Blogging, Știri & Trends
Cum a fost la Seminarul Regional al Industriilor Culturale și Creative
Cum a fost la Seminarul Regional al Industriilor Culturale și Creative

Cum a fost la Seminarul Regional al Industriilor Culturale și Creative

seminar creativ

Astăzi am participat la Seminarul Regional al Industriilor Culturale și Creative, organizat la Hotelul IBIS de către Fundația Post-Privatizare, în parteneriat cu Asociația ORICUM, GEA Strategy & Consulting, Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii, MPP Relații Publice, Universitatea București și Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Este un program cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni”. Ca speakeri i-am avut pe Alina Niculescu Manea din partea GEA Strategy & Consulting, expert în domeniul industriilor creative și culturale, Răzvan Crișan din partea asociației ORICUM, fondatorul și președintele asociației, Raluca Petre de la industriiculturale.ro, lector doctor la Specializarea Jurnalism de la Univ. Ovidius Constanța, Adrian Tamaș, regizor de teatru și Radu Bogdan Matei de la Mișcarea Culturală Constanța.

Ideea seminarului a fost consolidarea antreprenorilor sau a posibililor antreprenori în acțiuni mai ferme privind propria afacere sau idee. Ajută la conturarea unei idei sau a unui plan de afaceri, ba chiar te ajută să-ți construiești acel plan de afaceri și să îți treci ideile prin niște filtre ceva mai vaste și riguroase.

Am ajuns la IBIS pe la sfârșitul procesului de înregistrare. Pe mesele întinse pe hol se aflau prăjituri, produse de patiserie, sucuri și alte câteva lucruri. Menționez că acest seminar a fost total Gratuit! Un lucru care îl face și mai special. Erau în jur de 90 de persoane dacă nu mă înșel, poate puțin mai multe. Era sala plină. Printre invitați se afla și doamna profesoară Aurelia Lăpușan, aceeași despre care vorbeam și în articolul Eveniment cu poze vechi de pe Llitoralul Constanța. M-am întâlnit la eveniment și cu bloggerița locală Nelida Shi.

Alina Manea a spart gheața, introducându-ne ușor și degajat în esența seminarului. Primele două teme făceau parte din sesiunea plenară, menționând subiectele:

– Industrii culturale și creative în România – o aventură care abia începe;

– De la modele de antreprenoriat în industrii creative, la campioni locali și actori globali.

Imediat după, a luat cuvântul Răzvan Crișan. Este un om cu un vocabular frumos și bine construit și cu un șarm aparte ce câștigă atenția ascultătorului. A urmat la microfon Raluca Petre ce a discutat puțin despre site-ul ei personal cât și despre un subiect foarte important pentru mine: Content Providing. Practic, ceea ce fac eu acum aici sau ceea ce face orice blogger, administrator de website, șamd. Cu o întârziere teatrală a apărut și domnul Adrian Tamaș, prezentând cu o atitudine lejeră și pasională subiectul teatrului fuzionat cu tehnologia motion tracking. Adică un fel de artă experimentală ce implică teatrul clasic, îmbinat cu anumite scene proiectate pe o pânză pe scenă ce sunt preluate din imaginile unui senzor de Xbox Kinect. Cu puțin timp rămas în această sesiune, a trebuit să se descurce Radu Matei, vorbind despre câteva proiecte derulate de Mișcarea Culturală Constanța, inclusiv cea mai celebră: Filmul de Miercuri, derulat în prezent în clubul Doors. Acesta promite susținere în varii proiecte culturale locale, dacă doritorii îl contactează.

A fost un seminar de-a dreptul incendiar. Nu s-au discutat temele așa cum mă așteptam mai ales că o persoană sau două tot căutau să vorbească despre anumite subiecte la modul personal. Apoi invitații ba puneau întrebări ba punctau comic anumite realități ale pieței locale sau naționale. A fost un seminar de-a dreptul activ și plin de energie. Tocmai pentru acest motiv l-am clasificat ca fiind de nota 5 din 5 căci rar vezi atâta implicare din partea ascultătorilor. Ba chiar, așa au ieșit la iveală diverse grupuri, precum cel al actorilor, care nu puteau să facă altceva decât să se plângă de condițiile generale ale libertății blocate a acestei meserii în țară.

Destul. Venise momentul de prânz. Angajații IBIS roiau atent printre mese, căutând să servească bine orice invitat. Au servit o ciorbă de tăiței cu carne de pui ca prim fel, apoi un piure și alt lucru ce nu l-am observat căci nu știu cum am nimerit să nu-l mai servesc plus carne de porc cu cartofi țărănești. La sfârșit am servit rapid și un desert minunat. Aveam pe acolo și vegetarieni, ca Nelida de exemplu. Pentru ea și nu numai, ospătarii au schimbat farfuriile. Ciorba de tăiței devenit o supă cremă cu linte iar felul doi un orez cu legume. A fost un avantaj în plus această masă oferită invitațiilor.

Ne-am întors apoi fiecare la Atelierul de discuție pentru care am optat. Eu am ales Poveștiile de Succes prezentate de Alina Manea, mulți alții au căutat să afle mai direct cum să facă rost de bani, ducându-se la seminarul de Soluții de Finanțare pentru Industrii Creative a lui Răzvan Crișan.

Nu eram mulți în sală (în jur de 10-12 persoane) dar nu ne-am plictisit. Ne-am prezentat fiecare și am spus câteceva despre ceea ce facem. Spre surprinderea tuturor, erau vreo 4-5 persoane orientate pe Handmade, chiar dacă poziția oficială primară era de Economist sau Psiholog. Am mai dat de un instructor sportiv, un jurnalist ajuns în domeniul Marketingului Online, o persoana în Informatică și Online, un al jurnalist ajuns investit în Cercetașii României, un psiho-terapeut și o altă persoană economistă. Eu fiind blogger dacă altceva nu sunt, am atras imediat atenția unei persoane din fața sălii care a spus că i s-a părut ei că mă știe de undeva. Deci, am găsit și un cititor prin public. Alina Manea a discutat foarte atent și implicat despre fiecare situație a noastră și ne-a dat niște idei bune. De exemplu, unui băiat ce lucrează în domeniul Handmade, i-a spus că semnele de carte imprimate în diverse feluri pe care le dorește vândute, să le gândească într-o manieră Business to Business, deoarece vânzarea lor separată prin librării și alte locuri, s-ar putea să nu-i aducă profit sau reușită.

Băiatul de mai sus știe ce înseamnă reușita și știe că ajungi deseori ceva mai greu unde vrei. Dar…ajungi. Acesta este constănțeanul Alexandru-Constantin Crețu de la Eftinshop. Acesta îmbină materiale ieftine sau găsite în plus prin casă și le îmbină într-un stil „handmade” mai aparte. O să vorbesc mai multe despre el pe blogul joienegru. Este de-a dreptul impresionant ce face.

Impresionant a fost tot seminarul și mă bucur că am participat la așa ceva și că au participat și alții în număr atât de mare. La mai multe! Următoarea apariție a seminarului va avea loc în Iași, în data de 6 Noiembrie 2013.

Alte lucruri discutate:

.:: www.miniscule.tv

.:: www.crestetalente.ro

.:: www.businessmodelgeneration.com

3 comentarii

  1. eu atata regret am , ca a fost prea scurt, ca nu am apucat sa ne cunoastem intre noi.
    as fi vrut sa ajung la ambele ateliere dupa pranz si am dat efectiv cu banul.
    as fi vrut sa aflu si eu de voi si voi de mine si tot asa.
    eu nu stiam nici de tine si nici de Nelida si chiar ma bucura sa stiu ca mai exista bloggeri in Constanta.
    poate pe viitor fac evenimentele un pic mai lungi sau pe nise mai distincte ca sa se adune cei care se aseamana :)

    1. joie

      Da, chiar ca scurt, dar asta doar pentru ca s-au vorbit atatea. Si eu am dat cu banul.

      Bloggeri constanteni sunt cativa, facem si Blogmeet-uri ocazional. Intra si tu pe facebook pe grupul „Bloggeri Constanteni”.

  2. Pingback:Eftinshop Constanţa – Despre Handmade şi DIY | CTC Constanța City

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *