Blogging, Știri & Trends
Despre alimentul japonez Natto și alte super alimente
Despre alimentul japonez Natto și alte super alimente

Despre alimentul japonez Natto și alte super alimente

natto mancare japonezaVă recomand miniseria de documentare „Superfoods: The real story” de la BBC și puteți să vă aruncați un ochi și pe documentarul „The truth about healthy eating”, tot de la BBC.

În seria sus-menționată se analizează obiectiv și bazat pe știință, care dintre alimentele considerate super alimente sunt întocmai asta. Prezentatoarea este foarte simpatică (îmi amintește de Cameron Diaz) și se implică și ea în cele mai detaliate teste clinice pentru a afla rezultatul acestor lucruri asupra corpului uman.

Natto, de exemplu, este o mâncare tradițională japoneză. În unele părți ale Japoniei, mai degrabă. La noi nu prea se găsește, poate doar pe fitto fitt. Mai dați-mi voi o sursă dacă știți. Natto este făcută din boabe de soia, fermentate cu ajutorul unor bacterii benefice. Pare să fie confirmat ca un super aliment, bogat în vitamina K2, numai bun pentru sănătatea oaselor. Extrem de bun de fapt. Prezentatoare a ajuns într-un laborator japonez iar medicul de acolo i-a arătat o hartă a japoniei, colorată în diverse culori. Partea de Est a japoniei, mare consumatoare de Natto, arăta foarte bine. Alte părți ale țării, ce displac acest aliment, vorbeau despre multe accidente cauzate de atrofierea osoasă.

Natto se poate servi crud, dar poți să-l combini cu orez sau cu diverse sosuri. Mulți nu-i prea suportă mirosul, dar este foarte benefic pentru sănătate.

Superfoods-The-Real-StoryAlte superalimente sunt cele normale și ieftine: roșiile, varza, cafeaua, ceaiul negru…

Se fac în această emisiune comparații între alimentele scumpe și cele ieftine iar cele ieftine de obicei ies în câștig sau au același efect precum cele mai scumpe. Laptele este de asemenea foarte bun (cel normal, dar și cel organic), iar cel din soia nu este de fapt atât de indicat. Apa e extrem de utilă ca hidratare după un workout, dar apa de nucă de cocos (mai scumpă) își arată efectul la exerciții mai intense. Ceaiul de saffron (șofran) pare să aibă un efect asemănător antidepresivelor, ba chiar fără efectele adverse grave ale antidepresivelor.

Ouăle sunt mai eficiente fierte sau chiar prăjite în ulei, mult mai benefice ca transformarea lor în omletă. Cartoful dulce este mult mai bun ca cel standard. Varza furajeră pare să fi întrecut varza verde normală, dar alt doilea documentar arată valori asemănătoare la ambele. Teff-ul este o specie de cereale din Etiopia, foarte bogată în conținut de Fier. O găsim la noi de asemenea prin pâine cu sau fără Gluten. Căpșunile sunt de asemenea mult mai ieftine și mult mai eficiente ca multe alte fructe de pădure. Shake-urile n-o să-ți dea niciodată un exces de antioxidanți, căci al nostru corp se reglează singur în felul său… Foarte bune sunt și…alegele. Acestea previn depunerea de grăsimi în corpul nostru.

Secretul este să combinăm o doză suficientă de alimente de zi cu zi, pentru un organism puternic și echilibrat. Chiar și detoxifierea nu are un efect mai bun ca mâncatul sănătos. Multivitaminele sunt nule, ba chiar pot face mai mult rău. Vezi asta în al doilea documentar. Multe multe lucruri interesante. Ne-ar trebui și nouă românilor astfel de cercetări și astfel de emisiuni!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *