Blogging, Știri & Trends
Garsoniere fără duș la 20000 de Euro
Garsoniere fără duș la 20000 de Euro

Garsoniere fără duș la 20000 de Euro

Hai să ne imaginăm ceva! O garsonieră de vreo 17-20 de metri pătrați, la prețul de 19.000 sau 20.000 de euro? Unde asta? În orașul Constanța, desigur.
Asta nu-i nimic. Hai să ne imaginăm că ai avea loc într-o asemenea chestie, că ești tănăr și că ai putea trăi fără un grad decent de confort. Dar ce te faci când n-ai duș la baie? …dacă aș putea numi baie ceea ce am văzut eu astăzi și ceea ce rezultă o a șasea parte a actualei mele băi.
Nu vorbesc de zonele Abator sau CET ci fix de…Tomis Nord. Da, în una din cele mai bune zone ale orașului, găsești ceva ca în imaginea de mai sus. Vreo 2 metri înălțime și 1 metru lățime de baie în care ai un wc, o chiuvetă cu o oglindă mică deasupra și un spațiu mic lângă wc ce ar funcționa ca spațiu în care să stai în picioare și să te dușezi în timp ce apa zboară pe țevi, budă și chiuvetă și se scurge într-o gaură pe podea. Cât te costă privilegiul ăsta? Peste 18000 de euro!!! Mai dai vreo 300 de euro la acte notariale, vreo 500 de euro la agenție…șamd.
Azi am dat un telefon la întâmplare la o agenție și m-au dus într-o garsonieră din Tomis Nord. Zona cică e bună, deși era fix lângă minaretul ăla inutil ce teoretic scade din valoarea zonei. Auzi tu, să faci biserică fix în mijlocul blocurilor. Casa scării era una mică și îngustă dar și prost întreținută. E bloc de apartamente însă. Garsoniera avea totul vechi înăuntru. Uși albe de lemn, fasunguri din alea de pe vremea lu’ bunica fată mare, calorifer cu vreo 3 elemenți. O bălărie de garsonieră, dar agentul i-ar fi cumpărat-o uite acum lu’ fi’su! Am observat că au ceva agenții imobiliari cu propria lor familie și propriul neam. „A cumpărat o mătușa de-a mea de curând, mai jos. Dacă ar fi știut ea de oferta asta, aualeu ce s-ar oftica”. Desigur. Plus, mai trebuie s-o bagi și pe aia cu: „Mai e interesat un cuplu de ea. Au venit acum în vacanță dar au zis că ar vrea să vină aici”. O nu, ar trebui să profit cât mai repede de cutia asta de chibrituri, nu? Dacă avea un preț adevărat pentru valoarea sau non-valoarea oferită, săream probabil pe ea. Dar totuși, de ce naiba aș da atâția bani pe o asemenea mizerie, mizerie chiar într-o zonă bună a orașului, dar tot mizerie.
Îmi termin eu plimbarea cu agenția x, mă duc fix imediat la agenția y. Acolo mă duce cineva exact în același loc, dar paralel, undeva în spatele blocului, o zonă ce pare mai liniștită. Era practic același tip de scară și același tip de garsonieră, doar că ambele arătau de minim 10 ori mai bine. Diferența de preț? Doar 1000 de euro. Cu 20.000 de euro am opțiunea să-mi cumpăr tot o cutie de asta de cercei care totuși arăta simpatică. Era aranjată, modernă, chiar dacă are parchetul cam zgâriat și pereții puțin pătați iar unul din ei vopsit într-un roz dubios. Zona de bucătărie era decentă. Aveai și chiuvetă și masă și aragaz. Ți le vindea cu totul. Dar baia. Doamne, baia. Fix cum intri pe ușă, vezi cealaltă ușă a așa-zisei băi. Asemănător ca în imaginea de mai sus, doar că mai mică, e o zonă în care ai un wc, o chiuvetă și o oglindă deasupra și…atât. Ai un duș agățat pe perete dar nu-ți dă impresia decât de o glumă crudă a spațiului mic. Practic, așa se face acolo, îmi zice agentul. Te speli în picioare lângă wc și chiuvetă și tot, le uzi și pe astea puțin (dpdvd al lui, ceva benefic, nu înțeleg de ce) și apa se scurge foarte frumos în gaura de pe podea, ce nu m-ar mira să-l inunde pe vecinul de dedesubt. Ce-i drept, ai WC. La o adică, poți să-ți faci duș lejer, stând pe el. Ba chiar poate intri cu picioarele în el și cauți să direcționezi o mare parte din apă în vas.
La asemenea oferte frate, mă mut cu mare bucurie și în Poarta 6 și știu că aș locui mult mai bine. Dar nu fac asta. Mai caut de Luni câteva, așa de curiozitate, iar dacă nu-mi convine ce văd, rămânem tot la un plan A, respectiv un apartament mare într-o zonă mai bună ce ți-ar da printre altele o baie decentă. Dacă nu găsesc o garsonieră la un preț bun și într-o zonă cât de cât ok, n-are rost să stric totul cu compromisuri inutile. 
Am ajuns acasă după drumeția de azi. M-am dus la toaletă. Mă amuzam că e chiar așa. Ceea ce am văzut în Tomis Nord, e de 6 ori mai mic decât ceea ce am eu acum. Știu, e garsonieră, nu mă deranjează să fie mică, dar cum naiba să stai într-o zonă atât de bună și să te speli lângă wc? E ca și cum ți-ai economisii toți banii și te-ai muta în cartierul Compozitorilor (ăla din spate la Baba Novac) și ți-ai da seama că ai fost un dobitoc, că și ăia din km4-5, CET sau Anda, se simt mai bine în casa lor amărâtă decât te simți tu în zona ta „de lux” ce pute și ce n-are străzi asfaltate. E de-andoaselea rău orașul ăsta!

p.s. Voi v-ați cumpăra un apartament sau o garsonieră la mansardă ?

6 comentarii

  1. Întradevăr, cu lemn dar are o suprafață dublă față de o garsonieră din beton construită în urmă cu 50-60 de ani. O garsonieră nouă din beton + BCA duce pe la 30.000 EURO în Constanța. Sunt și apartamente la 23 – 25.000EURO, cu 2 camere la Școala 8 sau la Rustic, cu un confort mai mare. Garsonierele sunt foarte scumpe pe m2.

  2. joe

    Dupa vreo 5 ani de la aparitia lor, care ai spune ca sunt avantajele si dezavantajele reale ale Mansardelor?

    Eu aud ca multi vorbesc si de natura legala a lor, ca poti s-o pierzi foarte usor fiind ceva conex cladirii si neavand anumite acte in regula, poti s-o pierzi la o furtuna mai serioasa daca n-a fost construita prea bine, trebuie s-o izolezi periodic…nu inteleg lucrurile astea si ma descurajeaza.

  3. E bine k nu ai fost vreodata nevoit sa locuiesti in asa ceva… Acum cand imi aduc aminte cum faceam baie deasupra chiuvetei (in aceeasi pozitie in care ma spalam pe dinti) ma amuz, dar la vremea respectiva a fost tragic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *