Blogging, Știri & Trends
Femeia cu harță
Femeia cu harță

Femeia cu harță

Goală și pustie, regina Elisabeta își așteaptă muza înapoi pe soclu dar în van.
Povestea acestei statui începe din anul 1937, când a fost dezvelită cu mare fast publicului larg de Ziua Marinei, o zi dedicată în mare parte reginei Elisabeta de Neuweid, soția lui Carol I. Artistul din spatele lucrării este Ion Jalea iar regina din spatele motivației este aceea care adora să privească marea și marinarii săi și care a insistat să facă parte mereu din viața marină locală. Comuniștii, geloși din fire, venind la putere, au schimbat multe lucruri, inclusiv dovezi ale conducerii regale. Străzile cu denumire regală și-au schimbat numele, porțile regale au fost îngropate sub pământ, ba chiar și inofensiva statuie a fost ascunsă sub un nume fals în subsolul Muzeului de Artă Populară cândva de-a lungul anului 1948.
În 2014, statuia vede din nou lumina soarelui de pe faleză dar…ceva lipsește. Sub ea, pe soclu, exista o muză numită „fata (sau femeia) cu harpă”, o muză despre care cei de la Observator relatează că a fost donată cu titlu gratuit în anul 1971 municipiului Medgidia. De aici începe un adevărat teatru comico-tragic.
Avem statuie dar nu avem muză!
Primăria Constanța a căutat să primească înapoi muza pentru a reîntregi patrimoniul local și o parte din istoria noastră dar Luminița Vlădescu, viceprimarul Medgidiei, are chef de harță și dă de înțeles că ne-ar da-o dacă facem și noi ceva pentru ea, o recondiționare a propriei lor fântâni unde până acum a fost depozitată muza sau ceva. Știți cum e, o mână spală pe cealaltă. Câtă nerușinare! Să faci troc cu asemenea elemente sensibile de artă și cultură a unui oraș. Comedia nu se oprește aici. Cumva, Primăria Cosntanța dorea să dea la schimb o altă statuie. Văzând că e vorba despre o recondiționare a unei fântâni și că va costa mai mult poate, au decis să n-o facă. Noi? Orașul fântânilor? Suntem cei mai calificați! În fine, comico-tragic e că Primăria Constanța s-a bosumflat și a decis să lanseze o licitație publică pentru a găsi un sculptor pentru a face o replică a muzei!
Dragă primărie, o replica pentru ce? Ce credeți că veți face cu ea? Credeți că veți posta o replică a lui Ion Jalea alături de un original Ion Jalea în același ansamblu artistic? Că de făcut schimb cu Medgidia e clar că nu e cazul, căci ei vor fântână și poate câteva din sacoșile alea cu ulei, zahăr și pui. Mie unde caut să mă angajez mi se cere experiență, la Primărie se intră pe bază de cât de multe poante poți să faci sau cum funcționează?
Așadar, așteptăm un punct culminant din această poveste, o anulare a licitației Primăriei locale și o deșteptare a primăriei Medgidia!

2 comentarii

  1. reverse

    Dau dreptate edililor Mangaliei.
    O intreaga piata este construita in jurul statuii, si e acolo de peste 30 de ani. Paguba creata lor ar fi incomparabil mai mare cu castigul nostru – Constanta are o sumedenie de statui, apoi, grupul statuar al Reginei cu muza este de interes secundar pe faleza. Eminescu & Calliope e no.1 si e normal sa fie asa.

  2. joe

    Ce treaba are Eminescu cu orasul Constanta? A venit si el o data la un hotel ce nu mai exista. Pe cand regina Elisabeta a sustinut marina, educatia si orice altceva in colaborare cu actiunile regelui Carol I. Si nici macar nu avem o strada in Constanta care sa se numeasca „Carol I”. Medgidia dar si Primaria Cta sa-si bage mintile in cap!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *