Blogging, Știri & Trends
Cum sa iti faci pasaport in orasul Constanta
Cum sa iti faci pasaport in orasul Constanta

Cum sa iti faci pasaport in orasul Constanta

pasaport constantaAzi am trecut pe la Primarie sa-mi fac pasaportul. Pe la ora 9 dimineata eram acolo si nu era chiar atat de multa lume. Multi isi reinnoiau pasaportul, lucru ce ma facea sa ma gandesc la necesitatea unui alt birou doar pentru oamenii ce isi fac pentru prima oara un pasaport, insa…nu e urgenta o asemenea masura uneori.

Cat timp iti ia: 1 ora

Ce hartii iti trebuie: Chitanta de la CEC, Chitanta de la Trezorerie, Buletin, copie dupa Buletin

Acestea sunt necesare pentru pasaportul electronic valabil pe o perioada de 5 ani, pentru alte cazuri (reinnoire si pasaport temporar) vezi pagina asta. Pentru programul de lucru, vezi pagina asta.

Ok, s-o luam cu inceputul si pas cu pas. Ca sa-ti faci pasaport, trebuie sa te duci la Primarie, adica aici:

Dar mai intai de drumetia asta, trebuie sa faci una la CEC Bank. Cladirea se afla aici (sau alte sedii CEC, precum cea de la BIG-Cora Bratianu):
PASUL 1: CEC

CEC este Casa de Economii şi Consemnaţiuni care in urma unui rebranding din anul 2008 si-a schimbat denumirea in CEC Bank, avand sigla de mai sus. Cladirea se afla la o distanta de 10 minute de primarie, undeva in cadrul Postei Mari, langa fostul La Pizza sau fix paralel cu statia de taxiuri din zona. La fel ca la Primarie, CEC Bank se deschide la ora 8:30.

Cum intrati in cladire, va duceti in dreapta, unde veti vedea 3 ghisee. Ultimele doua de la perete va incaseaza taxa de pasaport. Azi era o cucoana foarte preocupata de barfe la telefon, insa si-a facut totusi treaba. Pentru pasapoartele electronice trebuie sa platesti 244 de lei si trebuie sa dai buletinul. Iti da o chitanta, iti da buletinul inapoi, semnezi si gata.

[Later Edit] 06/07/2016

Plata CEC se va face altfel de acum încolo. Citiți detalii aici. Cel mai probabil va apărea pe pagina Primăriei în curând detaliile contului unde se poate face plata. Mai exact, despre plata.

PASUL 2: TREZORERIE

A doua taxa ce trebuie platita, este cea de la Trezoreria din cadrul Primariei. Intri in primarie fix prin fata, cum se vede si in poza de mai sus, imediat pe stanga este un ghiseu unde are scris mare, atat taxa pentru pasaportul electronic de 5 ani cat si cea pentru pasaportul temporar de 1 an. Platesti 32 de lei, ii dai si buletinul, iti da o chitanta si gata.

[Later Edit]

Un vizitator al website-ului spune ca poti plati aceasta taxa si la CEC. Daca tot mergeti la CEC prima oara, ati putea intreba despre acest lucru.

PASUL 3: SUBSOLUL

Deci ai acum chitanta de la CEC si cea de la Trezorerie, mai ai nevoie de buletin si o copie dupa acest buletin. In cadrul Primariei se afla un xerox de care poti sa te folosesti.

Am spus ca fix pe stanga este ghiseul unde platesti Trezoreria (taxa consulara), in apropiere, sunt niste scari care duc la subsol. Cum cobori, pe dreapta, se afla 2 usi maro din lemn. Nu te duci la prima usa ci la a doua.

PASUL 4: PROCEDURA

Dupa ce intri in birou, ti se cer aceste documente. Persoana aflata inauntru te intreaba apoi 3 lucruri: culoarea ochilor, inaltimea si numarul de telefon.

Apoi, te pregatesti de poza, inauntru ai o oglinda pentru a te putea aranja. Poza de mai sus este un exemplu al mediului din acel birou. Daca esti fata, nu e recomandat sa fii machiata si „mascata”, caci poza din pasaport trebuie sa arate trasaturile exacte ale fetei, pentru a putea fi recunoscut mai usor. Te asezi si ti se face poza. Eu am dat de un domn foarte de treaba si mai mi-a facut o poza in plus caci in prima aveam ochii ceva mai inchisi.
Dupa aceasta poza, esti invitat sa semnezi pe un aparat digital, aceea este semnatura ta digitala. Dupa semnatura, trebuie sa ti se ia amprentele tot pe un aparat digital. Pui prima data degetul aratator de la mana dreapta, apoi aratatorul de la mana stanga. Atat, doar doua degete, apasate pe un aparat digital. Ti se da sa semnezi o foaie si gata.Pasaportul electronic se face in 14 zile si este valabil pe o perioada de 5 ani. Mai repede de 14 zile nu este posibil, mai ales deoarece se fac la Bucuresti. Cam greu dar…asa este. M-am mirat ca nu mi-a dat nici o dovada ca am depus acele foi, adica totusi, am dat si bani pe chitantele alea si eu acum nu pot dovedi asta. Insa, poate asa este procedura, nu tin minte sa-mi fi dat la buletin ceva. Numai stiu…
REZUMAT
Deci, pasaportul este de doua feluri: de 5 ani si de 1 an. Cel de 5 ani se numeste „electronic”, cel de 1 an se numeste „temporar”.
Ca sa faci un pasaport electronic, ai nevoie de buletin, o copie dupa buletin si 276 de lei pentru a plati chitanta data de la CEC si cea data de la Trezorerie. Duci documentele in biroul care trebuie, faci ce ti se cere si gata. Aceste lucruri se pot rezolva chiar si in 45 de minute.
Pentru pasaportul temporar faci aceleasi lucruri, doar ca pretul este putin de tot mai mic, mai exact 216 Ron. In ce consta pretul, vedeti pe site-ul oficial al Directiei Generale de Pasapoarte Cta.
[Later Edit] 14-09-2010
Azi mi-am ridicat pasaportul. Am intrat tot la subsol si m-am dus la nenea din biroul alb din pvc. I-am dat buletinul, mi-a dat pasaportul. Atat.
[LE] 30-03-2016
Mai nou, pasaportul simplu electronic costa 261 de lei + 22 lei (taxa eliberare pasaport). Pentru minorii sub 12 ani, costa 258 de lei in total. Pentru pasaportul temporar platesti 219 lei si il poti ridica in termen de doua zile.
[LE] 17-10-2017
Aruncă un ochi și pe știrea despre programarea online. Vezi AICI.

17 comentarii

 1. Anonymous

  eu am avut o problema cu buletinul arata cam rau si mi-a zis ca trebuie sa fac altul….dar inainte de toate am platit chitanta la cec bank. stie cineva cat este valabila chitanta? buletinul il iau in 101 zile….

 2. Anonim

  eu am avut o problema cu buletinul arata cam rau si mi-a zis ca trebuie sa fac altul….dar inainte de toate am platit chitanta la cec bank. stie cineva cat este valabila chitanta? buletinul il iau in 101 zile….

 3. cosinus1982

  De la 1 Aprilie s-a modificat tariful pentru eliberarea pasapoartelor. Astfel, pentru un pasaport simplu se plateste in total 302 lei (270+32).
  Plata se poate face la oricare CEC Bank (nu doar la cel din centru). Se taie 2 chitante, una pentru suma de 270 lei, cealalta pentru suma de 32 lei.
  Si inca ceva, pasaportul nu se elibereaza la Primarie ci la Prefectura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *