Blogging, Știri & Trends
Cum să nu trimiți o petiție anonimă ! Răspuns ANPC !
Cum să nu trimiți o petiție anonimă ! Răspuns ANPC !

Cum să nu trimiți o petiție anonimă ! Răspuns ANPC !

Sătuli să trimiteți mail-uri peste mail-uri fără a primi un răspuns înapoi deoarece cineva consideră că întrebăriile d-voastră sau petițiile d-voastră sunt…anonime? Ei bine, acum există o soluție! La prețul de minim 512 Kbps conexiune internet, puteți intra pe blogul meu pentru a afla cum anume trebuie să înfăptuiți o asemenea acțiune!
Încep simplu: Pe Word Wide Web alias Web alias Internet alias Net, putem trimite mail-uri oricui. Problema este că unii nu ne răspund. De obicei, nu e problemă, e doar un drept de care ei profită, în alte situații însă, când vorbim de Instituții sau Autorități, aceștia sunt absolut obligați să ne răspundă!
p.s. Dacă vă plictisește ce zic aici, dați scroll down pentru Concluzii la finalul articolului.
În data de 14 Mai 2013, trimiteam un mail celor de la ANPC:

Bună ziua,

Mă numesc blablabla, un cetățean al orașului Constanța. Am câteva întrebări pentru care instituția dumneavoastră este categoric calificată a-mi răspunde.

1. OG 27/2002 este unica lege privind întrebările adresate unei instituții sau unei firme prin care aceste entități devin obligate să-ți răspundă înapoi? Adică, există diferență între situațiile când nu-mi răspunde la un e-mail ba Primăria, ba o Bancă anume, ba un website de comerț on-line? Sau toți se raportează la această lege?

2. Art. 7 spune „Petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si vor fi clasate potrivit prezentei ordonante.”. Niciodata nu am înțeles asta. Ce înseamnă „date de identificare a petiționarului”? Doar Nume și Prenume? Nume, Prenume, CNP și KT? Nume, Prenume, CNP, KT și membrii ai familiei ? Nu văd specificat nicăieri deci…ce înseamnă? De asemenea, cel ce primește petiția, este obligat legal să mă atenționeze și să-mi CLARIFICE lipsa datelor de identificare?

3. Art. 8 spune „Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.”. Ce înseamnă „de la data înregistrării petiției” ? Se înregistrează atunci când trimit petiția? Se înregistrează cumva iar apoi mă anunță și pe mine de această înregistrare?

4. Dacă trec 30 de zile, ce dovadă pot aduce eu și cui că respectiva instituție nu mi-a răspuns? Este suficient mail-ul de trimitere ca dovadă (mail ce evident conține toate datele trimiterii)?

Sper din suflet să mă lămuriți!

Cu stimă,blablabla

 –––––––

Destul de rapid, mi-au răspuns în mod ironic că nu îmi pot da informații căci tocmai am trimis o petiție anonimă. Însă mi-au specificat ce trebuie să scriu în conținutul e-mail-ului pentru a mă lua ei în seamă: nume, prenume, adresă și număr de telefon. Am retrimis exact același e-mail cu informațiile updatate și am așteptat exact 7 zile. Astăzi, aceștia mi-au răspuns:

 

Dacă nu aveți chef să dați click dreapta iar apoi „Copy Image Location” pentru a vedea imaginea în mărimea naturală, vă transcriu eu aici:
Stimate Domn,
 
Referitor la adresa înregistrată la A.N.P.C. sub numărul ……………, precizăm următoarele:
 
1 Aspectele de drept supuse discuției, sunt reglementate explicit și concret prin O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, act normativ cadru ce are ca obiect reglementarea modului de exercitare de către cetățeni a dreptului de a adresa autorităților și instituților publice petiții formulate în nume propriu, precum și modul de soluționare a acestora.
2 Pentru o corectă interpretare a dispozițiilor sale, actul normativ citat trebuie analizat prin coroborare cu normele de drept generale existente, în legislația națională.
De precizat că, fiecare instituție are un comportament specializat de relații cu publicul ce se ocupă de primirea, înregistrarea, și expedierea răspunsurilor către petiționari, în termenele stabilite de lege.
 
Față de cele de mai sus, vă asigurăm, în continuare, de tot sprijinul.
 
Cu stimă
PREȘEDINTE
Bogdan Cristian Nica
Îi mulțumesc domnului Nica pentru răspuns. De asemenea, repet: În general instituțiile îți răspund la e-mail-uri, deci nu mai fiți așa cinici! Luați-mi formularea mea drept model, nu știu. Am mai primit până acum asemenea răspunsuri și nu e miracol…e Lege.
Am notat paragrafele de mai sus cu 1 și 2. La punctul 1 vreau să mă declar puțin nemulțumit. Eu înțeleg absolut toată formularea asta căci mă pasionează Dreptul, deci rezumatul la punctul 1 este: Da da, legea OG 27/2002 se ocupă de ceea ce doriți. Mda, mulțumesc, asta știam și eu și asta punctam și eu. Prin contextul meu mai punctam că totul nu este atât de explicit și concret. Dar, în apărarea răspunsului, mi-a îngroșat cel puțin destinatarul concret iar în esență probabil nici nu avea cum altfel să-mi răspundă. Gen: ce vezi, aia e.
Fac o paranteză. Mulți oameni educați și mult prea oficiali, uită să exprime simplu ceea ce au de zis. De aia și dau în articolele mele lucruri mură-n gură, căci unii pur și simplu n-au avut de-a face până acum cu așa ceva și ar putea totuși să învețe, dar trebuie explicat pe un înțeles comun.
La punctul 2 spune ceva de genul că trebuie să te descurci. Este exact situația aia de circumstanță. De exemplu, dacă cineva îți fură telefonul mobil, nu poți spune doar că a făcut asta și atât, trebuie să te apropii cumva de ceva tangibil, să ai o filmare sau o serie de telefon. În cazul petiției, te uiți la Termeni și Condiții, la specificul entității cu care vrei să comunici. E mai dificil aici puțin căci trebuie să faci o muncă de detectiv. Dar în mare parte, tu trebuie doar să te ocupi de standard: telefon, scrisoare sau e-mail + datele tale de identificare de bază.
CONCLUZII
I
Dacă vrei să trimiți o întrebare, reclamație sau orice lucru ce până la urmă se numește Petiție unei Autorități sau Instituții Publice, poți s-o faci conform OG 27/2002.
Nici nu trebuie să te complici cu legea momentan, tu doar trimiți plângerea sau întrebarea, semnându-te cu numele și prenumele, adresa și numărul de telefon.

LATER EDIT: La mine a functionat mai mereu cu nume prenume si o parte din adresa ce ma identifica in evidentele publice. O singura institutie mi-a batut obrazul ca ar fi preferat Nume Prenume si TOATA adresa sau numar de telefon. Asta insa nu este mentionata si clarificata in OG 27/2002, actualizata 2016.

Nu e ca și cum trimiți aceste informații unui oarecare. Eu sunt foarte secretos de fel dar dau cu lejeritate orice informație personală unei instituții căci știu că n-ar îndrăzni aceștia să facă publică undeva această informație. Îmi pun baza pe ce spun în urma sancțiunilor aspre vizând asemenea fapte.
II
Aștepți apoi câteva zile, maxim 30 de zile spune Legea. Din experiența mea, mulți îți răspund ba în 7 zile ba în 14 zile. Mulți oameni se impacientează după 3 zile poate, căci întradevăr erau înflăcărați pe moment. După 30 de zile, putem să ne răzbunăm cum vrem dacă e cazul.
III
Ajută să fim cu ochii în patru și la Termeni și Condiții afișat uneori pe diverse site-uri oficiale, deși în general dacă dai atâtea informații personale, orice coroborare ar fi cu normele de drept, aceștia tot vor fi obligați să-ți răspundă în același termen menționat.
IV
Rămâne apoi să-ți dai seama ce este aia o Instituție și ce este aia o Autoritate. De exemplu, Banca este o Instituție, una Financiară. Aceștia intră sub incidența aceleiași legi. Drept urmare, mi-au răspuns și mie de curând cei de la Allianz-Țiriac în termenul de 30 de zile, căci erau obligați să facă asta, oricât de ușor impersonală era petiția mea. Aveam date de identificare, date personale de Contract, nu puteau refuza petiția pe baza lipsei de informații căci îi sancționa Legea. Alt exemplu este Antena Group să zicem. Este o Societate Comercială deci se schimbă jocul aici. Pentru a afla cum pot să contactez compania și dacă să mă aștept la un răspuns, trebuie să caut mai multe informații, să fac legături.
Din experiența mea, non-instituțiile publice nu prea îți răspund la e-mail-uri. Drept urmare, folosesc un truc. De exemplu, dacă am o problemă cu un conținut media la TV, nu îmi bat capul cu entitatea media ci mă duc direct la CNA, căci ei sunt obligați să-mi răspundă. Dacă am o problemă cu un serviciu, nu stau să mă plâng la furnizor (asta dacă știu că nu există cale de negociere) ci mă plâng direct la ANPC. În timpul Liceului am avut un caz în care m-am plâns de ceva la Inspectoratul Județean al Învățământului. Nu mi-au răspuns. A doua zi, am trimis un e-mail cuiva din Ministerul Învățământului. În două ore parcă, eram chemat la Liceu căci s-a făcut o comisie din absolut toți membrii importanți ai liceului căci i-a sunat Inspectoratul Județean să se plângă, că au fost luați la întrebări de Ministerul Învățământului despre o petiție de-a mea. Deci așa se face treaba! Este exagerat puțin cu acest exemplu, deși situația era excepțională, dar dovedește ușor Ierarhia și importanța ei.
Trăim într-o țară dezechilibrată dar să nu credeți că nu există niciodată un superior chiar și pentru cel mai mare om din preajma voastră.

2 comentarii

 1. Bla Bla

  N-ai inteles nimic din lege. Probabil ca nici n-ai citit legea.
  Te semnezi cu adresa si numarul de telefon ??? :)))))))
  Nu mai prosti lumea. Uitate la definitia semnaturii. Exista si prevederi legale care reglementeaza semnatura.
  In caz ca nu stiai (sunt sigur ca nu stiai) semnatura poate fi olografa sau electronica. A ta de care era ?? Ca si eu pot sa-mi fac o adresa de emai cu numele tau si sa cer sa-mi trimita scrisori la adresa ta de domiciliu pana o sa te saturi de atata atentie. Sac Sac.

  1. Joie Negru

   Numarul de telefon vad ca nu-i tocmai relevant. Poate atunci cand vrei sa ti se raspunda in acest mod, dar adresa DA. Ce vrei sa zici? Da, pot si eu sa fac pe numele tau multe, dar asta e alta discutie. Ca sa fii sigur ca ti se raspunde, zici nume prenume si adresa. Daca nu, nu ti se raspunde sau ti se spune ca e anonima petitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *