Există multe tipuri de hote și că sunt cu 2 motoare, 1 motor sau motor-turbină, ele trebuie să tragă! De aia s-au inventat. Cu toate astea, mulți spun că hota nu trage.
Asta se întâmplă deseori la hotele mai slabe, cele cu 1 motor. Dar am întâlnit situația și la cele cu 2 motoare. Testul oamenilor e acela de a-și pune mâna sub hotă și să simtă ei cum trage. Nu exista așa ceva! Chiar dacă nu simți tu la mână, ea își face treaba. Nu trage la fel de bine ca aia care-ți trage și mâna, dar trage eficient ce trebuie să tragă, adică niște gaze finuțe. Că vrei tu și cu buget redus și cu sufletu-n Rai, e altceva.
Să luăm un exemplu. Exemplul meu. Mi-am cumpărat foarte de curând o hotă. Este un Albatros de doar 50 de centimetri. Da, există hote de 50 de cm! Asta o face foarte slabă în comparație cu multe hote, nu doar pentru că are doar 1 motor ci că e și de 50 cm și se presupune că e motorul mai mic, mai slab.
Este o hotă cu funcție de recirculare, adică o frecție. Are și filtru de pânză, să rețină din mirosuri și grăsimi. p.s. Uneori nu trage hota și că filtrul ăla e uzat. Pune o coală de hârtie sub hotă și dacă n-o ține acolo, schimbă filtrul! E vreo 3 lei cel mai ieftin…
I-am făcut o reducție la 100mm și am tras un tub de evacuare de puțin peste 150cm până în evacuarea din perete, ce trece printr-un conector cu clapetă de sens. Regula e să ai traseul de evacuare cât mai scurt. Cam 150cm e decent.
CARE ERAU PROBLEMELE
Cu toate astea, întradevăr nu simțeam că trage. Bănuiam că-și făcea treaba cât de cât, dar era prea slabă. Unde mai pui că a venit cu o piesă ce arăta așa:
Manualul hotei nu te lămurește ce naiba e asta și a trebuit să analizez hota până să mă prind care e baiul. O hotă cu ambele funcții (recirculare și evacuare normală) are de obicei o clapetă în interior care schimbă sensul funcționării. Recircularea…recirculă aerul în interior, Evacuarea nu-l mai plimbă în interior ci îl direcționează către gaura de sus sau din spate a hotei către exterior, prin perete. Clapeta e foarte importantă, ca barajul ce schimbă cursul unui râu. Multe hote nu au așa ceva însă, au sistemele lor proprii de comutare și de obicei le menționează în manual. În alte cazuri, nu te lămurește manualul.
CUM FACI HOTA SĂ TRAGĂ
În prima poză din articol, vedem partea de sus a hotei. În acest caz, ai doar câteva șuruburi de scos și îți miști din loc carcasa interioară cu tot cu motor. E ușor de dat jos (poți să nu o dai jos cu totul, doar s-o tragi jos puțin) și ușor de pus la loc. În interior se vede clar gaura ce permite aerul să-ți treacă prin aerisirea aia de pe față. Multe hote n-o au, multe altele o au (aerisirea frontală adică). Clapeta e ca să închizi golul din carcasă și să formezi ca un fel de albie ce direcționează tot ce e tras pe la motor spre evacuarea clasică.
Golul acela chiar are niște șanturi potrivite pentru clapetă și o transformă într-o închizătoare culisantă. Problema e cu moțul acela. Nu înțeleg de ce e așa, căci nu-și are rostul. Dacă îl păstrezi, clapeta nu rămâne la nivelul formei generale și nu e bine. L-am tăiat. Cu o pânză de bomfaier, că e plasticul mai dur. Așa vei avea circuitul închis și aerul nu mai iese prin față, nu mai e recirculat.
p.s. Recircularea are sensul de a-ți filtra mirosurile și de a reține grăsimea prin filtre, aerul cald tot în casă e băgat. Nici experții nu-ți recomandă o astfel de hotă decât dacă e ultima ta soluție la spațiul de care dispui.
Cam asta ar rezolva situația, dar am vrut să mai fac ceva. Aburul și fumul aspirat intră într-o suprafață destul de mare și trebuie să aibă putere nu doar motorul ci și spațiul interior. La câte găuri are o carcasă de hotă, e cam greu să creezi o aspirare bună, așa că am astupat găurile! Am folosit o bandă adezivă puternică, power tape gen.
Am astupat de asemenea și cele 4 găuri de prindere de sus, pe care nu cred că le-a folosit nimeni niciodată. Drept urmare, energia nu se pierde, cum s-ar zice. Totul e concentrat spre motorul care absoarbe. Funcționează? Foarte bine chiar. După cum se vede și în filmulețul meu de mai jos:
Se poate face totul puțin mai cosmetizat, cu tuburi albe pvc, o terminație la perete tot din pvc alb, dar nu mi-am bătut capul momentan. Mă interesa să am ceva acolo ca să nu-mi mai stric pereții și mai mult cu grăsime. Și dulapul tip-suspendat acumulează mult ulei în timp pe deasupra sa și atunci când îl cureți, se ia foarte greu ce se depune acolo. O hotă stopează asta! Preia ea greul și șocul, ca să zic așa. De asemenea, cred că îmi funcționa foarte bine evacuarea și fără siliconul universal folosit sau șoriceii de prindere. Puteți testa. Dacă nu, folosiți ce am zis adineauri. Succes!
Hota mea are un motor,si tot aerul ìl da ìn casa,cum se regleazą clapeta?
Pai cum am facut si eu. Unele au doar o clapeta si schimba sensul.