Aceste doua poze, arata locatia si starea curenta a batranului Hotel Intim, mai exact, pe strada Nicolae Titulescu 7-9. Insa acest hotel n-a fost primul „sosit” in aceasta zona. Sa incepem cu Eminescu!
„…Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Te sărut dulce, draga mea Veronica, şi rămân al tău. La anul să ştii că venim amândoi aici“ scria Eminescu iubitei sale, Veronica Micle, in timp ce era cazat in primul hotel ce era amplasat fix in locul in care acum este amplasat hotelul Intim. Acest prim hotel se numea Hotel D’Angleterre.
Recunosc din start ca o parte din informatii o sa fie reproduse dintr-un articol foarte bun, gasit pe adevarul.ro, o sa va arat imediat si doua poze luate din acelasi articol.
In ciuda eforturilor mele, nu am gasit absolut nici o poza cu acest hotel D’Angleterre. Am avut pentru un scurt moment impresia ca am gasit hotelul in una din pozele mele vechi, incercand sa ma pozitionez si din perspectiva lui Eminescu („privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării”), insa prefer sa revin mai incolo cu un update, in caz ca gasesc informatii precise.
Se presupune ca acest hotel a fost construit in perioada 1880. In anul 1906 acesta este daramat iar in locul sau este construit un nou hotel, respectiv Hotel Regina.
Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, Hotel Regina devine Hotel Intim, nume pe care il poarta in prezent. Va promiteam 2 poze:
Asa arata inainte, insa acum starea hotelului Intim, la fel ca starea multor cladiri din Zona Veche a Constantei, s-a degradat.
Pana sa ajungem la imagine, hai sa ii las pe cei de la adevarul.ro sa ne spuna cateceva despre stilul sau Art Nouveau:
Clădirea are faţada spre stradă, este structurată în stil neoclasic, iar la ferestrele etajului 2, în faţadă spre curte, şi la balustradele balcoanelor – elemente decorative Art Nouveau. Parterul este placat cu piatră.
[…]
Hotelul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie, o suprafaţă de 1.650 de metri pătraţi şi un teren de 935 de metri pătraţi.
In acelasi articol gasiti detalii despre mostenitoarele acestui hotel si despre intentia lor de a-l vinde.
In octombrie 2008, am facut o drumetie in acest loc, impreuna cu bloggerul ddumi.com, am intrat inauntru si am facut cateva poze:
In una din poze se vede alta cladire interesanta, al carei nume este Casa Seceleanu.
Am cautat sa vad daca aceasta casa se afla in patrimoniul national insa aparent nu se regaseste nicaieri. Asadar, imi ramane de aflat si acest lucru.
Dupa cum ati observat si in pozele de mai sus, hotelul este in paragina, in ciuda acestui fapt, s-au organizat cateva evenimente in acest hotel, unul din acestea fiind un party, ce a avut loc in luna iulie a anului 2009. Am gasit cateva poze pe beatfactor.ro:
Banuiesc ca este bun acest lucru, avand in vedere ca multi nici nu auzisera de acest hotel pana sa se dea de acest party.
Ma indoiesc ca ar redeveni un hotel de lux daca este cumparat de cineva, insa poate totusi va fi restaurat si nu va fi lasat de pomina, asa cum se intampla cu multe cladiri din patrimoniul national, aflate pe intreg teritoriu al tarii.
Vezi un video din interior aici
p.s. Hotelul Intim are si o poveste despre momente…fantomatice, se spune ca acesta a fost bantuit. Hotnews spune urmatoarele:
In 1906, in aceasta cladire a fost facut hotelul „Regina Maria”, la care trageau cei mai mari demnitari ai statului, chiar si regele Carol I. Iar mai inainte, cand era „Hotelul D’Angleterre”, se stie ca la mansarda a stat pentru o vreme Mihai Eminescu”, ne-a mai declarat Doina Pauleanu.
Dar ce nu se stie, si doar vecinii mai tin minte, este povestea unei tinere fete care a decedat intr-o camera a hotelului. „Imi povestea matusa mea, cand m-am mutat aici, prin 1970, ca a murit o tanara de leucemie. Si cum nu avea pe nimeni, cei de la hotel s-au ocupat de inmormantare, iar lucrurile ei le-au depozitat intr-o magazie. Dar multa vreme, peste noapte, lucrurile ei reapareau in camera in care locuise”, ne-a declarat Constanta Copaceanu, ce locuieste intr-o cladire invecinata.