăcut mult a fost de asemenea și sistemul de aspirație ce preia resturile. Întreaga fabrică este foarte curată și nici nu miroase a soluții și chimicale. Asta e un mare plus pentru mine și nici nu mă așteptam la un mediu atât de…pur.
De aici, se poate ajunge la Căntuire, unde se pun acele margini frumoase la placaj. Există o mare mașinărie și pentru acest proces iar angajata responsabilă de această treabă își știa foarte bine pașii procesului.

Ne-am mai uitat prin preajmă la diverse lucruri asamblate sau pe jumate sau sfert sau semi-sfert asamblate iar apoi am mers la angajatul ce se ocupa de un proces de final. A fost foarte amabil să ne arate un întreg proces (ce n-a durat prea mult) de compunere a unei piese de mobilă ceva mai simplă să zicem… Apropo, placajul destinat unui client anume chiar are atașată o etichetă cu toate datele aferente, lucru ce ajută la o organizare eficientă și rapidă. Fool proof, cum s-ar zice.

Lucrul Automatic se combină deseori cu lucrul Manual în multe meserii iar în această arie, nu se face excepție. Pentru o parte din proces, angajatul respectiv s-a folosit de un pistol ce propulsa printr-un jet de aer nituri de lemn, amestecate în același timp cu lipiciul aferent. Este un instrument foarte cool și foarte util. După ce a îmbinat placajele într-o manieră de a rezultat un corp întreg, a luat întregul produs pentru a-l pune la presat.

Această mașinărie îți ține corpul presat pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, corpul devine un solid fără ajutorul unor șuruburi în plus sau alte accesorii de îmbinare. Din câte am înțeles, e o tehnologie destul de rar folosită pe la noi.

O altă chestie drăguță este că în găurile făcute de mașinăria CNC, se bat niște dibluri de plastic ce protejează lemnul împotriva uzurii. Dacă nu mă înșel, bucata de mobilă ce ne era prezentată, făcea parte din colecția Terra.

A fost o vizită foarte interesantă iar personalul mi-a părut foarte destins și priceput. Îmi place sistemul Yuka. Îmi pare organizat isteț și rapid.

Apropo, aveam două premii de dat unui cititor. Câștigătorul meu este Emilian Alexandru, cu al său răspuns dat printr-un articol de blog, aici. Mă voi întâlni cu el și cu restul participanților în data de 2 Noiembrie 2014, la sediul showroom-ului Yuka. Acesta a câștigat un stick usb și o pernă pe care o voi arăta aici într-un Later Edit. Felicitări! Să vedem ce câștigăm și noi, bloggerii! Voi reveni cu vestea bună și îi mulțumesc lui Sorin Amzu că a inițiat această campanie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *