Acest articol este un apel la bătrânii din Iași ce poate își amintesc de această persoană.
M-a contactat acum ceva timp o fată un băiat din Israel, numit Orel. Acesta și-a construit o pagină de Facebook (dați și voi un share) în speranța găsirii oricărui neam rămas în România sau măcar a unor cruci.
Povestea este aceea a Suzanei Hershcovitz, o femei născută în Iași a căror părinți și soră au murit în timpul pogromului din 1944. Suzana a fost protejată de câțiva localnici iar în anul 1946 a reușit să plece din România și să se stabilească în Israel. Aceasta a murit în Israel în anul 2004. În urma ei însă, în Iași, au rămas probabil câteva rude din neamul Hershcovitz. În acest sens, am scris adineauri un e-mail către Evidența Populației din Iași, cerând un ajutor din partea lor. Dacă locuiți în Iași, ați putea ajuta mergând în Cimitirul Evreu, căutând și pozând morminte ce sugerează prezența membrilor din acești neam sau vorbind cu bătrânii din zonă pentru a afla dacă au cunoștințe despre această persoană sau despre acest neam.
Vorbind cu Orel, am luat-o pas cu pas să fac un arbore genealogic standard în Paint pentru a înțelege situația mai bine. A ieșit ceea ce vedeți mai jos:
Ar fi frumos să reușim să rezolvăm ceva. Vă țin la curent dacă ajungem undeva cu acest demers.
p.s.
Dacă faceți vreo poză pe la Cimitir, căutați-l pe Ițic (Ithik sau Ithak) Hershcovitz în divizia „familie” 12/b, rândul 2, numărul 10 iar pe Haia Hershcovitz în divizia 5/b, rândul 3, locul 4. În ciuda documentelor oficiale israeliene, moartea lui Îțic s-ar putea să fie notată cu data de 11 Decembrie 1945 iar a Haiei cu data de 2 Mai 1943.
[LE] Am primit răspuns din Iași
p.s. Citește și: Imagini noi cu pogromul de la Iași