Blogging, Știri & Trends
HDD de 10k rpm
HDD de 10k rpm

HDD de 10k rpm

Voi știați de apariția HDD-urilor tradiționale cu viteză de 10.000 rotații pe minut? Eu nu știam dar a avut grijă un comentator al blogului să mă numească „plugar” pentru că eu încă o ardeam prin Septembrie cu informații despre 7200 rpm ca fiind cel mai eficient din gama de produse.
Pe Emag n-am găsit nimic de acest gen 10k, dar pe cel.ro am găsit un Western Digital de 600 Gb la prețul de 924 lei. Numele de cod e „Velociraptor” și îmi pare potrivit pentru orice lucru de viteză. Dar oare are viteză cu adevărat? Mai are rost să adaugi rotații unui produs ce găsește o competiție năucitoare în SSD-uri (Solid State Drive-uri)? La un test de viteză dintre un HDD Velociraptor versus un SSD, s-a văzut clar o diferență notabilă la boot time-ul sistemului, spre câștigul SSD-ului.
Plus că n-am auzit de un astfel de HDD – ce aparent există de mult –  căci e în mare parte o vrăjeală, un produs de Marketing. Așa e opinia populară. Fiind mai mare, vinde mai mult. Cam asta e economia aici. Celălalt calcul ne spune că de fapt viteza practică a unui astfel de HDD este foarte mică. Adică plătești de două ori banii, pentru o viteză de două ori mai mică și o capacitate înjumătățită. Bănuiesc că din acest motiv n-am auzit nici de HDD-urile de 15k…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *