Blogging, Știri & Trends
Explorare Urbană: Casa Alléon
Explorare Urbană: Casa Alléon

Explorare Urbană: Casa Alléon

Astăzi, mi-am luat prietena într-o mică explorare urbană prin oraș. Nu știam unde o să ajung, însă mi-a atras atenția celebra Casă Englezească de lângă Colegiul Mihai Eminescu. Aceasta se află pe strada C.A. Rosseti, nr. 7.

Numele ei oficial este Casa Alléon. A fost gândită începând cu anul 1881 de către bancherul Jean Gerard Alléon, care i-a dat contur cu ajutorul arhitectului grec Pelopidas D. Couppa. Construcția a primit aprobare în data de 6 Octombrie 1882, iar în data de 25 Martie 1883, planul clădirii a fost înlocuit cu unul nou, cuprinzând noi elemente, inclusiv turnul. Al treilea plan și cel final, venit în completarea celor anterioare, datează din 29 August 1883. Elementele sale aparțin stilului victorian si gotic venețian, conturând un stil arheologic eclectic. Clădirea cuprinde demisol, mezanin, etaj şi o mansardă parţială.

Explorarea a început îndeajuns de simplu, cu o mână apăsată pe clanța de la intrare pentru a verifica dacă această clădire este accesibilă. Am avut noroc, ușa era deschisă. În interior, ne-a întâmpinat un bărbat, ce face parte dintr-un grup de muncitori din Prahova, ce sunt cazați în această locație, pe parcursul lucrărilor pentru restaurarea unor clădiri vechi din zonă. Acesta nu a avut nimic împotriva fotografierii clădirii, așa că am continuat cercetarea.

M-a surprins simplitatea și pustietatea detaliilor acestei case. Nu am găsit nimic impresionant în materie de detalii decorative, totul era șters și simplist. Holurile sunt înguste iar camerele erau ori goale, ori pline de moloz sau gunoaie. Am urcat pe o scară circulară de beton tocmai până în pod, unde în mare parte era întuneric. Doar doi porumbei își făceau veacul prin această zonă întunecată a clădirii.

În ciuda diferenței majore de stil și detalii de interior aflate în contrast maxim cu exteriorul, a fost o explorare fascinantă.

Am făcut câteva poze și un filmuleț. Pozele pot fi găsite pe contul meu de Facebook, aici.

https://youtu.be/zh-rKnsVQfM

Referințe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *