Duminica trecută, bloggerii implicați în campania Yuka Mobili au vizitat sediul respectivei firme din nou și au învățat câteceva despre Psihologia Culorii cât și despre Stiluri de Amenajări Interioare. La fel ca la orele din timpul Liceului, eu am chiulit. Dar voi compensa fiind prezent în următoarele două Duminici.
Deși n-am fost prezent la Lecția live, nu am fost lăsat pe dinafară și am primit câteva materiale despre temele discutate. Mi-a plăcut mult ce am primit căci este exact ca un curs din Liceu sau Facultate, explicat în mod tehnic sau simplu. N-o s-o lungesc prea tare și vă voi vorbi mai întâi despre Psihologia Culorii.
Psihologia culorii este domeniul de studiu care analizează efectul culorii asupra comportamentului uman și asupra sentimentelor. Este considerat ca Medicină Alternativă, mai mult sau mai puțin în ghilimele. Cred asta, căci o văd des evocată nu doar în ambientul din propriul nostru cămin dar și în domeniul Stilului Vestimentar și în Spa-uri și Clinici și în orice loc posibil. Culorile din Natură iar apoi din Societate au avut mereu un efect vast asupra ființelor. Omul reacționează instinctiv și genetic cumva în fața unei culori, la fel cum și o pasăre anume sau un animal mic știe instinctiv să nu se ia de viețuitoarele de o anumită culoare ce semnifică un grad de venin. Se spune că există câteva culori de bază într-o asemenea psihologie. Hai să vedem care sunt!
Începem cu Roșul, care are conotații pozitive precum: curaj, putere, căldură, energie, stimulare… Se spune că Las Vegas-ul folosește mult o nuanță de Roșu tocmai pentru a provoca omul să parieze excesiv. Este o culoare puternică, ce poate totuși sfida, ce poate însemna agresivitate sau ce poate miza pe impactul vizual. Mai țineți minte cum atâția români își cumpărau Dacii de culoare roșie? Dacă nu mă înșel, aceleași Dacii roșii erau și ținta procentual ridicată a hoțiilor. Există o psihologie subtilă între toate aceste aspecte. Albastrul aduce pe masă inteligența, încrederea, seninătatea, calmul…dar poate atrage și aspecte negative precum răceala sau distanța. Am avut în cameră pereții albaștrii cândva și întradevăr era calm acel mediu dar iarna mă cam lua cu frisoane. La o mobilă, mai ales de bucătărie, exprimă întradevăr o logică și o eficiență a obiectului, părerea mea. Dar asta trebuie potrivit bine cu restul mediului. Este considerată foarte potrivită penru Dormitoare, Băi sau Camera de Studiu iar pentru a nu mai fi așa rece, se recomandă o nuanță mai caldă a sa, mai domoală. Galbenul poate însemna Optimism și Încredere și respect de sine dar riscă să semnifice Frică și Anxietate pentru alții. Se spune că sugarii plâng foarte mult într-o cameră cu elemente de culoare galbenă. Ca sugestie, Yuka ne spune că s-ar potrivi acest galben într-un living sub forma unei canapele într-un decor de nuanțe brun și verde sau în Bucătărie între mobilă (wenge sau brun închis) și suspendat, sub formă de sticlă vopsită. Deși se spune că cei care aleg culoare Verde la mașină sunt ceva mai inteligenți, într-un spațiu închis semnifică mai mult Armonie, Echilibru, Iubire, Odihnă, Calm, Pace și toată lumea ținându-se prietenos de mână… Conotațiile sale negative pot fi însă Plictiseala, Stagnarea sau Enervarea. Este considerat ideal pentru dormitoare și camera de zi. Violetul este ceva mai luxos. Din paleta sa pozitivă notez Luxul, Autenticitatea sau Adevărul. Partea negativă a sa se spune că e introspecția excesivă. Să știți că eu mi-am ales culoarea camerei mele și chiar este violet. După un timp am venit și cu logo-ul nou pentru blog și cuvintele sale: abuz de contemplare. Dar ador culoarea asta, este calmă, întradevăr îmi exprimă un anume lux sau o adevărată calitate (a vieții, a stării…). O am amestecată cu o draperie gri și nu este așa nefast cum spune psihologia culorii despre această culoare. Dar ajungem și acolo…
Portocaliul poate însemna alinare, alimentație, căldură, siguranță ba chiar și senzualitate dar negativitatea culorii exprimă depravare, frustrare, lipsă a maturității. De asemenea poate să-ți creeze impresia de a avea un spațiu mai mic decât în realitate. Rozul este totuși popular și exprimă căldură, feminitate, sexualitate. Poatea părea copilăroasă o asemenea alegere (din cauza cultului Barbie probabil) dar este recomandată pentru dormitor. Am ajuns și la Gri. Pozitiv se spune că e aspectul de neutru iar negativ avem: lipsa de încredere, depresia, lipsa de energie. Poate să dea o senzație de tristețe dar în anumite produse (laptop, telefon, electrocasnice…) dă categoric o notă de high-tech și eficiență. Draperiile mele de culoare gri combinate cu camera violet rezultă ceva liniștitor dar și eficient. Este un echilibru sau mai degrabă este un cameleon al emoțiilor. Atât Violet cât și Gri ducându-te în senzația de relaxare și voie bună sau în cea de energie și simț practic. Eu din ambientul ăsta îmi scriu articolele! Negru. Nu. Nu Joie Negru, așa cum îmi spune Facebook, ci celebra non-culoare cică: Negru. Desigur că poate însemna răceală și opresiune și nefast și macabru dar uite că de multe ori alegem atâtea lucruri tocmai din cauza acestei culori ce poate exprima și rafinament, eficiență și siguranță. Yuka ne spune că poți folosi nuanța neagră pentru a-ți colora tavanul atunci când ai o cameră foarte înaltă dar că e total nerecomandat să faci asta la camere mici de înălțime. De asemenea, e foarte ușor să-ți scoți în evidență obiectul de nuanță neagră, plasându-l într-un fundal luminos sau neutru. Maroul exprimă seriozitate, căldură, natură, eleganță. Este recomandat pentru camera de zi și are dezavantajul că nu stimulează activitatea mintală. Diferitele sale nuanțe sunt totuși cele mai populare parcă (atunci când vine vorba de mobilă), căci reamintește de Natură.
.:: Voi reveni cu un articol nou, discutând Design și Amenajări Interioare la Yuka Mobili