Blogging, Știri & Trends
Fostul cinematograf Majestic
Fostul cinematograf Majestic

Fostul cinematograf Majestic

M-am tot plans pana acum de disparitia cinematografelor constantene, atat pe ctc (aici) cat si pe joe’s blog (aici).

Sa facem un rezumat. Extrag din joe’s blog:

Povestea disparitiei cinematografelor a inceput in 2003, cand o hotarare de guvern a trecut 120 de gradini de vara si cinematografe din patrimoniul Romaniafilm in patrimoniul Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Dupa acest moment, mai toate 18 cinematografe si gradini de vara din judetul Constanta au ajuns licitate si brusc retrocedate. Pe 25 aprilie 2010, anuntam ca cinematografele au intrat din nou in patrimoniul Romaniafilm alias RADEF, reteaua de cinematografe aflate sub autoritatea Ministerului Culturii.

Chiar si asa, nu s-a schimbat nimic. Insa, momentan e bine sa ne amintim ce am avut ca sa putem sa aspiram in continuare la o schimbare. Eu unul mi-am amintit ca mai exista un cinematograf in Constanta, respectiv cinematograful Majestic.

Cladirea in care se afla cinematograful, a fost construita in anul 1911. Pana in 1929 isi primise deja o denumire: „cinema Regina Maria”. Ulterior, numele a fost schimbat in „Progresul” si apoi in „Majestic”.

In iulie 2003, cladirea cu tot cu cinematograf a ajuns – desigur – in proprietatea unei persoane care se presupune a fi mostenitoarea de drept a cladirii. Apoi, cladirea a fost vanduta unui om pe unme Gheorghe Slabu pentru suma de 250.000 de dolari. Acesta din urma a inchis cinematograful si a dat nastere instalarii unui centru comercial, ce continua sa existe si azi. Aceasta ancheta, in detaliu, poate fi gasita in articolul de aici.

Asadar, pe scurt, cam aceasta este povestea cinematografului Majestic. Eu nu pot sa-mi amintesc prea bine de cate ori am mers acolo si cum arata totul, insa poate stiti voi ceva. Astept povesti si pareri.

6 comentarii

 1. Esti usor dezinformat cu privire la nr de cinematografe existente pe timpul lui ceausescu eau in jur de 200 de sali in tot judetul. (inclusiv comune aveau in cadrul aminului cultural sali de cinema).
  Eu am fost al Majestic, Era maricel. Din ce imi aduc aminte. Cam cat studio. Si la inteior era asemanator cu Studio. Am vazut un film indian acolo.Ashoka-mi se are ca a fost ultimul film rulat dupa care au inchis cinematograful. Insa cele mai spectaculaose erau Dacia si Republica.:D
  La vremea lui Republica era primul din romania care avea dolby :).

 2. 200 credema stiu ce zic am vazut lista. Uite spre exemplu in negru voda a existat un cinema de mari dimensiuni. Acum e ruina dar a ramas reclama mare cu „Cinema”.
  Oricum nu mai e o problem cu cinematografele. Acum cu mall-urile or sa fie destule sali.

 3. Aualeu, ce culmea esti tu cu afacerile tale! Dar lasa dom’le sa avem cinematograf de sine statator, cinematograf venit de la Stat nu de la partenerii de afaceri ai Primariei! Macar daca era Mall-uri de macar 3 stele, cu cinematografe decente…

 4. Asta a fost tare cu afacerle mele =))
  Serios acum nu mi s epare normal ca statul sa finanteze cinematografe sau alte chestii. Ele ar trebuie sa fie ori private ori sa se poata autofinanta.
  Si dau exemplu iar din USa unde muzeele noi care se deschid sunt „anexe” ale unor mall-uri pe cand cele vechi au restaurante, cafenle sau cum e in San Fran muzeul de arta orientala are salon cu restaurant de nunti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *