Blogging, Știri & Trends
Gara veche din Constanta
Gara veche din Constanta

Gara veche din Constanta

Am gasit pe forumtrenuri.com niste informatii. Prima gara a Constantei era de tip-terminal (cea din poza de mai sus) iar cea de tip tranzit (CFR) a aparut abia prin anii ’60.

Aceasta cladire este considerata una din cele mai vechi cladiri a orasului, fiind prima constructie cu etaj din Constanta. Se zice ca a fost construita in anul 1860 – in perioada ocupatiei otomane – de catre englezii ce construiau calea ferata Constanta – Cernavoda. Este vorba despre britanicii de la „Danube and Black Sea Railway” care au mai facut cateva lucrari in oras si cei care impreuna cu „Kustendge Harbour Company” au construit Portul Constanta (terminat si deschis in anul 1909).

[LE]

Arhitectul Dorin Bucur ma corecteaza:

@ Joie Negru: cladirea fotografiata de tine in parcul Casei Albe NU este prima gara a Constantei, dar cladirile respective fac intr-adevar parte din ansamblul construit de englezii de la DBSR si sunt printre cele mai vechi cladiri din Constanta.

Mai precis, cele doua cladiri gemene (exista una asemenea si spre bulevardul Tomis) erau cladiri de locuit pentru personalul statiei DBSR, fiecare cladire fiind compusa din patru locuinte individuale. Locuintele aveau in folosinta individuala si cate o fasie de teren (intre cele doua cladiri) iar la spatele fasiei respective, in mijlocul suprafetei dintre case mai existau si niste anexe gospodaresti (cuptor de paine, magazie de unelte/cotet de pasari etc). In continuarea sirului de cladiri mai existau inca noua cladiri de locuit ale DBSR in lungul bulevardului Tomis (strada Carol), tot spatiul respectiv, pana in dreptul garii CFR fiind proprietatea DBSR si apoi CFR. Aceste cladiri au fost demolate imediat dupa primul razboi mondial si spatiul respectiv a fost amenajat ca parc. Se numea „parcul CFR”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *