Blogging, Știri & Trends
Drumurile constantene facute de straini
Drumurile constantene facute de straini

Drumurile constantene facute de straini

Ma bucur ca pe prima pagina a ziarului Cuget Liber de azi apare o asemenea stire.

In data de 6 August 2010, am trimis si eu o sesizare la cei de la Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta.  Subiectul era fix cel de mai sus. Inca astept raspuns. Atasat mail-ului erau cateva poze:

Repet, 6 august 2010. Adrian Gāmbuţeanu este sau era incompetentul din fruntea RAJDP Constanta si n-a binevoit sa-mi raspunda pana acum. In fine, au trecut fix 2 saptamani iar legea spune ca trebuie sa treaca fix 30 de zile, asa ca multi stangaci in ale conducerii profita de asta.

Dupa cum se vede in pozele de sus, nu doar ca nu ai trotuar, dar trotuarul se duce la vale, erodarea facandu-si de cap, o erodare aparuta de curand. Iar situatia drumurilor de tara cat de veche e? Un deceniu probabil, la fel ca si in Poarta 6 sau alte cartiere care de un deceniu sau de cateva decenii, au strazi stricate pe care nimeni nu le repara.

STRAINII FAC TREABA NU PRIMARIA

La ce se refera titlul? Pai, cand e vorba de facut treaba, Primaria nu face nimic. Cand vedeti stiri sau panouri de genul „Loc amenajat de Primaria Constanta”, voi chiar credeti asta? Nu. Nu e asa. Nu amenajeaza Primaria nimic, ci doar obliga pe altii sa faca. Asta se intampla de mult. De exemplu, cand baronul Edgar de Marcay a castigat licitatia preluarii Cazinoului de pe faleza Constanta in anul 1912, Primaria timpului i-a impus sa construiasca si un hotel. La fel se intampla si in zilele noastre. De ex, Tara Piticilor 2 din zona Pod de Butelii n-a fost facuta de Primarie, ci de un antreprenor care a vrut sa construiasca blocuri in zona. „Vrei blocuri? Faci si Parc!”.  Vrei aia? Fa aia! Samd. Primaria nu face nimic bun cu banii contribuabiilor, doar ii fura!

Deci, aici, poate doar sa vina cei care vor sa faca Seaside Mall ca sa le poata impune primaria sa faca si trotuare.

In fine, am mai trecut si eu prin aceasta zona si este absurd ce se intampla sau ce nu se intampla. Cand ploua chiar ca este dezastru. Soseaua Mangaliei este cea mai circulata sosea din Constanta si uite ca imprejurimile sale arata mai rau decat o regiune din Africa sau Somalia. Iar in zona nu se afla un targ mizerabil ci Real, Metro, Praktiker si altele. Deci o asemenea zona importanta, cam ar merita macar un trotuar…existent.

19 comentarii

 1. Joe man chill out, prea te-ai pornit.
  In primul rand il cunosc pe Adi Gambuteanu pot afirma chiar ca imi e prieten si te sigur ca e un profesionist.
  Cat despre trotuare:
  a fost amenajt cum trebuie troetuarul din fata Ion Tiriac unde e statia de autobuz.
  Lucrarile la restul trotuarelor din zona le vom demara pe parcurs ce se dezvolta zona nu are rost sa facem trotuare acum acolo ca dupa s ainceapa astia sa construiasca si sa se suie cu utilajele pe trotuare ca sa intre pe terenul respectiv, si utilajele vor distruge lucrarea deci bani aruncati aiurea.
  Unde a aparut eroziunea nu se poate interveni ca e propietate privata dupa cum vezi din PUZ.
  E normal sa oblig dezoltatorul sa bage bani si in alte lucruri nu numai in proiectul lui.
  Si am refer la parcuri, drumuri, sensuri giratorii, pasaje.
  Asa e in toata lumea.
  In USA lucrurile sutn chiar si mai drastice.
  Cat despre acuzele ca primaria fura iao mai moale ca nu ai dovezi si deja intri in zona penalului asa ca chill. :)

 2. joe

  Cum sa fie proprietate privata daca ala tehnic e trotuar? Cum sa nu aiba rost cand oamenii circula pe acolo de atata timp? Sa mor eu, greu ii misti din loc pe astia din PSD. La fel cum am zis si in mail-ul catre RAJDP, bani nu-ti trebuie multi iar lucrarile le termini si intr-o zi daca ai cu cine lucra. Sa zicem ca nu poti chiar intr-o zi, dar in 3-4 tot ai face intreaga portiune de la statia de autobuz pana la Praktiker.

 3. joe

  Si 3, dovada furtului este lipsa proiectelor pentru comunitate. Asa e in Romania, e simplu, matematica si logica pura. Banii pot fi calculati pana la virgula, caci stim ce taxe se dau, dar rezultatele unde sunt? Nu sunt. A, deci…se fura. Se face poate ceva in Mamaia, se face altceva…in Mamaia, dar nu se face in oras, cam tot in domeniul furtului intram.

 4. jack

  Din pacate ai trimis mailul gresit la RAJDP.
  RAJDP se ocupa cu drumurile judetene, nu cu trotuarele de pe raza orasului iar legat de valoarea lucrarii ai sa ramai surprins daca vei cere unui proiectant de meserie sa faca o estimare a valorii lucrarii.

 5. jack

  Sesizarea trebuie facuta la primarie,
  ea administreaza strazile si trotuarele de pe raza municipiului.
  RAJDP administreaza doar drumurile judetene, drumuri de interes judetean (intre localitati mai importante din judet, de exemplu DJ 391 Mangalia – Negru Voda)

 6. cosinus1982

  RAJDP se ocupa de drumurile judetene nu de cele din municipiul Constanta. de trotuarele si strazile din oras se ocupa primaria prin firma care se ocupa de asfaltare in intregul oras. din cate stiu eu direct responsabila este R.A.E.D.P.P. daca nu ma va contrazice un constantean :)

 7. jack

  Ba da, dar este in sarcina primariei sa aiba grija de strazile din localitate.
  Drumurile sunt impartite pe categorii:
  – Drumuri de interes national – administrate de compania de drumuri nationale si autostrazi
  – Drumuri de interes judetean – administrate, la Constanta, de RAJDP
  – Drumuri comunale – administrate de comunele pe raza carora se afla
  – strazi in localitati – administrate de primaria localitatii respective.

 8. cosinus1982

  se afla. dar rajdp este o regie care functioneaza ca operator economic. rajdp se afla in subordinea consiliului judetean care la randul lui da in administrare catre rajdp drumurile judetene (asta a fost si motivul pentru care s-a infiintat la vremea lui rajdp). astfel pe toate drumurile judetene de pe raza judetului Constanta se efctueaza lucrari de catre rajdp. drumurile nationale de pe raza judetului Constanta se afla in administrarea Companiei Nationale de Drumuri si Poduri care organizeaza licitatiile pentru acestea la fel cum face si pentru autostrazi. Pe de alta parte rajdp functioneaza si ca operator economic si astfel, prin contracte cu primariile din judet executa lucrari pe drumurile care apartin acestora (drumuri comunale in general) precum si pe strazile din interiorul localitatilor. In cazul municipiului Constanta, primaria a decis sa incheie contractul celebru cu firma care executa toate lucrarile de drumuri de pe raza municipiului. Tot rajdp se ocupa si de deszapezirea drumurilor judetene si a celor comunale prin aceleasi contracte cu primariile de care vorbeam mai sus.
  mai multe date despre rajdp gasesti pe rajdpct.ro
  este un site foarte bun deoarece acolo gasesti harti cu toate drumurile din judet si date tehnice despre acestea. :)

 9. cosinus1982

  raspunsul e simplu. va veni si randul lui conform planificarii facute. din cate retin eu termenul limita pentru finalizarea asfaltarilor pe strazi si trotuare in intregul oras este 2013. aceeasi situatie cu lipsa trotuarului este si pe varianta in zona polus. in momentul in care traficul de pietoni acolo va creste (momentul deschiderii polus) vei vedea ca exista aceeasi problema ca si la real/metro. dar despre asta voi mai vorbi pe forum.

 10. cosinus1982

  ma refeream la trotuarul de pe marginea bulevardului ca si cale de acces pietonala atat dinspre baba novac cat si dinspre stadionul badea cartan. sa nu-mi spui ca dezvoltatorul va fi obligat sa faca trotuar si prin dreptul cimitirului de exemplu. trebuie sa intelegi ca acolo lumea nu va veni numai cu masina personala sau cu mijloacele de transport ci si pe jos.

 11. Oarecum da va face si pe langa cimitir.
  In ce sens dezvoltatorul e obligat ca intre mall si cimitir sa faca sosea-mai exact s aprelungeasca Delavrancea pana in Aurel Vlaicu, iar in partea din spate, intre Stefanita Voda si Baba Novac sa amenajeze o alta sosea.
  La fel trotuarele de pe Baba Nova cnu vor fi facute anul asta ci spre sfarsirul anului viitor inceputul lui 2012 deoare ce Baba Novac pe portiunea intre Aurel Vlaicu si Showrrom-uri urmeaza a fi latit.

 12. cosinus1982

  astea sunt lucruri bune.
  totusi ar fi si mai bine ca dupa refacerea de la fundatie a bulevardului aurel vlaicu sa se faca si trotuarele pe marginea lui (acolo unde nu exista) deoarece, odata cu deschiderea variantei de ocolire, acest bulevard va deveni o artera principala a orasului si nu va mai ramane doar „soseaua de centura”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *