Blogging, Știri & Trends
Diferența dintre alergătorii de cursă lungă și cei de viteză
Diferența dintre alergătorii de cursă lungă și cei de viteză

Diferența dintre alergătorii de cursă lungă și cei de viteză

Am văzut acum câteva zile poza asta pe Facebook și nu mi-a ieșit din sistem. 
Am văzut și eu cu ochii mei că mulți oameni care fac jogging sau care aleargă la Maratoane, nu au un fizic atât de pronunțat pe cât se așteaptă lumea. Ei pot să fie slabi-băț sau chiar „cu șunci”. La o alergare în pas moderat pot rezista și câteva ore dar problema o văd eu întradevăr la aspect. Nu știu cât de sănătos e un om atât de slab sau atât de neîngrijit în alte aspecte ale fizicului său. 
Chiar mă contraziceam cu o amică despre un cunoscut alergător din oraș și spuneam că îl ține pe el să alerge mult și bine și că are picioarele bine pronunțate dar că nu are cu siguranță pătrățele sub tricou și probabil nici prea lucrat nu e în acea zonă a corpului. Nu am avut ocazia nici unul din noi să-i ridicăm tricoul dar am promis că o vom face cândva. Sunt sigur că este așa cum am spus eu căci un om format e ușor de ghicit chiar și cu haine multe pe el.
Mulți Maratoniști nu lucrează la prea multe lucruri în afară de rezistență. Mulți alții da. Cu toate astea, Sprinterii sunt cunoscuți ca fiind acei oameni ce poate nu ar rezista mai mult de 30 de minute într-o sesiune de alergat dar ce ating viteze și distanțe mari în acest timp. Practic, un sprinter face exerciții fizice mai rapide și mai intense, pentru a-și dezvolta musculatura ce este necesară mișcării fizice cerute de un sprint. Maratoniștii lucreză cu un tip de fibre musculare mai lente ce le oferă o rezistență mai mare și oboseală minimă. Chiar și mușchii picioarelor Sprinterilor sunt mai dezvoltați desigur pe când Maratoniștii sunt singurii atleți ce au viața prelungită de la sportul practicat. Practic, Maratoniștii au un sistem cardiovascular îmbogățit la cote maxime pe când Sprinterii nu chiar. La Sprinteri se pot vedea însă nivele mari de enzime necesare procesului de generare a energiei din corp.
Eu aș vrea să fiu ambele. Nu vreau nici un corp prea pronunțat (ce deseori cred că este doar rezultatul unor suplimente sau steroizi mai rar) dar nici schelet nu vreau să fiu. De asemenea, îmi place că pot să alerg pe o distanță mai mare dintr-un foc, dar sincer…mă cam plictisesc. Am picioare lungi și îmi vine greu să nu le folosesc adevăratul potențial. Unde mai pui că mereu am preferat să-mi antrenez sprint-ul, un lucru cu care m-am mândrit mereu când eram copil, văzând că-i las pe toți în urmă. Așadar, cred că aș miza pe ambele categorii atletice. Oare se împacă bine ambele? Nu știu sigur dar…aș putea încerca să aflu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *