Blogging, Știri & Trends
Drumuri multe prin Constanța degeaba cu Euro rupți în buzunar
Drumuri multe prin Constanța degeaba cu Euro rupți în buzunar

Drumuri multe prin Constanța degeaba cu Euro rupți în buzunar

Dacă tot n-am avut gagică de V Day, azi mi-am făcut de lucru prin oraș. Ia să vedem unde schimbi euro rupți în Constanța sau dacă poți face asta!

Am niște euro…o bancnotă destul de valoroasă dar cam deteriorată. Am zis să mă duc să caut s-o schimb pe undeva. Citind pe internet, am aflat că responsabilă de schimbarea bancnotelor deteriorate este Banca Centrală Europeană ce colaborează cu Banca Centrala Națională a fiecărei țări din zona Euro. În România, această bancă este Banca Națională Română. Dar nici asta aparent nu era responsabilă de valută ci a dat responsabilitatea mai încolo către Banca Comercială Română. Aventura începe!

Am mers prima oară la BCR-ul de pe Bdul Mamaia. A mai fost cineva acolo cu aceeași problemă și nu i-a ieșit socoteala dar am vrut să mă duc și eu să mă asigur. Așteptam la rând și am văzut că persoana de la ghișeu era chiar veselă, lucru rar la persoane din spatele ghișeelor. Mă gândeam că o să devin destul de scandalagiu dacă mă ia cu absurdități și deja îmi părea rău să-i stric dispoziția, așa că am băgat-o în seamă pe doamna respectivă cu cea mai senină față a mea. I-am zis că vreau să schimb bancnota dar că nu știu unde. Mi-a spus persoana că înainte se schimba întradevăr la BCR dar că asta a fost până în 2012. Acum trebuia să caut la BNR, că sigur se schimbă acolo. Am zis senin că ok, că atunci o să fac drumul către BNR.

Unde e BNR în Constanța însă? Nu știu de ce n-am întrebat-o asta. Știam că-i la Gară dar am căutat repede pe mobil să văd adresa. Cică strada Traian nr. 51, așa spune website-ul lor oficial. Mbine. Ajung eu la Gară. BCR era doar. Am luat-o pe jos, spre Club Doors, căutând BNR deși știu zona bine și știu că nu mai e vreo bancă pe acolo dar…am zis să caut. La Doors îl întreb pe paznic dacă știe unde e BNR sau Traian 51. A zis că acolo e Traian 68, că ar trebui să mă duc mai spre Muzeul de Marină. Trec eu de Muzeul de Marină, trec de Colonadelor, de fosta bancă Raiffeisen…ciuciu. Mi-am amintit însă de clădirea veche BNR din Piața Ovidiu. Aia era mă, nu știam eu unde e dar uite că mi-am amintit. 

Am ajuns eu acolo, nu departe de Hotel Palace. Uite clădirea! Construcție terminată la 2 iunie 1925, cu un fronton decorat simetric cu motive vegetale în jurul unui blazon cu volută şi sprijinit pe două console canelate şi decorate, la rândul lor, cu ghirlande şi frunze de acant…ah, ce clădire! Nici asta nu era!!! Cândva, era BNR aici dar…s-a dus. Acum este Direcția Agricolă parcă. M-am așezat pe un fel de margine și stăteam acolo obosit. Între timp doi agenți de pază au venit pe lângă mine și mă întrebau dacă am auzit o alarmă ceva la magazinul de lângă. Era culmea să mă ia pe sus și pentru asta. Of.
M-am întâlnit cu cineva și mi-a povestit că a mai schimbat acum 4-5 luni bancnote deteriorate la sediul BCR de la Gară. Nu prea am crezut eu asta dar am zis să insist. Am trecut iar pe lângă fostul sediu Raiffeisen, pe lângă Colonadelor, pe lângă Muzeul de Marină dar pe drum am întâlnit o poștăriță! Ce taximetriști frate? Poștărițele știu totul. Am întrebat-o unde morții și răniții….ehem…unde avem noi sediul BNR în Constanța. Răspunsul m-a șocat!

Unii zic că e la Gară, așa cum spune site-ul oficial. Alții zic că nu mai avem sediu BNR în Cța. Poștărița m-a lămurit de fapt unde e BNR. M-am întors înapoi. Pe lângă Muzeul de Marină pe lângă Colonadelor pe lângă….STOP! Aici. În fosta banca Raiffeisen, la etajul 2 chiar! 

Am intrat eu. Clădirea arată părăsită, închisă. Am întrebat un paznic dacă BNR e la etajul 2 și a zis că da, dar că nu fac operații cu bani. Dar…pot să întreb. Zice să iau liftul și să mă duc la etajul doi. Zic ok, dau să plec și mă întreabă din senin dacă fumez. Foarte curios lucru de întrebat pe un client al unei bănci. Zic că nu și dau să plec. Îmi spune bucuros că bine fac, că e mai sănătos. Îi zâmbesc, îi aprob gândul și plec. Ajung la etajul 2. Pustiu și acolo. Exact ca în Armată sau în Poliție, un oarecare paznic stătea la o bancă pustie aflată pe hol. Mă întreabă unde mă duc și i-am spus că am o treabă de lămurit la BNR. A insistat să-i spun lui și i-am zis de valută. Mi-a spus că nu se ocupă BNR cu asta, mai ales pentru că ei nici nu au vreun sediu fizic în Constanța. Deci Banca Națională Română este tehnic un fel de Bancă Fantomă. Mi-a recomandat însă Trezoreria de pe Ștefan cel Mare, că acolo siiiiigur schimbă. Zic ok. O doamnă frumos îmbrăcată se duce spre el și îl întreabă ceva secretos în timp ce plecam, el o lămurește că doream să schimb o valută deteriorată. Mai mai că mă și împușcau în cap că am intrat în sediul lor secret de la etajul 2.

Deci, dragii moșului, BNR în Constanța se află la etajul 2 undeva căci sediu fizic de sine stătător nu are. Deși Banca Centrală Europeană obligă cumva BNR-ul să aibă grijă chiar și de valută deteriorată, asta nu se întâmplă!

Eram obosit dar am continuat drumeția pe jos. O iau eu spre Toni’s Trade, spre Poșta Mare și ajung eventual pe Mircea cel Bătrân. Odată ajuns acolo realizez că nu există nicio Trezorerie. Brusc mi-am amintit că atunci când am luat-o pe Bdul Mamaia dinspre Delfinariu, am văzut parcă pe undeva o Trezorerie uriașă. Cred că acolo trebuia să mă duc. Fuck my life. Nu. N-am mai avut chef! Nu azi! Am luat-o pe lângă Sala Sporturilor, să mă duc spre casă. Am văzut acolo un poster. Mâine joacă echipa locală feminină de handbal versus Craiova. E la ora 12:00 evenimentul, e intrare gratuită. Aș vrea să merg. Plec eu de acolo și un nene om al străzii mă întreabă dacă îi dau și lui o țigară. Îi zic că nu fumez, dau să plec și…deja vu! 
-Foarte bine faci! zise el.
I-am spus că e a doua persoană care îmi spune exact aceeași chestie. 
– Stai puțin! Stai să-ți zic ceva repede, să nu te plictisesc! spuse el. Se zice că omul are trei vicii mari dar de femei poți să te lași, te băutură te mai lași de asemenea dar de țigări nici dracu nu te mai scapă!
Ceva de genul a zis. Am zâmbit eu și am aprobat și am dispărut peste stradă și printre blocuri.
Când am ajuns acasă am zis să mă risc să șochez cu bancnota mea și pe cineva de la un Schimb Valutar. Am întrebat așadar o femeie de la un Exchange dacă îmi pot schimba o bancnotă dacă este deteriorată. A zis că depinde de cât de deteriorată este. Am arătat eu și mi-a spus așa convinsă de tot că nu, nu mi-o schimbă nimeni. A zis că doar BNR mi-ar fi schimbat-o dar că nu mai avem BNR în Constanța. I-am explicat eu unde e și i-am explicat ce drumuri am făcut. Mi-a recomandat și ea BCR-ul de la Gară, că poate acolo am șanse. Am plecat și de la Exchange, gândindu-mă cum naiba pot să am milioane bune în mână dar să nu le pot schimba din cauza unui sistem prost.
România, fiind în UE, este obligată să preia bancnotele astea și să le trimită peste graniță, să mențină viu un circuit. La noi, BNR cam dă bir cu fugiții. Așa că…să văd dacă mă rezolvă până la urmă BCR de la Gară sau Trezoreria de pe Bdul Mamaia sau chiar BNR, obligat de un sistem mai mare la care cu siguranță voi face o petiție. De abia aștept să văd unde voi fi trimis de data asta… Revin cu Update-uri dacă se schimbă situația.

[Update]

BNR mă anunţă că nu pot ei să-mi schimbe nimic dar apreciez că mi-au răspuns repede. De asemenea, mi-au recomandat acest link.

Un comentariu

  1. Emi

    Vai da ai avut rabdare nu gluma, ai facut ceva km, un sistem de tot rahatul. Eu la gara am mai schimbat euro deteriorati si marut, au primit si de 50 de centi :)) schimbasem un pumn de vreo 20E din monede, foarte ok la gara, fara rugaminti sau alte neplaceri. Multa bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *